ODS stále padá a padá - ke dnu...

Poslední výzkum ukazuje, že propad ještě neskončil. Mnoho odsáků se tomu skutečně diví. Jak to? Vždyť jsme se omluvili, nějaké lidi vyměnili a pana profesora Fialu podporujeme a veřejnosti nastrkujeme! Veřejnost není hloupá a velmi dobře vnímá, že všechny změny jsou zoufale kosmetické. Ani já - jako člen - si nejsem jistá tím, jak to všechno dopadne.

Přemýšlím o tom, co by mě přesvědčilo, že se něco skutečně děje a že ODS nastoupila cestu transformace. Zatím jsem si nevšimla, že by někdo z vedení nebo z těch, kdo do vedení chtějí, začal komunikovat s členskou základnou. Ani náznakem. Nikdo po nás nechce svolávat sněmy, nikdo se nevnucuje jako host na sněmy s tím, že by chtěl někomu něco vykládat nebo lépe - někoho motivovat. Členy zatím nikdo nepotřebuje. O ty ale teď jde nejvíce. Blíží se komunální volby a už teď je pozdě na to, aby začala příprava. Co budeme lidem říkat, co jim nabídneme, jak přetavíme to volání po návratu ke kořenům do volebních programů? A samotní členové jsou pořád v jakési letargii. Jakoby se nic nedělo. Ale děje. ODS si kope hrob a nikomu to nijak zvlášť nevadí. 

Co s tím? Připravila jsem malý návod pro členy, protože ti jsou teď rozhodující.

1. Otravujte vedení svého místního sdružení.

Je třeba začít se scházet a začít mluvit o dvou věcech - nové vedení ODS, komunální volby. Je třeba prodiskutovat důkladně koho máte k dispozici. Jací lidé jsou ve sdružení a jestli by nebyli schopni nastoupit do vedení na místní, oblastní a regionální úrovni. Máte lidi, kterým není lhostejný osud ODS? Tak je někam vyšlete! Proberte důkladně minulé fungování u vás - na místní a oblastní úrovni. Jsou tam lidi, kteří jsou schopní ODS otevřít novým lidem a někam ji posunout? Otevřeně si promluvte o všech vašich místních potentátech - vyjasněte si koho už nikdy nebudete nikam volit - i kdyby nebyli jiní kandidáti! A připravte se na to, že budete muset převzít zodpovědnost. 

2. Začněte se připravovat na komunální volby.

Jak si stojíte u vás v obci, ve městě? Jakou pověst mají vaši stávající zastupitelé? Nejsou vyhořelí a otrávení? Umí komunikovat s lidma? Zkuste se podívat po okolí, po lidech. Kdo se vždycky zajímal o dění, kdo má dobré nápady - zkuste oslovit nové lidi (v prvé řadě se dívejte po vašem místním sdružení). Nemáte v obci lidi, kteří by byli na politiku šikovní? Nabídněte jim členství a místo na kandidátce. Někteří lidé mohou být takovou nabídkou potešení a vám to vytrhne trn z paty. Získáte kvalitního člověka, který může vaší místní politice dát nový impuls. Bez toho nového impulsu to opravdu nepůjde!!! Začněte na schůzích místního sdružení více mluvit o obci, co by jí prospělo, kde jsou rezervy. Zkuste se na věci více dívat z pravicového pohledu, nenechte si vnucovat politiku dotací, subvencí, podpor (kupování hlasů). Beztak ten výsledek bude špatný, takže si klidně můžeme dovolit pravicový program:-)

3. Nabírejte členy.

To je těžké. Ale můžeme využít těch komunálních voleb. Zkusme organizovat nějaké besedy, debaty, zajímavé workshopy - o urbanismu, o územním plánování, o pravicových řešeních. Zvěme zajímavé lidi, otevřme nějaká konfliktní témata a nebojme se diskuse. Ta přitáhne lidi! Přemýšlejme o našich schůzích - jsou zajímavé, mají lidé pocit, že něco ovlivňují, mají prostor k vyjádření, dozví se něco zajímavého? Ne? Tak to děláte špatně a budete muset zapracovat. Jestliže máte dlouhodobě problém s usnášeníschopností, děláte to špatně. To je krutý fakt!

4. Pracujte na informovanosti členů.

Vysvětlujte jim volební a jednací řády. Informujte je o všem, co se děje v oblasti, v regionu. Debatujte o významných členech, vyměňujte si informace. Zvěte zajímavé lidi na sněmy - stačí využít místních zdrojů. Nuťte lidi k vyjadřování názorů, přestaňte fungovat jednosměrně. Posílejte si vzájemně tipy na zajímavé články a pak o nich diskutujte. Buďte v kontaktu i mimo sněmy - internet je úžasný vynález!

Nejde to?

Jste-li člen řadový, zkuste si najít k sobě nějakého parťáka a vzájemně se podpořte v tom, jak budete tlačit na vedení svého místního sdružení. Jste-li členem místní rady, zkuste trochu členskou základnu výše uvedeným nakopnout. A nechce-li se vám do toho, tak dejte svou funkci k dispozici! Pokud to výše uvedené nebudeme dělat, jsme odsouzeni k zániku. Velká pravicová občanská strana tak zanikne a otevře se prostor šílenostem bez ideového ukotvení. Ostatně už to začalo:-)

Líbí se vám profesor Fiala jako nový šéf ODS? Tak ho podpořte svou aktivitou - výše popsanou. Přece ho v tom nenecháme samotného! 

Autor: Eva Hrindová | čtvrtek 28.11.2013 12:09 | karma článku: 17,57 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05