Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dělej práci pořádně a pak tě ani číňan neohrozí...

Někde jsem četla, že se blíží doba, kdy prostě budeme muset pracovat více a více a ještě více... Jinak nás ovládnou pracovití číňani. Článek vyzníval zvláštně - jakože v Číně se pracuje strašně tvrdě a nelidsky a u nás na něco takového nejsme zvyklí a připraveni. A když se to nenaučíme, budeme pohlceni pracovitým Východem a naše kultura zanikne a my asi vymřeme... Ještě jsem z toho vydedukovala další poselství - pokud se chceme mít dobře (i jednotlivě), musíme nelidsky a krutě dřít.

Nechme asiaty doma jejich osudu a pojďme se zamyslet nad naši pracovní morálkou. Tu známe, tady pracujeme a já sama makám už více jak dvě desítky let, takže bych o tom mohla něco vědět. A můj závěr je jednoznačný - není třeba pracovat více, je třeba pracovat LÉPE!

Bohužel v nás komunismus dobré a efektivní pracovní návyky zrovna nepěstoval. Práce se většinou jen kamuflovala a nejdůležitější bylo vypadat dobře před šéfem. Sama jsem se s tímto přístupem míjela, protože jsem byla vycepovaná z domu. Pocházím z vesnice a od dětství nás s bratrem rodiče zapojovali do prací okolo domu a hospodářství. Remcali jsme strašně, ale nijak jsme to nezpochybňovali, protože tak fungovali všichni vrstevníci okolo. A když pracujete na svém, tak prostě práci děláte pořádně - no, nám dětem to bylo celkem jedno, ale otec byl nekompromisní. Nejvíc jsem otce dokázala vytočit, když jsem při luxování četla knihu:-)) Dnes se mu nedivím, tehdy mě to pobuřovalo... A tak cestou praktického příkladu a systematické láskyplné buzerace, se mým rodičům podařilo ve svých dětech vypěstovat jakýsi vztah k  pořádné práci. Když už sakra něco dělám, tak to dělám pořádně.

Poprvé jsem narazila na bramborové brigádě v prvním ročníku vysoké školy. Sešlo se nás spousta lidí z celé republiky, z různých sociálních skupin. A těch dětí z vesnic zase tak moc nebylo. Docela mě překvapilo, jak to někteří flákali... Ty brambory přece za ten režim nemohly:-)) To jsem poprvé zjistila, že dělat práci pořádně, není zas tak samozřejmé, jak jsem byla zvyklá z domu. A to jsem ani netušila, že to spíše život komplikuje, než ulehčuje.

Ono se to projevovalo už při studiu. Prostě jsem chtěla všemu rozumět. Matematice, statice, konstrukcím... Nestačilo mi jen získat zkoušku, chtěla jsem to umět. A tak jsem se ptala a ptala a ptala... Protože jak chcete pochopit a zvládnout něco, co pořádně pro vás nemá souvislosti, nenavazuje, nemá to logiku. Někdy jsem tím byla docela otravná, ale co - radši se stokrát zeptám, než abych něco neudělala pořádně. Ve svém prvním zaměstnání jsem měla kolegyni, která se zásadně neptala. Dostala úkol - naprojektovat nějakou výrobní halu, včetně podstavců pro stroje. Když jsem to viděla, tak jsem byla ráda, že to nemusím dělat já. Už se mi v hlavě rojilo tisíce otázek... Ale ona jen úkol přijala, sedla za prkno a den za dnem tam beze slova něco rýsovala. Pak nastal čas odevzdání práce - ona ji skutečně odevzdala, ale byl to totální zmetek, absolutní nepochopení zadání... Nu což... Prostě považovala za neprofesionální se zeptat. Chtěla vypadat hezky a schopně.

Myslela jsem, že po změně režimu se to změní a moje touha všechno pracovní pochopit a snaha dělat práci smysluplně a efektivně bude vítanou vlastností a snaha odvádět dobrou práci bude nadřazena všemu a díky tomu já sama budu ceněným pracovníkem. Ale ouha! Dělat věci pořádně (nezaměňovat s workoholismem!), pronikat do problémů a pak je rozumně řešit, neplýtvat, pracovat hospodárně ve všech smyslech toho slova, to jsou všechno přístupy, s kterými spíše narazíte, než prorazíte. Nestěžuju si, nechci svůj přístup měnit. Naučilo mě to odvaze, psychologii, taktice a hlavně mě to naučilo se postarat sama o sebe. Roky jsem brázdila pracovní trh s touhou najít slušnou práci, kde budu moct fungovat jaksi efektivně, šéfové mě nebudou nutit dělat věci, které k ničemu nejsou, kde nebudu muset adorovat vedení, které se plácá ode zdi ke zdi a kamufluje to předstíráním a zakrýváním. Teď naštěstí mám práci, kde jsem spokojená a kde vše funguje jaksi normálně a rozumně. Zní to jako standard, ale je to velká věc!

Díky své zkušenosti s prací obchodního zástupce jsem měla možnost poznat fungování stovek firem. A když k tomu přidám i své pracovní zkušenosti, tak vidím velké rezervy. Pořád ještě žijeme v minulosti. Neptáme se, chyby nepřiznáváme - tím pádem se z nich nepoučujeme, konkurence se bojíme, práci zhusta kamuflujeme, však ono to nějak dopadne. Jsme líní, nechceme nic měnit, protože by to potenciálně mohlo být rizikové, o práci nepřemýšlíme.

Ach jo - takhle Západ nikdy nedoženeme a Asii neutečeme. Vždyť si to ani nezasloužíme. Hlavně že bojujeme za minimální mzdu, kterou chceme mít co nejvyšší. Hlavně že vypočítáváme standardy a nároky na životní úroveň. Ale co za to nabízíme? Zápecnictví, neochotu na sobě pracovat, nechuť cokoliv měnit včetně bydliště, neustálou skepsi, spokojenost s průměrem... Uvědomuje si většina lidí, že jejich práce je měřitelná? A že se měří penězi, které za ni můžeme získat? Uvědomuje si většina lidí, že nekvalifikovaná práce je prostě méně hodnotná než práce kvalifikovaná? Což ovšem neznamená, že nekvalifikovaná práce není hodna úcty a že i ta se dá dělat dobře nebo špatně. Uvědomují si lidé, že jejich zaměstnavatel není vykořisťovatel, kterého je nutné pomlouvat či dokonce okrádat? Uvědomují si lidé, že vytvořit byť i jen jedno pracovní místo je neskutečná odvaha a zodpovědnost? A že když takové úsilí sabotujete, škodíte nejvíc sami sobě?

Změnilo se sice hodně věcí - máme tu de jure kapitalismus. Ale de facto jsme ještě pořád jednou nohou v socialismu. Ještě pořád umíme kamuflovat, ještě pořád čekáme kdo nám co dá, ještě pořád hledáme práci, kde se nepředřeme a dostaneme za to hodně peněz. Smutné je, že se taková práce pořád dá najít. A až taková práce na pracovním trhu prostě nebude existovat, tak teprve potom se pohneme dopředu. Protože to bude znamenat, že už neplýtváme, že pracujeme produktivně a že je pro to ochoten každý něco udělat. Doufám, že se toho dožiju:-))

P.S.: Mimochodem - i politika je práce...

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | neděle 24.10.2010 17:11 | karma článku: 19,33 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz