Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Astr

31. 10. 2010 12:51
Zdravim po delsi dobe,

a drzim Ti ( i cele CR)  palce:-)

Aby  Vas ani číňane neohrozili na to by  Vam musela vyjit vstric a  pomoci i Vase vlada. I EU. Ale to jsou  jen reci a tesinska jablicka. Ty sama vis nejlepe ze na tohle  dnes nikdo nema :-( Bylo  by to na delsi povidani  a na to  tu neni  misto.

Zlikvidovali jste v Ceskoslovensku  a  pozdeji  v CR  temer FSECHNO :-(

Od prumyslu az po  zemedelstvi:-(    Prectete si  a zamyslete nad tim co rekl novinarum pan Cuba ze Slusovic. Rikam prectete, zamyslete, nenadavejte. V jeho recech  je i  to co  pises:"Dělej práci pořádně" a najdete tam i radu odpovedi na vyhrady  z nekterych zdejsich  komentaru. Jak by  to mohlo i  v dnesni  CR fungovat lepe a radostneji:-) Drzim palce:-)

http://zpravy.idnes.cz/slusovice-by-dnes-vydelavaly-150-miliard-tvrdi-cuba-uziva-si-duchodu-1f2-/domaci.asp?c=A101027_1473377_domaci_kot

0 0
možnosti
P

podotek

25. 10. 2010 9:45
Ohrožují nás ti, co se s nimi sčuchli

a odvádějí jim nejen náš průmysl, ale třeba i výrobní potenciál těch "kapitalisticky pracovitých" Američanů ... a zároveň se nám snaží nablekotat, jak jsou omezení kšeftování ee a jak si namastíme kapsu tím, že si budeme navzájem sloužit. Ekonomiky, které na tyto orientální bajky nenaletěly, ještě trochu fungují (např. SRN)

http://existentialistcowboy.blogspot.com/2008/07/bush-srs-faustian-bargain-with-china-or.html

Jinak mi Váš opus poněkud připomíná scénku z realsocialistického movie, kde stavbař ukazoval druhému hodinky se slovy "Japonský, digitální, sedm melodií mě budí (cca 400 Kčs, pašováno k nám hlavně přes vietnamskou ambasádu - už tenkrát !) ". A ten mu odvětil : "To teda asi budeme muset ještě víc pracovat ... "

0 0
možnosti
JP

JaromírP.

25. 10. 2010 8:11
Autorka zapomněla na pár věcí

Číňané neplatí vývoj technologií, nemusí platit všemožné certifikáty začínaje ISO9001 a konče vším možným, odvody z mezd jsou podstatně nižší, k tomu podhodnocená měna... Pracuji 35 roků ve strojírenství, z toho 19 let mám soukromou firmu. Posledních pár let jdou ceny výrobků dolů, přitom mzdové nároky i růst vstupů (energií) rostou. Pokud tento stav setrvá ještě několik let, dopadne to se strojírenstvím ve světě podobně jako s obuvnickým a textilním průmyslem.

A průmysl jako jsou nakladatelství nás nevytrhnou...

Ale je to na samostatný a obsáhlý blog.

0 0
možnosti
MV

marka40

25. 10. 2010 7:27
Ať budete

dělat práci sebelépe, vždycky vás ohrozí zboží dovezené ze zemí, kde je výroba tohoto zboží vysoce dotována (nebo, co se týče dovozu z Číny - kde pracují i děti 16 h denně doslova za otrockou mzdu).  Tímto způsobem bylo dokonale zlikvidováno naše zemědělství. Nikdo nechtěl kupovat česnek, cibuli, zelí, brambory atd. za ceny, za jaké se u nás daly vypěstovat, protože ty dovezené byly levnější. To samé textilní průmysl - prostě se u nás nedá vyrobit za takovou cenu jako v Číně.

0 0
možnosti
RP

radim36

25. 10. 2010 7:55
Re: Ať budete

Nesmysl, v Číně už dávno ve fabrikách nepracují děcka 16 hodin denně. V Číně dneska pracují ve fabrikách dospělí zemědělci, co přišli z venkova do města si vydělat a učí se tam dělat i ty nejsložitější výrobky. Akorát že čínská mzda je pořád nízká a že v ceně čínského výrobku nejsou započítány ty obrovské odvody z mezd, jako jsou v Evropě a v surovinách, energii a strojích nejsou započítány ekologická zdražení, jaké jsou v Evropě.

Problém je v tom, že Čína je obrovská a bude 20 - 40 let trvat, než se tam prosadí  stejné zdražení výroby, jaké je nyní v Evropě. A do té doby tady v Evropě schcípne pes, protože lidi v Evropě se nedokáží uskrovnit.. A Čína nás pak v  dluhovém výprodeji levně skoupí...

0 0
možnosti
RP

radim36

24. 10. 2010 23:02
Já na to neohrožení čínou zas tak moc nevěřím.

Četl jsem cestopis jednoho amerického čecha, který už má vyděláno a v polovičním důchodu cestuje po světě.

Tak třeba pohled z Tchajwanu: Vstávali jako bohatí turisté někdy v 5 hodin ráno, kdy je tam ještě 2 hodiny tma, aby stihli dojít na nějakou turistickou atrakci. A šli kolem místních obydlí, jakýchsi neelektrifikovaných chatrčí. A tam vesměs svítily petrolejky, jak tam v 5 ráno děcka psaly úkoly do školy, pak je dopsaly, 2 hodiny makaly na místním trhu, aby rodičům pomohli na svou školu vydělat a teprve potom šly ty děcka na Tchajwanu do školy, aby se učily....

Řekněte, kdo dneska v Evropě z místních takhle na sobě v dětském věku maká, aby něco dokázal? Snad jedině ojedinělí fanatici typu nové Sáblíkové nebo nového Jágra.  Ale my v Evropě, abychom nezaostali, potřebujeme, aby takhle makala na sobě většina mladé populace, ti lidi, kteří potom půjdou do fabrik a budou vyrábět nebo tu výrobu vynalézat...Ne aby seděli pasivně na židli ve škole a potom později na odborářských schůzích .

0 0
možnosti
A

Amoniak

25. 10. 2010 0:18
Re: Já na to neohrožení čínou zas tak moc nevěřím.

Nojo, ale co nároky, práva a výdobytky?!? Ty si přece vzít nedáme. I kdyby na to měl grunt padnout!

0 0
možnosti
GP

bertmax

24. 10. 2010 22:56
Poprvé

 jsme přijali do firmy absoloventku po maturitě,za týden způsobila škodu za 60 000 jenom ,protože si myslela,že teorie je totéž co praxe,kdyby se zeptala,nemuselo k tomu dojít,takže za mne ano,není nutné si myslet,že všechno vím a všechno znám a na něco se zeptat je ostuda;-)

0 0
možnosti
PK

repanak

24. 10. 2010 20:45
Paní Hrindová,

pohyboval jsem se 20 let v německé bavorské) fabrice a ti lidé tam pracují tak nějak účelněji (sedřeného jsem tam nenašel) a měli několikrát vyšší gáže než my. Ale podstata byla - co dělat a jak to dělat, čili záviselo to především na managementu.

Problém méně vařit kafe a méně kouřit byl druhotný. A zdálo se mi, že tam není takový klientelismus a korupce - zaměstnat výhodně manželku bratra či nějakého známého atd.

0 0
možnosti
PK

repanak

24. 10. 2010 20:51
Re: Paní Hrindová,

Pro zaměstnávání absolventů tam musí existovat určitá státní podpora - v jiné fabrice v Sasku bylo hodně mladých po určitou dobu a takoví ti lepší tam zůstali do stálého poměru, někteří odešli. Ale v podstatě - některá mladá byla u šéfů oblíbenější a jiná méně, to je na celém světě - ti lepší na slušné zaměstnání šanci měli. Ale asi bez státní intervence by to byl větší problém.

0 0
možnosti
A

Amoniak

24. 10. 2010 19:58
Ale ohrozí

Můžete se samou prací přetrhnout. Když ale ze své práce musíte zaplatit tisíc věcí které Číňan nezná - počínaje důchodovým pojištěním a konče blbostmi typu "obnovitelných zdrojů" tak budete vždycky dražší.  A to se další ještě větší koule na nohu jménem uhlíková daň teprve chystá.

Takže - Číňan Vás ohrozí vždycky, pokud budete poslouchat ekosocialisty z Bruselu tak bude Číňan úspěšný!

0 0
možnosti
A

anozavislak

24. 10. 2010 20:02
Re: Ale ohrozí

A Vy jste necetl clanek, ze?!

0 0
možnosti
IK

ivuskli

24. 10. 2010 19:36
Práce, která vás baví,

je darem, který je ovšem třeba si zasloužit, i když nám zdánlivě někdy padne do klína. Kdo ji má, ví, o čem mluvím. Všem ostatním bych přála, aby ji našli. Taky je dobré pochopit, co komu skutečně náleží, a chvilku trvá, než to člověku dojde. O vzdělání ani tak nejde, to dává pouze více šancí. 

Nemyslím, že jsme lemplové zpovykaní z komunismu. Chtít dělat věci pořádně je věc naturelu a výchovy, a je jedno, za jakého režimu se odehrává. Jiná věc je ta, že dřív to dělat pořádně bez ústupků prostě nešlo, a kdo na to neměl žaludek, zalezl radši do kotelny (obdiv těmto lidem). Teď to jde, ale zase mám pocit, že stát dělá všechno pro to, aby to těm mladým i nemladým ztížil. Navíc vytváří chaos. Stačilo by pár zákonů, o výhodách zaměstnání absolventů nebo naopak lidí přes 50 let ... a tak vůbec.

0 0
možnosti
EH

Eva Hrindová

24. 10. 2010 19:38
Re: Práce, která vás baví,

Naprostý souhlas:-))

0 0
možnosti
C

certik_bertik

24. 10. 2010 18:46
tak

z pozice vysokoškoláka těžko můžete soudit jak pracují ti dělníci bych odhadoval. Jestli máte sama rezervy v tom jak pracujete proč obviňujete ostatní?

0 0
možnosti