Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žena, islám a Česká republika (pokus o odpověď panu J. A. Polákovi)

Co je a není týrání a co se dá a nedá tolerovat jako projev "jiné kultury". Krátký příspěvek do diskuse o nedávných výrocích šéfa Ústředí muslimských obcí v ČR.

Muneeb Hassan Alrawi při diskusi v Hradci KrálovéiDnes

O co jde (ve zkratce): Lukáš Lhoťan ve svém článku upozorňuje na místo v Koránu, které nabádá muže k trestání neposlušných žen. Rozebírá interpretaci, kterou nabízí Muneeb Hassan Arawi, šéf Ústředí muslimských obcí v ČR a Islámské nadace v Brně. Ten hovoří o  "trestání", spočívajícím v symbolickém "sešvihání" ženy, provedeném jakousi větévkou užívanou k čištění zubů. Účelem je ženu upozornit na to, že překročila meze a její místo je jinde. Pan Lhoťan upozorňuje, že podle jeho názoru se jedná o schvalování psychického či fyzického týrání, které je v rozporu se zákony ČR. Reakci na tento článek přináší Jaroslav A. Polák. Podle něj se jedná o lživé tvrzení a symbolický obyčej muslimů nelze chápat jako nějaké týrání.

 

Co je a není týrání

"Je pravda, že z výroku plyne, že muž má právo ženu symbolicky upozornit, kde je její místo, a že žena je v podřízeném postavení vůči muži, ale interpretovat tento výrok jako schvalování psychického a fyzického týrání ženy, je skutečně silné kafe." - píše pan Polák.

Nesouhlasím. Za týrání nelze rozhodně považovat jenom případy, kdy muž ženu (či naopak) denně seřeže bejčákem. Je tu i psychické týrání - a to se často může projevit na maličkostech, které samy o sobě zvenčí nevypadají jako důležité, ale ve vysoké koncentraci a v kontextu celého partnerského vztahu mohou být velmi ponižující. Stokrát nic umořilo vola, říkává se, a spousta drobností v tom "správném" kontextu může týrané osobě řádně podlomit psychickou kondičku

Dávat někomu najevo, kde je jeho místo, symbolickým sešviháním kartáčkem na zuby - to je, abych se přiznal, teprve to "skutečně silné kafe". Je to ponižování, zdůrazňující nerovnost vztahu, nelze se proti němu bránit. Nemohu si pomoci, podle mě je to jasný případ psychického týrání a tudíž domácího násilí.

 

Jaké je to "místo ženy" - a hlavně jaké je "místo islámu"

Příslušníci muslimské komunity argumentují, že postavení ženy v islámské kultuře je jiné. To je sice docela dobře možné, ale postavení ženy v naší kultuře je rovněž jiné a týká se to (dokonce ať chtějí či nechtějí) i islámských domácností u nás. I česká muslimka má volební právo, i ona má řadu dalších práv a povinností, s mužem si je v kontextu českého práva a v životě společnosti rovna.

To je potřeba bezezbytku respektovat. Žádné ukazování místa kartáčkem na zuby u nás nevedeme. I cizokrajné kulturní obyčeje obyvatel, žijících u nás - ať už jsou odkudkoli a vyznávají jakoukoli víru a pohled na svět a na další lidi - proto budou vždy posuzovány nikoli podle nějakých vnitřních měřítek té které kultury, ale podle právního rámce, v jakém se tu pohybujeme my.

Muslimové nejenom u nás mají často pocit, že přihlášením se k své víře vytvoří jakousi bublinu. Bublinu své domácnosti, která je islámská a platí tam její vlastní pravidla. Jakousi ambasádu jiné kultury, na jejímž území platí jiná pravidla. To neplatí pro žádnou jinou kulturní enklávu u nás a nebude to platit ani pro muslimy. Z tohoto důvodu bude týrání muslimky chápáno stejně jako týrání ateistky, křesťanky nebo rytíře Jedi.

Pokud to tedy shrnu - to, co popisuje a jak argumentuje představitel muslimů v ČR, skutečně alarmující je a je to v rozporu nejenom s obecnými mravy naší kultury, ale potenciálně i s naším právním řádem.

 

"Nevolejte žertem o pomoc"

V čem bych s J. A. Polákem souhlasil je to, že u nás řada lidí nejde daleko pro dezinformaci, překroucené či neověřené informace, jenom aby bylo víc materiálu, který se dá proti islámu a muslimům použít. To je samozřejmě špatně a upomíná to na Rychlé šípy a jejich "Nevolejte žertem o pomoc". Šíření popravd a neopodstatněných varování bude na škodu celé věci, protože potom se s tím svezou i pravdy a varování oprávněná.

Navíc je to zbytečné. Islám a způsob jednání muslimů v Evropě toho sám proti sobě nabízí dost na to, než aby bylo potřeba vymýšlet cokoli dalšího.

 

Autor: Robert J. Hřebíček | sobota 1.6.2013 15:55 | karma článku: 38,10 | přečteno: 3341x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Vyprávěné filmy

"Vyprávěný film" je zapomenutý žánr. Přitom pokud jste vyrůstali v osmdesátkách, jistě ho znáte. Dnes tedy o tom folkloristikou neprávem opomíjeném pokladu lidové slovesnosti ze sklonku rudé éry.

8.3.2012 v 10:30 | Karma: 16,58 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Šampóni a filosofové (o mládeži). Úvaha zapšklá s dobrým koncem.

Pravda, jsem ještě dalek věku, kdy bych porovnával ceny gothaje a řval na děti z okna, aby neběhaly po trávníku, ale zděsit se nad těmi dnešními teenage-šampóny už snad můžu. To za nás nebejvalo! Kam to povede?

15.2.2012 v 15:45 | Karma: 26,09 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

"Chov lidí v zajetí" - ponižující mýtus o ušlechtilém divochu

Občas se dočteme o divoších, kteří žijí ve zvláštním režimu: Nikdo k nim nesmí. Mohl by civilizací nakazit jejich panensky ryzí přírodní životy. Tahle praxe, degradující lidskou bytost na úroveň rybky v akváriu, má svoje ideové kořeny v poměrně staré báchorce o ušlechtilém divochovi a jeho životě v harmonii s přírodou. Dnes tedy úvaha o tom, jestli mají podobné pohledy reálný základ a jestli je správné, aby se na jejich základě s divochy zacházelo jako s idioty.

1.2.2012 v 12:00 | Karma: 24,06 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Druhá a drsnější cesta do hlubin bolševikovy duše.

Únor 1948 - mrazivý humor pro mrazivou dobu. Ani od druhé knížky Jaroslava Žáka, mapující bolševický převrat na východočeském maloměstě, se neodtrhnete. I u ní se zasmějete, ale bude to víc bolet.

18.1.2012 v 14:45 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Kultura

Robert J. Hřebíček

O výstřelu z pistole před 100 lety (krvavé výročí české vědy)

Profesor Josef L. Píč nalezen zastřelen ve svém bytě! To bylo téma dne přesně před sto lety. Kulka, která prošla zakladateli české archeologie spánkem, měla být poslední tečkou "boje o Rukopisy". I takové byly cesty české vědy.

19.12.2011 v 17:00 | Karma: 21,64 | Přečteno: 2108x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.