Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

xxx3

1. 2. 2012 22:04
Idiotský pohled zabedňence

Vy jste, vážený pane, někdy mezi těmi "divochy" byl? Řekl bych, že nikoliv. Kdybyste si přečetl něco o tom, jak probíhalo kolonizování divošských území jižní Ameriky, tak byste věděl, že kromě "civilizace" (zajímalo by mě, co přesně si vůbec pod tím pojmem představujete), přinesli hodní kolonizátoři "divochům" také fůru nemocí, a že jejich populace od kontaktu s našimi civilizovanými dobrodinci poklesla o řády. Přečtěte si alespoň něco od legendy v oboru, antropologa C. Lévi-Strausse, který mezi těmito divochy strávil několik let (je to zachyceno v knihách Myšlení přírodních národů a Smutné tropy) a pak si teprve utvářejte nějaké vlastní názory. Ty současné jsou úplně bezcenné, protože stojí argumentačně na vodě. Současná antropologie opravdu nestojí na Rousseauovi a jeho ušlechtilém divochovi.

0 0
možnosti
JRJ

Já rád játra

1. 2. 2012 23:45
Re: Idiotský pohled zabedňence

Nemoc se neprenasi tak ze si ji nekde naberete pul litru do placatky a pak ji pekne podelite mezi mistni. Izolovane skupiny lidi byvali koseny epidemiemi celkem pravidelne, v i Evrope (Faerske ostrovy).

0 0
možnosti
MR

iluminat

1. 2. 2012 21:50
to je jako kdyby davno cinane prijeli do netknute Evropy

a udrzovali nas v panenske nevinnosti. To  je rasismus jak vysity, ale co se divite, podpora "slabsich" je to same, jako rict, vy podlidi, vy se sami o sebe nepostarate.

0 0
možnosti
JK

DanteTheBlue

1. 2. 2012 21:16
neni divoch jako divoch

Tenhle článek je příliš generalizující. Ne, že by autor v některých ohledech neměl pravdu, ale je to opačný extrem toho, co kritizuje. Přitom pravda je někde uprostřed.

Ono skutečně plno etnik má harmonický vztah ke svému prostředí, jiná etnika jsou naopak drancujícího charakteru (zpravidla krátkodobě úspějšnější :). Tihle mají takové uspořádání vnitřních vztahů a tihle zas takové, jedni z našeho pohledu lepší a jiní zas třeba horší.

Dětská úmrtnost, jakkoliv to zní drsně, nemusí být vysloveně negativní. Ať už jde "nechutně elitářsky" o přirozený výběr a dědičné informace nebo o oslabení nás obklopujícího kultu dítěte, tedy i menší rozmazlenost dětí a nasledně schopnější dospělé.

2 0
možnosti
OD

OK Dante

1. 2. 2012 21:24
pokračování...

Udržování indianů netknutých je možná super pro romantické duše, ale je to i velká nezodpovědnost. Má problém ten, že ke styku s "globální civilizací" stejně dojde. Mnohem tedy lepší se může jevit přístup "osvíceného" připravování domorodců na sloučení s civilizací a prevenci ztráty pozitivních, nebo také "vznešených" hodnot a naopak podporu ztráty hodnot pokleslých. Zmírnit civilizační šok a zamezit rozpadu etnika (viz jak dopadli s.američtí indiáni...naložení v lihu. Ale kdo o tom rozhodne a kdo to bude dělat? Nakoli  je to novodobé misionářství? Koneckonců, ono misonářství nemusí být vlbec nic negativního, naopak, většina dnešních misií je zřetelně velmi prospěšná. Surya je třeba vcelku dobré řešení. Bohužel všude na světě to takhle fungovat asi nemůže.

Tenhle článek to příliš zjednodušil a extrémně skepticky zametl pod stůl. Přitom by stačilo méně arogance a více času na revizi myšlenek ;)

0 0
možnosti
H

habit-.!..

1. 2. 2012 20:04
... v podstatě souhlas...

... pěkně se to četlo a snad ani jednou jsem nezaregistroval zdvižený prostředník podvědomí...

R^

0 0
možnosti
DM

Aretta

1. 2. 2012 19:36
Hm

já Vám nevím...:-)

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

1. 2. 2012 19:49
Re: Hm

to já Vám, upřímně, na sto procent taky ne. Ale přijde mi to prostě tak. Zkoumal jsem http://www.uncontactedtribes.org, kde se k tomu najde asi nejvíc, nepřišli mi jako nějaký extra dogmatici, mělo to hlavu a patu, ale tenhle dojem prostě nevyvrátili, spíš v ledasčem naopak.

0 0
možnosti
C

Cynyc_

1. 2. 2012 15:30
Jako vždy

o co povrchnější, o to autoritativnější. Pan Hřebíček zjevně trpí utkvělou ideou, že je génius, který dokáže jedním článkem na blogu vyřešit jakýkoli problém, včetně nejzapeklitějších etických otázek. Bohužel jsou jeho články na úrovni domácího úkolu deváťáků na toto téma. O důvodech ponechání amazonských kmenů jejich původnímu stavu lže (proti vymyšlenému protivníkovi se bojuje skvěle), jde samozřejmě pouze o etickou otázku, zda máme právo (či dokonce povinnost) seznamovat indiány proti jejich vůli s naší kulturou, resp. jak toto právo odvodit z disponování automatickými střelnými zbraněmi, což je v zásadě důvod, proč my indiánům naši kulturu vnutit můžeme, zatímco oni nám nikoli. Pan Hřebíček prezentuje typické koloniální myšlení 19. století, které považovalo evropskou kulturu za axiomaticky nadřazenou ostatním a trpělo mesianistickým nutkáním tuto kulturu všem doručit. Ovšem jak známo, žádná ideologie není dost zdiskreditovaná, aby se jí nějaký jouda nechytil.

3 0
možnosti
H

habit-.!..

1. 2. 2012 20:01
Re: Jako vždy

... svatá slova, budoucnost lidstva je v izolaci - jakékoli kontakty jsou škodlivé, protože hrozí nebezpečí kulturní infekce...

... kdyby tohle lidi věděli už dávno, možná by si to s tím slezením ze stromu rozmysleli a neměli bychom dnes krizi...

0 0
možnosti
IH

misaviki

1. 2. 2012 15:01
Skvělé

;-)R^

0 0
možnosti
PK

dolch

1. 2. 2012 14:16
Super článek

R^:-)

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

1. 2. 2012 13:57
Jo!!!

R^

A propos, ti s těmi hůlkami, to byli Šajeni.

0 0
možnosti
B

bavlnka2.0

1. 2. 2012 13:08
vyborne napsano, jako vzdy

na pripadu "ochrany divochu" se v plne nahote ukazuje, jak moc a jak zvysoka mocni tohoto sveta kaslou na vuli lidu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.