Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duste, duste, duste!!!

To není výzva k tomu, abyste někomu tiskli polštář na obličej; je to výzva k něčemu ještě troufalejšímu - zkuste anglický guláš a uznejte, že tomu našemu může směle konkurovat!

Je to samozřejmě otázka vkusu, ale pokud jde o to poznat cizí kraje (a zvláště jde-li o dlabanec), člověk by měl dávat bacha, aby náhodou o něco nepřišel, mohla by to být věčná škoda.

My máme Anglii (a potažmo celou Británii) zafixovanou jako kulinářské peklo na zemi, o to víc je pak našinec úžasem bez sebe, když na Ostrovech objeví pravé poklady. Britové jsou vyznáním masožrouti (třeba takové skotské aberdeenské hovězí je asi nejlepší v Evropě, o anglickém jehněčím byste rádi zpívali písně, ale to s plnou hubou dost dobře nejde) a navíc volí takové úpravy, aby přežili tamní klima, mlhavá rána a sychravé večery (a naopak :))

A řádně dušené maso - "stew" na všechny způsoby, v mocné šťávě s bylinkami, vyšperkované pivem či vínem a různou zeleninou - i svojí filozofií a způsobem užití odpovídá tomu, čemu Maďarsko dalo věčnou slávu a jméno gulyás. Ostaně slovo goulash Britové dobře znají a obvykle se mi pomocí něho pokoušeli přiblížit, cože mi to vlastně servírují. Nebylo třeba, přibližoval jsem se k talíři i tak vždycky rád i bez překladu :)

Recept, který vám tu nabídnu k uvážení a vyzkoušení, jsem si přivezl právě ze Spojeného království a velmi rychle zdomácněl ve všech domácnostech, kam jsme spolu po návratu do Čech vkročili - protože opravdu stojí za to! Suroviny, které budeme potřebovat, už doma buď už máte, nebo jste na ně zvyklí - což je taky sympatické, nemusíte podnikat žádnou Tour de France, abyste získali Fruits de France, ani zápasit s chobotnicí někde u italských břehů nebo tak něco exotického.

Nejdřív pro zájemce trochu teorie :) Pilířem většiny ostrovních gulášů, narozdíl od našich středoevropských, není cibule a paprika, ale kombinace tymián a bobkový list. Přes to vlak nejede. Můžete použít i rozmarýn, což se vyplatí zvláště ve variantách z jehněčího masa, ale s hovězím si taky rozumí. Vepřové se tam moc nepoužívá, ale buďte si jisti, že ho tímhle způsobem taky nepokazíte. Z koření nezapomeňte na "worcestershire sauce", zkrátka vorčestr, bez něj se v UK neobejde nic, jenom se vyslovuje úplně jinak, než jak jsme zvyklí (sám to doteď neumím - nějak jako "wóstršáj"). Vždycky se využije kořenová zelenina, často i pórek, a cibule se používá také, ne na základ, ale jako součást zeleniny, takže pokrájená na velké kusy. My budeme potřebovat i brambory, které se použijí ve spoustě variant gulášů. Podlévá se jako u nás vývarem, někdy pivem či vínem a někdy obojím, a někdy vším dohromady, což bude i náš případ.

Snad teď už nikdo nepochybuje, že britská kuchyně umí být k českému strávníku velmi přátelská, takže směle k praktické ukázce, kterou bude jedna z mnoha variant na beef stew čili britské hovězí dušené, zkrátka guláš.

Pro časově vytížené hospodyňky předem avízuji, že se to dělá sice dlouho, ale v podstatě samo, je to jednoduché jako facka a navíc se nebudete zdržovat krájením tuny cibule, takže hurá do toho :)

- Rozpalte olej (lůj u nás neseženete a ani nám nebývá moc příjemný) a opečte na něm hovězí maso, nakrájené na větší kostky. U nás se nechává pustit šťávu, ale tady ho raději necháme zatáhnout a chytit aspoň místy zlatavou barvu. Jo, důležitá věc - používá se klasické zadní hovězí, kližku berte spíš jako nouzovku a nebo si ji nechte na tradiční česko-rakousko-uherský gulášek, tam je naopak nenahraditelná.

- Zacákněte tak lžicí worcestru (nebudem si lámat hlavu výslovností :), ztlumte plamen a přidejte bobkový list, tymián a klidně i trochu rozmarýnu. Pokud ty dva poslední seženete v čerstvé a nikoli sušené verzi, máte o důvod k radosti víc, na výsledku je to znát, pokud jen sušené, pak opatrně s množstvím. Jak jste zvyklí osolte a opepřete a půlminutku míchejte na středním plameni.

- A dál prostě podlejte. Jestli chytáte pořádný kotel, masa jak u rasa, nalijte klidně celou láhev černého piva, jinak samozřejmě "přiměřeně"  - ideální a původní je "stout", a komu by se nechtělo utrácet za Guinesse, sežene dobrou variantu stoutu od Primátora, nicméně není-li zbytí, poslouží i černej Kozel. Hlavně probůh ne Krušovice, jsou kyselejší a není to vůbec ono. Je tradicí přidat i sklínku červeného vína, silnějšího, protože celé je to silnější, a na další podlívání je tu hovězí vývar - za "kostku" se nestyďte, Britové ji používají taky, ale jasně že nejlepší je vývar přírodní, a úplná špička to bude tehdy, když se vám na vývar podaří získat morkové kosti a volskou oháňku. Což nepodaří, takže zpátky ke kostce :)

- Pořádě podlijte, přiklopte a nechte - jak jinak - dlóóóuho pomaloučku dusit pěkně do změknutí. Jděte mastit karty nebo si číst knížku a úplně ideálně na celou věc na čas zapoměňte. Trvám na tom, že papiňák je pro guláše všech národů hřích, je to sice rychle hotovo, jenomže marná sláva, "dlouho a pomalu" je to pravé heslo, chutě se pěkně prolnou.

- Když už je maso prakticky měkké, je čas přidat zeleninu. Na váhu zhruba stejné nebo i o maloučko větší množství, jako bylo masa. My budeme potřebovat na kusy pokrájenou mrkev, a aby to nebylo moc nasládlé, tak i petržel a celer. Bere se občas i jedna či dvě střední červené cibule, pokrájené na osminky, a brambory - můžete a nemusíte, spíš jo, jednak je to tradiční a jednak tím vyřešíte přílohu. Ale ne moc, ať nemáte bramboračku - brambory se tu užívají jako jedna ze zelenin, ne jako špunt, který má zacpat strávníka, aby se ušetřilo na mase. Pokrájenou zeleninu opět trochu a jemně "obylinkujte" tymiánem a rozmarýnem - a hoďte do kastrolu k masu.

- Pak už jen duste, až je i zelenina měkká (ale ne na kaši!). A hotovo. Na závěr snad už jen hrstičku posekané petrželky pro barvu. Uvidíte, jak se šťáva krásně prolne s bylinkami a zeleninou, kombinace je to harmonická. Samozřejmě se nic nezahušťuje nějakou protivnou moukou - tohle jídlo je příroda :)

Britové na to jdou dvojím způsobem - buď podlívají hodně a nechávají hodně šťávy - to pak máte případ, kde si britské stew podá ruku s uherským gulyás (což je polívka; my a Rakušáci tak chybně říkáme pörköltu). V jedné zemi si tak podobným způsobem na cibuli a paprice pastevci z uherské puszty dodávali energii v noci u ohně a kotlíku pod hvězdnou oblohou, v druhé si s tím na tymiánu a bobku obnovují síly angličtí, irští a welští farmáři nebo horníci, když se vrátí do svého domu, který je jejich hrad. Nebo můžete podlívat méně a nechat šťávu vydusit na menší množství, to pak získáte podobu, kterou vidíte na obrázku - má to svoje pozitiva, umocní se některé chutě.

Co se příloh týče, přikusujte k tomu leda tak pivo :) Samo o sobě je to taková síla, že by to vzřísilo i raněnýho medvěda, to už nic dalšího nepotřebuje.

A kdybyste se náhodou přistihli, že si u konzumace cosi pobrukujete, vězte, že to s největší pravděpodobností bude "God Save The Queen" ;)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 27.4.2010 14:20 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2129x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Tři typy české voličské naivity (včetně toho nejhoršího)

Čeští voliči jsou často dost naivní. A dokonce hned na několik způsobů. Voliči prezidentských kandidátů Fischera, Okamury a Fischerové představují taková pěkná tři hesla do encyklopedie politické naivity.

12.11.2012 v 8:45 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7875x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

České kuchyňské obrození v podání Romana Vaňka podruhé

Již druhá kuchařka Romana Vaňka věnovaná české a moravské kuchyni by měla zdobit knihovnu jakékoli kulturnější domácnosti zrovna jako Máchův Máj. Vrací úder babicovskému kutilství a je zdrojem potěšení pro ty, kdo mají rádi svoje blízké, svoje zdraví a "dědictví našich babiček".

10.11.2012 v 9:00 | Karma: 29,71 | Přečteno: 2352x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Fízl v nás a starý slipy (příspěvek k debatě o anonymitě diskusí)

Likvidace "anonymity" diskusí nejen že poškodí normální blogery, ale také nepříjemně vypovídá o tom, v kolika z nás sedí malý fízl. Nejen jemu hodlám věnovat následující řádky - podíváme se i na pár důvodů, proč by diskuse měly/neměly být anonymní.

4.10.2012 v 19:45 | Karma: 34,94 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Homosexuálové žerou děti

Jak by asi vypadala sexuální výchova dětí v homosexuálních rodinách? K zamyšlení nad tím vyzval nás Vladimír Kroupa. Zvedněme tedy rukavici! Plus ještě pár postřehů z probíhající náruživé diskuse o homosexuálech obecně, se zvláštním zřetelem k iDnes blogům.

22.8.2012 v 14:14 | Karma: 28,48 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Orlové morálky a upálené běhny

V souvislosti s Pussy Riot se tu už napsalo ledasco. Dva kusy ovšem ční nade vše. V jednom zapálený komunista horlí proti náboženské nesnášenlivosti a v druhém se na veřejnosti prostě nesouloží. No neberte to!

21.8.2012 v 19:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4079x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.