Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři typy české voličské naivity (včetně toho nejhoršího)

Čeští voliči jsou často dost naivní. A dokonce hned na několik způsobů. Voliči prezidentských kandidátů Fischera, Okamury a Fischerové představují taková pěkná tři hesla do encyklopedie politické naivity.

Vzývání "slušného člověka"

Proti Janu Fischerovizas tak moc nemám. Přijde mi sice groteskní, když zrovna on vypravuje, že by nikdy

 nejmenoval vládu složenou z komunistů - přitom do KSČ vstoupil roku 1980, aby měl klid na práci. Není třeba z toho dělat drama, nicméně sympatičtější mi jsou lidé, kteří to neudělali. Jeho prezidentování by mě nepotěšilo (nevím, čím si jako má nejvyšší politický post v zemi zasloužit), ale asi bych si ani netrhal vlasy, jistě by nás uměl aspoň průměrně reprezentovat, praxi z politiky má atd.

Jeho jméno ovšem přesto zaslouží, aby stálo ve slovníku české národní voličské naivity. Obliba Jana Fischera je založená na tradiční a velmi nezdravé české zálibě v nepolitických politicích a úřednických vládách. Jinými slovy - nestačil a ani nemohl udělat nic zásadního, tedy ani naštvat lidi. To je podle mě dost málo na to, aby mohl navléknout lýčené střevíce a usednout na stolec Přemyslův. No a pak je tu to zaklínadlo se "slušným člověkem".

"Slušný člověk", jak jsem si všiml, je ten politik, který mluví klidně a v televizi neříká "hovno". Tedy alespoň né doslova, obrazně může. Z totožného vřídla tryskala i popularita Vladimíra Špidly - za jeho éry jsem to slýchal často: Je tuze fajn, protože to je slušný člověk. Ale že nás tenhle rozvrkočený šatní mol stál spoustu peněz a energie, když jako první nastolil politiku gigantických státních dluhů a rozhazování, a to v době růstu ekonomiky, to už českého naivu nezajímá. Hlavně že je slušnej. A voličská naivita spojená se vzýváním "slušného člověka" tlačí vzhůru právě tak i Jana Fischera.

 

Populární populista

Kdosi napsal, že „Tomio Okamura je muž, který se nebojí říct to, co lidi chtějí slyšet.“ To je vyčerpávající definice.

Jistě si vzpomenete na řadu anket, při nichž se hledá „nejprospěšnější politik“. Obvykle to vyhrávají

takoví, kteří po určitou dobu vydrží fungovat jako hlas lidu. Hlavně jako hlas naštvaného lidu. Už se mi ani nechce věřit, že svého času byl nejprospěšnějším politikem Stanislav Gross – a taky Václav Fischer. Pamatujete se na něj? Nikdy jsem netušil, proč je nejprospěšnější, ale lid tak soudil. Když někdo šikovně řekne, co si lidé myslí, a hrozí u toho okázale pěstí „těm nahoře“, lid jej nakonec „tam nahoru“ pošle udělat pořádek. Čerstvý „ten nahoře“ ovšem na lid brzo začne zvysoka -.

Okamura je pro mě týž případ – až zase bude probíhat nějaká anketa o těch nejprospěšnějších z prospěšných, vsaďte se, že to bude lidový vypravěč Tomio. Vždycky jenom želím toho, že se pokladači anket také respondentů neptají, čím že konkrétně je ten či onen tak ukrutně prospěšný. Jistě, pěkně říká řadu pěkně znějících, ba i pravdivých věcí – o zlodějských exekutorech například. Jenom si nějak nedovedu představit, co by se na exekucích za časů Okamurova případného šógunátu mohlo změnit. Prezident jaksi podobné věci nemá v agendě.

Okamurova obliba je dalším z typů české voličské naivity – lidem se strašně líbí hezké řeči, ale neptají se, jak je chce dotyčný uvést ve skutek. A neuvědomují si, že každá úroveň politického působení má omezené a specifické pole působiště. Proto u nás nesmyslně regionální politici úspěšně sbírají hlasy prostřednictvím celostátních témat a proto skáče Okamura na Hrad třeba i po hřbetech loupeživých exekutorů.

 

Sluníčkáři a vizionáři

Dostáváme se asi k nejděsivější kapitole encyklopedie naivity. Táňa Fischerová. Její vítězství naštěstí nehrozí, ale svoje voliče má, tož se na to podívejme.

Jestliže klasický populismus (viz předchozí případ) řeší alespoň reálná témata, v případě lidí jako Táňa Fischerová a sluníčkářů obecně jde taky jenom o řeči, jenomže od reality na hony vzdálené. Říkám tomuhle typu lidí „samosvatí“. Jsou ze zásady přesvědčeni o vlastní dobrotě, svatosti a poslání říkat ostaním, co a jak mají dělat. Říkají to s vlídným úsměvem, dojatým výrazem a sluníčkovými slovíčky, aby se nesnížili na úroveň okolního sprostného světa. Řeší věci, na které my obyčejní smrtelníci nestačíme – humanitu, souznění a sdílení (čehokoli s čímkoli), hodlají nastolit porozumění mezi lidmi, vrátit do veřejného života tuhletu morálku a podobně. Samozřejmě houfně odmítají jaderné elektrárny a jaderné zbraně, protože mají vlastní metody, jak to rozsvítit – fóra a hlavně vize.

Táňa Fischerová je předsedkyní hnutí, které – v duchu řečeného – nemůže být jiné, než přímo klíčové. Jmenuje se proto Klíčové hnutí. Mají ve znaku cosi jako okřídlený prezervativ (čehož symbolika mi zůstala utajena) a program zevrubné celospolečenské změny, který není daleko vizi „revolučního státu“ z pera legendárního intelektuála Henryka Laholy. Jedná se o zřízení, kde nikdo nebude sledovat vlastní prospěch, ale všechno bude dělat pro blaho celku. Budou vymyšleny programy na úplně všechno, lautr se vyřeší nezaměstnanost, globalizaci nahradí lokalizace, takže odpadne požadavek mobility (to koukáte, co). Energetika bude sluneční, a když někdo nějakou nešťastnou náhodou vytvoří zisk, tak ho smysluplně reinvestuje na rozvoj celku. Obchodní tajemství pozbude smyslu. Rozkošný je tenhle odstavec:

Vlastnictví půdy a nemovitostí by mělo být definováno jako společností udělené právo užitku, které je spojeno s dobrovolně přijatým závazkem řádné péče a přiměřeného užívání. Smyslem není vlastnit pro osobní zisk, ale pro možnost tvorby a obecný užitek. Přiměřený zisk je samozřejmostí, což platí obecně pro každý zmíněný obor.“

Přijde mi to, jako kdyby se Aštar Šeran nechal inspirovat Karlem Marxem (nebo naopak). Samozřejmě se nedozvíte nic o tom, jak tohle všechno zařídit, ale je to takové… hezké, vzájemné a zodpovědné. Je zajímavé, že Fischerová přitom má zkušenost z reálné politiky – patřila mezi ty poslance, na něž se mohla vždy spolehnout právě vláda Vladimíra Špidly.

Podpora Táni Fischerové je další, tentokrát kardinální typ naivity. Zcela bezobsažné floskule, naplněné hezky znějícími signálními slovíčky, očarují mysl naivy a běda vám, kdybyste na něm chtěli nějaké konkrétní představy. To už byste byli přízemní zeměplaz, tady jde o ideály. Táňa Fischerová naštěstí zvolena nebude, protože skřítkové a víly volební právo nemají a sluníčkářů je u nás málo.

No ale stejně - jde z těch prezidentských voleb strach.

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 12.11.2012 8:45 | karma článku: 42,74 | přečteno: 7874x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.