Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České kuchyňské obrození v podání Romana Vaňka podruhé

Již druhá kuchařka Romana Vaňka věnovaná české a moravské kuchyni by měla zdobit knihovnu jakékoli kulturnější domácnosti zrovna jako Máchův Máj. Vrací úder babicovskému kutilství a je zdrojem potěšení pro ty, kdo mají rádi svoje blízké, svoje zdraví a "dědictví našich babiček".

Dneska vychází kuchařek obrovské množství. Většinou jsou k ničemu. Pomiňme to nejhorší, takové ty případy, kdy se na vás z obálky šklebí Troška nebo Bohdalka a uvnitř najdete pejskokočičkovské patlanice. Tomu se vyhnout zdaleka. Problém je však kolikrát i s kuchařkami dobrých autorů, ba autorit.

Vaření jako koníček jde do módy, jenže člověk často začíná od píky a nezajímá ho jenom to, kolik a čeho do toho má vrazit, ale také jaký má zvolit postup. Zkouším rád tvořit podle prvorepublikového díla "Jak se vaří u Šroubka" přímo z pera legendárního hoteliéra, jenže když on napíše "mouka", tak nevím, jestli hrubá nebo hladká. Když čtu "telecí ledvina", vytane mi na mysli něco úplně jiného, než co to ve skutečnosti je. Jistě, jakékoli zkušené hospodyňce starého střihu to hned docvakne, jenže já holt tápu.

A tohle na kuchařkách Romana Vaňka oceňuju asi nejvíc. Najdete tam "mapu masa", takže zvíte, že telecí ledvina není jen ta útroba, ale druh masa, máte tam přehled měr od oka (kolik zhruba gramů je lžíce mouky, lžička másla atd.), dozvíte se nejen "že" něco, ale taky "proč" něco - třeba že vývarem nesmíte míchat, jinak se zakalí, jakou zvolit smetanu a jak s ní zahušťovat, aby se nezdrcla, obrázkové postupy složitějších operací, tedy všelijakého rolování, filetování atd... Člověk může umět uvařit velmi dobré věci, ale někde je metoda "pokus - omyl" prostě málo. A tohle, v takové míře podrobnosti, dnes nabízí málokterá kuchařka.

Receptů je tu ještě víc, než v té minulé. V té jsem postrádal třeba milovanou volskou oháňku - a pic ho, je tady, a v úpravě, kterou nelze chápat jinak než jako jasnou výzvu. Škála příloh usvědčuje zas ze lži tradiční pověst, že jsme národem knedlíků.

Jasně, je to česká a moravská kuchyně, takže po pozření většiny těch skvostů to chce si tak na hodinu lehnout, a pokud chcete podle toho jet každý den a vydržet štíhlí, najděte si práci v kamenolomu, ačkoli se tu předvedou i lehké a jednoduché úpravy ryb a nebo králíka (jmenovaný ušák většinou v našich zemích končí coby poměrně fádní pečínka na česneku, tu tady sice taky najdete, ale převážně se s ním na stránkách kuchařky děje to, co je pro něj nejlepší - dusí se s všelijakými zeleninami a bylinkami (u nás doma se dle odkazu předků dusí na hřebíčku, jak jinak)). Pokud někdo bude chtít jít do detailů, může si podle knížky připravit i skutečné párky nebo taliány (uzeniny byly chloubou rakousko-uherských zemí, a jak to u nás dopadlo) a vybavit se k nim domácím chlebem či rohlíky. 

Potěší i ušlechtilé - jinak to ani nazvat nelze - technické zpracování. Hlavně fotky, samozřejmě. Tytam jsou časy sedmdesátých let, kdy obrázky jídel "zdobily" všelijaké barevné umělohmotné serepetičky a vše bylo vyvedeno v prapodivných barvách - třeba svinibrodská zeleň všudepřítomného sterilovaného hrášku člověku vypalovala díru do sítnice. Jistě, dneska se už všude fotí jinak, ale i zde autoři zvolili zpodobnění mimořádně jednoduše vkusné. V duchu celé knížky.

Byl bych nerad, kdyby někdo tenhle můj oslavný traktát chápal jako reklamu. Přísežně prohlašuji, že z toho nemám nic - jenom radost. Kuchyňská kultura patří k celkové kultuře národa víc, než si myslíme. (Četl jsem kdysi například jakýsi lidově kutilský recept na jarní kuřátka, kde je dotyčný gastroterorista nejprve zahňácal lavinou tatarky, upekl a podával k nim houbovou omáčku připravenou důmyslně tak, že do žampiónový polívky z pytliku prostě dal míň vody. Nevím už, kdo to byl, nejspíš někdo z mimibazaru, každopádně měl být pro výstrahu oběšen za pohrdání lidskou i kuřecí rasou. Jak s tímhle chcete dělat kulturu?)

Ostatně do hororových receptů z mimibazaru se pustil Roman Vaněk v posledním díle svého Pekla na talíři, a samozřejmě mu to příznivci nezřízeného kutilství dali sežrat: Zase padaly obvyklé řeči o tom, že maminky nemají peníze a čas. Mnohokrát už bylo dokázáno, že je to blbost - destruktivní činnost kutilů obvykle přijde dost draho a zabere moře času. Lepit kečupem do kupy houskovej knedlík, eidam a turisťák a pak to smažit v trojobalu přeci rozhodně není méně náročné, než si třeba tradičně usmažit květák. Navíc i když nemáte prachy, pořád můžete uvařit haldu dobrých věcí.

Lépe než kdo jiný tohle věděly právě ty babičky, k jejichž dědictví se nová kuchařka hlásí.

Autor: Robert J. Hřebíček | sobota 10.11.2012 9:00 | karma článku: 29,71 | přečteno: 2352x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.