Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá volba versus špatná volba

Moje Facebooková stránka je zahlcena třemi druhy suverénních voličů: 1) Volte Karla, Zeman je šmejd 2) Volte Zemana, Karel je šmejd 3) Volte prázdnou obálku, oba jsou šmejdi. Spojuje je jediné: Kdo volí jinak než já (tedy špatně), je blbec.

To je hodně zajímavý fenomén. Jakobychom žili ve světě, kde trvale existuje dichotomie dobré a špatné volby, navíc poznamenáni mesianistickým šílenstvím, že je nutné na svou stranu přetáhnout všechny kolem sebe, a koho nezískám pro svou víru, toho zkopu, znectím a pozvracím.

Jedna věc je, jak jsme propadli mediální Superstar volbě prezidenta. Ono je celkem jedno, jaké má vlastně pravomoci, všichni víme, že žádný z kandidátů nebyl natolik významnou osobností, aby se pro nás mohl stát významným prezidentem - ať v kladném nebo záporném smyslu. Budeme mít starého pána, který snad nenadělá moc ostudy (a když nadělá, on se svět opravdu nezblázní), nic podstatného nedomluví ani nezkazí. Bude to takový panák, který nám dá 5 let času na to najít někoho lepšího.

Ale to není důležité. Důležité je naše přesvědčení, že můžeme volit buď dobře nebo špatně. Vychovala nás tak škola, funguje tak naše mínění, chovají se tak naše média. Jakoby všechno šlo spočítat a pak bylo možné rozhodnout, jestli výsledek byl spočítán správně nebo nesprávně. Jenže tak to není. Naprostá většina našich rozhodnutí v životě je úplně jiného druhu. A nemohou být jiné. Protože podstatný je vždycky cíl, kam chceme. Podle cíle můžeme debatovat o otm, jestli k němu zvolená cesta vede přímo nebo komplikovaně.

A velmi pozorně zavnímejme to slovo chceme. Naprostá většina našich životních rozhodnutí - a otázky politiky mezi ně patří víceméně bezezbytku - postrádá kategorii dobře-špatně. Je založena na souboru víceméně iracionálích osobních preferencí. Prostě jsme se tak rozhodli. Levicová nebo pravicová politika, školné nebo bez školného, doktor placený přes stát, pojišťovny nebo přímo z kešeně, dotace nebo žádné dotace... stejně jako malý byt nebo velký byt, ve městě nebo na venkově, koupit nové auto nebo ne? a jaké? A kdy a jaký nový telefon? Kdy budeme mít děti? a kolik?  a nekonečný výčet rozhodování, které je pro náš život podstatné, je prostě otázka oobních preferencí, ke kterým docházíme málokdy na základě opravdu racionálních úvah. Děláme je prostě proto, že chceme. Rozhodování dobře-špatně se totiž skoro bez výjimky omezuje na vyloženě expertní pracovní problémy.

Já vim, tohle nás škola nenaučila. Nikdo nás to nenaučil, všichni se stále tváří, že každá volba je správná, nebo nesprávná. Neni. A už vůbec neni nutné uzavírat se do názorové singularity Kdo si myslí něco jiného než já, je blbec. Neni. I nám velmi blízcí lidé, se kterými máme mnoho společného a můžeme spolu dokonce žít, mohou mít na spoustu věcí úplně jiný názor. Měli bychom si to často připomínat. Mimojiné, aby se každé volby na nejpitomější post ve veřejné správě pravidelně neměnily v kolbiště připomínající předdveří občanské války.

 

P.S.

Teď jsem zaznamenal, co se strhlo kolem Martina Dejdara a jeho preferencí Miloše Zemana, kterou si troufl veřejně prezentovat. A i když budu volit jinak než Martin, to, co se mu stalo, považuju za ubohé. Copak jsme zemí ubožáků, abychom házeli přes palubu kolegu, který má jiný politický názor? Proboha, Češi, zařaďme zpátečku!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Houška | neděle 20.1.2013 11:19 | karma článku: 41,46 | přečteno: 10806x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4318x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.