Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

Možná mi řeknete, že Tibet přece je okupovaný Čínou a to je zlé. Protože Čína je zlý komunistický režim. A proti zlu je správné bojovat. Jiní naopak vytáhnou ruský propagandistický článek, který popisuje, jak před nástupem hodné komunistické vlády sužovali Tibeťany krutí mniši, kteří jim sekali ruce a vypíchávali oči.

Že lže tenhle článek (a z něj odvozené deriváty) ti příčetní tuší. Přesto i ten je hojně sdílen a citován. Ale Tibetská vlajka na radnici nebo parlamentní kanceláři pro mě stejně neni víc než křiváckou fraškou, politický mediálním kýčem adresovaným ne Tibetu, ne Číně, ale domácímu fan klubu.

Že fandím Číně? Ani omylem. To opravdu je totalitní oligarchický režim, který je nepřátelský vůči všem svým obyvatelům. Pronásleduje věřící. Tedy nejen lámaisty  a buddhisty, ale úplně stejně i křesťany. Ale ti nežijí tak moc v Tibetu, že jo. Protože říci, že ubližuje porobenému národu je atraktivnější než přiznat, že ubližuje všem. Protože jakou vlajku bychom měli vyvěsit? Čínskou z doby předkomunistické? Tu bychom museli chvíli hledat. A co by měli Číňané udělat? Měli by se z Tibetu vystěhovat všichni Číňané? Mimochodem jich tu dnes žije možná víc než původních Tibeťanů a většina z nich se tu narodila. Vlastně stejně jako jejich rodiče. Takže jak? Číňané pryč z Tibetu? A bude totéž platit třeba i pro kosovské Albánce? A další třetí generace migrantů? 

Ale krom té bezradnosti, co vlastně od Číny chceme, mi vadí něco jiného. Ano, Tibeťané se dostali do područí sousední velmoci. Která s nimi jedná stejně zhovadile jako s jinými menšinami, jako s vlastními věřícími, stejně jako s dalšími okupovanými národu. Třeba Manžuové (kterých je asi desetkrát tolik než Tibeťanů) jsou také Čínou okupovanou zemí. Že jste neslyšeli o okupovaném Mandžusku? Ono se o něm také nemluví. Na Mandžusko totiž kašlem, bojujeme za "dobro", tedy za Tibet.

A všimli jste si, že v současných dnech a týdnech turecká armáda (tedy armáda členského státu NATO) narušila státní svrchovanost dvou sousedních zemí a vpadla tam - a provádí faktickou a všeobecně ignorovanou genocidu Kurdů? Nejsou pro nás zajímaví. A kdysi se zapletli s bolševikem. A vůbec. Nezajímají nás. Přitom Kurdů je asi sedmkrát víc, a nejen že jsou okupováni a nemají vlastní stát, ale jejich území si naparcelovaly čtyři státy (Turecko, Sýrie, Irák a Írán). Jestli bojujeme za Tibet, do prkýnka, jak to, že nebojujeme za zastavení genocidy Kurdů tureckou armádou? To totiž hoří, to nesnese odkladu. Zatímco čtete, na Kurdistán padají bomby. Ne na nějaké teroristy, Turci bombardují civilní obyvatelstvo. Protože jim před sto lety prošla genocida Arménů (a dodnes okupují zhruba 2/3 Arménie včetně jejího historického hlavního města). 

A víte, že Indonézie, ten hodný stát, který mi řada lidí dala za příklad, že je možné vybudovat demokratický stát v souladu s islámem, má momentálně jen krátkou pauzičku v provádění jiné fakticé genocidy - genocidy Papuánců? Ne? Ano, ani to naše bojovníky za obecné dobro nezajímá. Stejně jako genocidy Syřanů v Sýrii (nepleťme si je se syrskými Araby) anebo Egypťany, neboli Kopty v Egyptě (nepleťme si je s egyptskými Araby). 

Ne. O lidi nejde. Jde o principy. O boj za dobro. Lidi můžou pochcípat. K boji proti Turecké genicidě Kurdů zadky nezvedneme. Musíme totiž vyvěsit tibetské vlajky, protože to je z toho všeho to nejdůležitější.

 

Autor: Tomáš Houška | pondělí 12.3.2018 9:54 | karma článku: 38,10 | přečteno: 1568x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Daň z mobilního telefonu a internetového připojení

Za takovou začala vláda bojovat a protlačila ji sněmovnou. Neříká to tedy nahlas - tváří se, že jde o drobnou úpravu poplatků ČTV a ČRo. A že je to tak „normální“ .

24.6.2024 v 8:31 | Karma: 27,63 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Liber vitae - 1

S třetím vydáním knížky přibude její audioverze, která bude někdy koncem června - a to i s vlastním hudebním soundtrackem. Ale než to bude, můžete se začíst do jejích písmenek a první vlaštovku můžete poslouchat už během čtení)

12.6.2024 v 10:26 | Karma: 2,81 | Přečteno: 63x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2433x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Dvouletá dívka vběhla řidiči pod kola, preventivně ji odvezli do nemocnice

2. července 2024  17:29

V pondělí po poledni projížděl řidič centrem České Lípě, když musel prudce zabrzdit a strhnout...

Muž spadl osm metrů ze skály. Jak se na ni dostal, neuměl policii po záchraně říct

2. července 2024  17:25

Při večerní procházce po náplavce řeky Vltavy v Českém Krumlově si jedna žena všimla, jak na...

Ukrajina má v Česku nového velvyslance. Zvaryč předal pověřovací listiny

2. července 2024  16:53

Novým ukrajinským velvyslancem v České republice se stal Vasyl Zvaryč. Předal pověřovací listiny...

V Česku se vyrábí legendární ukrajinské drony. Cíl umí vyhledat, označit i zničit

2. července 2024  16:30

Ukrajinsko-česká společnost U&C UAS nedávno spustila v Česku výrobu dnes již legendárních...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 4285x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů a muzikou. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky.