Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka pro rok 2020

Pohádka byla vždycky politická, i v dávných dobách. Má přinášet naději. Jednou z nejstarších pohádek je pohádka o ptáku Fénixovi, jenž vždy povstane z popela. Takové Císařovy nové šaty jsou jasnou kritikou naduté vrchnosti.

Naopak neznáme žádné pohádky, které by měly aristokratický základ. Nevybavuji si pohádku, kde by král zvítězil nad vůlí lidu. Pohádka je příběhem outsiderů. Vrchnost vždy představuje zlo a zvůli. Drtivá většina lidstva jsou různé osoby, které lze nazvat pojmem lid. Tu je lid šílený, jinde osvícený, ale v tématu pohádky vždy suverénní. Jakési obecně prozpěvované dobro vždy vítězí nad zlem.

Kritikům tohoto systému nezbývá nic jiného, než se pokusit tento stav podnikatelsky zvrátit. Místo kritiky ať financují pohádku, v níž ředitel chemičky spravedlivě zbije na veřejnosti Gretu za její protiuhlíkové šílenosti. Císař ať potrestá spravedlivě všechny poloslepé čumily, kteří nevidí jeho nové šaty.

O dobru v pohádkách rozhoduje lid jaksi bez hlasování. Ale mělo by to být podrobeno také hlasování. Pokud jsou u moci autoritativní vrchnosti, pak by i pohádka měla být autoritativní. Nechceme-li již žádné pohádky v nichž se zesměšňují ctihodní monarchové žvatláním: „našli, nenašli…“, nebo se přidrzle obrací pozornost prince k Popelce hláškou: „hele, výsosti“, pak nezbývá, než napsat vrchnostenskou nebo antiislamistickou nebo antiemigrantskou nebo přizpůsobivou neneomarxistickou pohádku a prosadit ji demokratickým hlasováním do vysílání.

Jsem přesvědčen, že noví rozhněvaní spravedliví klimaskeptici, migroskeptici, dávkodůchodoskeptici dokážou takovou prkotinu v tržním systému uplatnit. Můžeme očekávat zcela jistě zcela pozitivní a pravdivou pohádku o nadšených a spravedlivých úsporách království, které budou v hubených letech rozdány moudře lidu, aby nezahynul. Můžeme očekávat pohádku o království, v němž nejsou žádní úředníci, nikdo nic uměle neorganizuje a všechno přirozeně plyne, protože kapitalistický člověk je dobrý a nikdy, zdůrazňuji NIKDY, by nezneužil ani haléř zisku na nějaký vlastní prospěch. Všechen zisk se investuje rovnou do vývoje a vzdělávání o podniku.

Já vím, někdo namítne, že tyto pohádky slýcháváme periodicky ve volebních obdobích a mnozí se podle pohádek i zachovají a volí vrchnost, protože se chtějí zúčastnit té skupinové orgie veřejné naděje. Nakonec, jak píše i jistá  redaktorka Expresu v článku proti Noře Fridrichové:  „Nikdo Fridrichové nezakazuje mít vlastní názor, ale opravdu není možné, aby ho prezentovala povýšeným a nadřazeným tónem vůči lidem, kteří - a na to nejde zapomínat - se skládají na její výplatu“. Taková pohádka o odvolání zlé a kritické redaktorky z postu moderátorky veřejné televize, no to by už byla naděje na úplný a definitivní obrat myšlení od lidového diktátu dobra k demokratickému tu a tam ovládání dobra. Tak by to mělo být.

Přeji všem v roce 2020 přiměřenou odolnost vůči pohádkám. Na druhou stranu je vhodné si prostřednictvím připuštěné pohádky užít ideální romantickou sounáležitost s lidem obecným, tedy pokud nejste samozřejmě něco víc.

Autor: Zdenek Horner | úterý 31.12.2019 12:39 | karma článku: 7,38 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma: 17,66 | Přečteno: 473x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma: 17,30 | Přečteno: 342x | Diskuse

Zdenek Horner

Netanjahuův plán pro uspořádání na Palestinských územích

Způsob a doba podání moc nenahrává úspěchu v izraelském plánování neonového protektorátu nad Palestinou. Myslím, že se bude těžko vysvětlovat, že demilitarizace a deradikalizace není velmi příbuzná s denacifikací a ...

23.2.2024 v 18:13 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kým čím jsou nyní Palestinci a kým čím budou?

Podle izraelských politických teorií a prohlášení nejsou Palestinci národ. Možná to netvrdí všichni, ale v Izraeli nyní vládně tato klika. Její šéf již víckrát zopakoval, že odmítá dvojí státnost Izraele vedle Palestiny.

20.2.2024 v 21:54 | Karma: 12,74 | Přečteno: 418x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Co dělá Izrael dobře

Je čas na změnu. Stále si myslím, že každý by měl začít sám u sebe. Leckdy předpokládáme, že některé věci jsou samozřejmé a že každý musí přece vědět, jaké mám obecné postoje. Prostor jednoho blogu ke konkrétnímu problému ...

18.2.2024 v 1:08 | Karma: 17,15 | Přečteno: 436x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,39
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik