Hušák Sazku dávno položil. Teď chce sportovce obrat i o zbytky

Dnes jsem otevřel Mladou frontu a hořce se zasmál při čtení blábolů, kterými nás krmí, zatím ještě generální ředitel Aleš Hušák. Jak je možné, že mu ještě někdo věří? Jak je možné, že se nenajdou noviny, které jsou ochotny jeho pitomosti tisknout?    

Pamatuji si, jak tento supermanažer socialistické školy, ještě v lednu tohoto roku suverénně tvrdil, že návrh na insolvenci společnosti Sazka je šikanózní a že Sazka má dostatek peněz. Za pár měsíců se u soudu sešlo pohledávek za 40 miliard.

Neobviňuji sportovní činovníky, že mu sedli na lep a odsouhlasili jeho finanční plány na stavbu multifunkční sportovní haly, nechápu však, jak mohli dopustit, aby hala za čtyři miliardy nakonec přišla na dvacet miliard. Za to už odpovědnost nesou, stejně tak i za to, že souhlasili s úvěry a dlužními úpisy, které byly dražší než pověstné řecké půjčky.

Pan Hušák je buď mizerný manažer, nebo mazaný tunelář. V každém případě však potopil český sport na dvacet let a sportovní bafuňáři by si měli uvědomit, že ze Sazky už nic nevymáčknou. Pana Hušáka chápu, byla to jízda, při které si pěkně namastil kapsu, stejně tak jako jeho kámoš Ulčák. Nemá cenu opakovat odkud přišli a co mají za sebou, to u nás ví každý. Nechápu, ale postoj vedení ČSTV a hlavně pana Kořána. To si opravdu myslí, že Penta, která chce rozjet vlastní loterii bude usilovat o záchranu konkurence a ještě do ní bude strkat peníze? Opravdu věří, že pan Ulčák spolupracující s Pentou chce, aby síť sázecích terminálů v jeho trafikách prosperovala v Sazce. Nechápu jaké peníze pro sport ještě pan Kořán očekává.

Sazka v dobách největší slávy vydělávala ročně miliardu korun, dnes sotva padesát milionů a i kdyby se dostala nějakým zázrakem na minulou úroveň, tak nejbližších dvacet, až třicet let bude splácet jen dluhy, tak o co jim jde? I největší blbec si snadno spočítá, že prodlužování současného stavu a hra s kartou Ulčák-Penta vede jen a jen ke knkurzu a zániku kdysi zlaté slepičky.

Ve světle těchto skutečností je černým humorem prohlášení pana generálního ředitele Hušáka, které zveřejnil poté, co se věřitelé pohrozili konkurzem:"Konečně bylo nahlas a natvrdo řečeno, co pánové Komárek a Kellner chtějí: zničení Sazky a konec peněz pro veřejně prospěšné účely". Takovou lež a licoměrnost jsem neslyšel ani od hvězd našeho politického nebe. Jeho prohlášení snese srovnání snad jen s proslovy Milouše Jakeše. Nechápu jaké peníze pro sportovce měl na mysli. Ty za dvacet, nebo za třicet let, anebo počítá s tím, že budou dluhy velkoryse odpuštěny a on zůstane na svém místě a bude sportovce dál dojit? Vždyť mají ještě nemovitosti, hřiště, medaile.   

Jediný kdo by měl pomoci odvrátit jistý krach je vláda. Kalousek by měl zapomenout na lidovecké chytrolínství, vzít si do ruky tužku, počítat a napravit chybu, kdy i jeho strana hlasovala pro předání státní loterie do rukou sportovců - zadarmo. Pokud stát vyplatí věřitele, může to v nejhorším stát dvacet miliard, možná i méně. Pravda, ty peníze nemáme, ale také je pravda, že stejně bude muset stát sypat peníze sportovcům. Je jedno jak tomu budou říkat, ale takové dvě miliardy určitě. Pokud stát nechá Sazku padnout, nebude mít nic, co by mu peníze do sportu v budoucnu alespoň zčásti vrátilo. Pokud v Sazce nebude pan Hušák šance je, v opačném případě budou čistými sponzory sportu jen občané prostřednictvím svých daní. Je mi jasné, že tato úvaha najde spoustu nesouhlasných hlasů, ale je jisté, že od žádné sázkové společnosti stát nevymáčkne pro sport tolik, jako ze Sazky. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Horálek | středa 25.5.2011 11:36 | karma článku: 40,13 | přečteno: 5776x