Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tohle jste přehnal, pane arcibiskupe!

Dobrosrdečná tvář, kterou takřka neopouští úsměv. Postava, která svou fyziognomií připomíná spíše sedláka než intelektuála. Jedním slovem – vlídnost sama. Zdání však klame: arcibiskup Duka dokáže být ve svém vyjadřování pěkně ostrý. Tak ostrý, že být jeho slova noži, musel by se mít člověk na pozoru.

V sobotu 15. května se v motolském krematoriu v Praze sešli pamětníci, politici a další desítky lidí ke každoročnímu uctění památky obětí komunistického režimu, uvedla Česká televize. Mezi řečníky byl také arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka. Není mi znám celý obsah jeho projevu, ale pasáž, kterou televize ve zprávách několikrát opakovala, mě pěkně nadzvedla.

„Položili své životy, ať formou umučení, či dlouhodobého strádání ve vězeních, v lágrech, anebo později, v té polosvobodě velkého, ostnatým drátem označeného prostoru, který se nazýval Československá socialistická republika.“ Pan arcibiskup, který byl sám v osmdesátých letech komunistickým režimem vězněn, má jistě právo vyjadřovat se o něm co nejostřeji. Ale právě jen o něm, o komunistickém režimu. Neměl by kálet na svou vlast, na svou zemi, a označovat ji „prostorem označeným ostnatým drátem“. Neměl by zapomínat, že pro většinu lidí – včetně těch pronásledovaných komunistickým režimem – to stále byla jejich vlast, či – jak říkají Němci – otčina, ať se v té době jmenovala jakkoli. Byla to země, již chtěli udělat lepší a zbavit se v ní těch, kteří kazili nejen její pověst ve světě, ale kteří především deptali a někdy doslova ničili její obyvatele.

Po druhé světové válce nebylo lehké být Němcem, nebylo snadné hlásit se k Německu jako své vlasti. Vyprovokovaná nenávist vůči Němcům šla někdy tak daleko, že se potíralo vše německé: nehrála se hudba německých skladatelů, nepromítaly se německé filmy, vládla neochota vydávat německé knihy. V Československu se dokonce vlastní jméno Němec psalo s malým počátečním písmenem. Nebylo lehké být Němcem, byť již tehdy zaznívaly rozumné hlasy o tom, že za válku a zla s ní spojená nemohou Němci a Německo, ale nacismus a jeho přisluhovači. Samotní Němci nikdy na svou zemi nenadávali, nekáleli na ni. Pro ně to byla vlast, Heimat, a s nacistickými zločiny to nemělo nic společného.  Stejně nazírali východní Němci na svou vlast – NDR – a nehodlali se zříci své identity jen proto, že v ní několik desetiletí vládli komunisté.

I u nás je dost lidí (věřím, že většina), kteří nehodlají škrtnout čtyřicet let ze svého života – v mém případě 36 – jen proto, že zde vládli komunisté a že jejich Československá republika dostala od roku 1960 ještě přívlastek „socialistická“. Ostatně po listopadu 1989 tato republika změnila název ještě několikrát a nakonec zanikla. Přesto navždy zůstane mou vlastí, byť mým domovem je nyní Česká republika.

Arcibiskup Duka obvykle pronáší své průpovědi zpaměti. Přesto, či snad právě proto, se na ně jistě dobře připravuje. Pokud tedy vypustil ze svých úst pojem „označený prostor“, jistě to nebyla náhoda, nebo – jak se dnes říká – úlet. Je-li tomu skutečně tak, pak se jeho výrok nedá nazvat jinak než kálením do vlastního hnízda. Byl-li to však pouhý úlet, ovlivněný snad atmosférou situace, pak by si měl pan arcibiskup vzpomenout na jedno staré lidové – či přímo sedlácké – přísloví: Dvakrát měř a jednou řež.

Autor: Jan Horák | pondělí 17.5.2010 16:09 | karma článku: 15,42 | přečteno: 2055x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik