Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občané a prezidenti

Tak máme nového prezidenta. Či spíše staronového. Prý už desátého. Moje generace sice nepočítala Háchu, ale budiž. Vždyť pořadové číslo není důležité. Důležité je, jak si prezident počínal ve funkci a co udělal „v zájmu všeho lidu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“, jak se praví v prezidentském slibu.

Něco o tom, co dělal ve funkci náš předchozí prezident a trochu také o něm samém vypovídá celovečerní dokumentární film Občan Havel, který přišel do našich kin náhodou (?) jen pár dnů před letošní volbou prezidenta. Dopřál jsem si při té příležitosti zase jednou návštěvu kina – po dvou letech, protože do té doby v nich neběželo nic, co by mě námětem či autorským týmem zaujalo natolik, abych na to šel do kina.

 

Film mě potěšil svou pravdivostí, tím, že ukazuje, jaký Havel skutečně byl a je, byť je snad každému jasné, že v některých záběrech tak trochu hraje, nebo si je přinejmenším vědom, že je natáčen. Z Havlových politických i osobních postojů ve filmu nejvíce vyniká jediný: jeho vztah k Václavu Klausovi, který byl všechno jiné, jen ne přátelský a porozuměníplný. Václav č.1 si na několika místech dokonce dělá z Václava č.2 legraci, což ovšem plně odpovídá Havlovu naturelu. Když se potom asi ve dvou scénách zachycujících jednání Havla se svými poradci objeví v poněkud delším záběru – byť zcela beze slov – ekonom Jan Švejnar, zdá se být vše jasné. Ale není tomu tak: film nebyl vyroben na objednávku Švejnarova volebního týmu, ani nebyl na jeho objednávku sestříhán. Vše se odehrálo mnohem dříve: film natáčel jako sběrný dokument po deset let režisér Pavel Koutecký a jeho sestřih dokončil na podzim 2007 režisér Miroslav Janek - dost dlouho před tím, než byla Švejnarova kandidatura na úřad prezidenta vůbec známa.

 

Film má v sobě jistě i jiné kvality a symboliku, ale jeho hlavní síla je v tom, že dává nahlédnout do takových míst a v takovým situacích, k nimž se normální smrtelník nedostane. Divák je za tuto možnost vděčný, a i proto se na závěr filmu (někdy) ozve potlesk. Mimoděk se vtírá otázka, zda by něco takového – nahlédnutí do soukromí prezidenta – bylo možné za nynějšího hradního pána.

 

Film o Havlovi skutečně ukazuje občana Havla, s mnoha jeho lidskými klady i zápory. Originální nápad se ukázal být dobrým nápadem. Je přitom pozoruhodné, že v krátké době jde vlastně již o druhý podobný počin poté, co Česká televize před nedávnem natočila – a již také odvysílala – „nekrolog“ jiné z výrazných postav našich novodobých dějin – Miloše Zemana. Bude zajímavé si počkat na to, co - a zda vůbec - natočí filmaři o době „panování“ Václava Klause. Nechme se překvapit.

Autor: Jan Horák | neděle 9.3.2008 17:11 | karma článku: 16,19 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik