Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsme jako oni

Kdo s tím heslem přišel jako první, nevím, ale pravdou je, že po listopadu 1989 bylo velmi populární: Nejsme jako oni. Myslelo se tím, že nová vládnoucí garnitura není jako ta stará: že není tak prolhaná, že nedělá takové levárny, že tolik nehrabe pod sebe. Už dávno víme, že to není pravda, ale v posledních dnech a týdnech jakoby se nám to připomínalo dvojnásob.

Mě to – v poslední době již nepříliš frekventované – heslo napadlo hned poté, co jsem si přečetl, že Bohuslav Sobotka, potažmo vedení soc.dem., uvažuje o zavedení platu pro svého předsedu Jiřího Paroubka. Otázkou je, zda by o tom uvažovalo i v případě, že by v čele strany byla jiná osobnost a že by to bylo za jiných okolností. Ale když se pan Paroubek dostal tak trochu do finančních nesnází – byť vehementně tvrdí opak – je třeba to řešit. Už  proto, aby se nesmála pravice, novináři či dokonce spolustraníci. Aby Blesk nevypisoval – byť protiprávně – sbírky a aby snad na šéfa strany nepadl ani stín pochybností, jež se najednou opět vynořily kolem jednoho z jeho předchůdců ve funkci(ích) – Stanislava Grosse. Kdyby si soc.dem. včas připomněla to polozapomenuté heslo, nemohla by udělat to, co před časem ODS, když začala platit svého předsedu: po odchodu ze Senátu byl bez jakékoliv placené funkce a zdánlivě bez finančních prostředků, a proto mu strana přiznala plat předsedy.

 

„Nejsem jako on“ měl si říci sám Jiří Paroubek se vzpomínkou na Stanislava Grosse, když začal vysvětlovat výši svých příjmů: nejprve to byl holý poslanecký plat (prý nevěděl, zda se k němu nezdaněné náhrady připočítávají, či ne), pak vše dohromady, pak zase ne a nakonec zase ano. Gross si přece před dvěma lety počínal stejně.

 

„Nejsem jako oni“ měl si říci i Stanislav Gross, když uvažoval nad tím, do čeho bude investovat peníze, které ani nemá. Cožpak už zapomněl na to, jak se počátkem devadesátých let spousta souvěrců a stoupenců těch, kteří byli tehdy u moci, přinejmenším trochu podivně obohatila při privatizaci všeho možného? Neuvědomil si jako právník(?), že by se na jeho koupi akcií před lety privatizovaného energetického podniku mohlo hledět jako na zneužití informací získaných ve státních funkcích k soukromému prospěchu? Anebo to zase myslel upřímně?

 

„Nejsem jako oni“ měl si včas říci Mirek Topolánek a nenechat se nachytat na švestkách při používání drahého vozu, jehož původ a několikerá změna majitele vypadají přinejmenším jako ne zcela košer. Zapomněl na aféru kolem nelegálního užívání služebního vozu své stranické kolegyně Němcové jejím synem? Vždyť ji to málem stálo funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, když za ní při prvním hlasování nestáli ani spolustraníci!

 

„Nejsem jako on“ měl si snad říci i Václav Klaus, když se před několika dny vyjadřoval na půdě OSN k problematice globálního oteplování. Vždyť si přece ještě musí pamatovat, jak dopadl Nikita Chruščov s umíněným prosazováním masového pěstování kukuřice. Tady by snad bylo na místě i jiné rčení: Ševče, drž se svého kopyta.

 

„Nejsme jako oni“ měli bychom si možná říci my všichni, co nemáme tak krátkou paměť jako naši politici. Zanedlouho budou opět volby (vždycky je před nějakými volbami) a my bychom k nim neměli jít jako berani na porážku a hlasovat zase pro ty dvě, co jsou jedna za osmnáct a druhá za dvacet bez dvou. Zkusme hlasovat pro někoho jiného a třeba i pro takového, co zatím stojí opodál – mimo parlament. Nebuďme jako „oni“ a neříkejme, že malí nezmůžou nic. Zmůžou, ale musejí mít jasný cíl a vytrvalou podporu. Dejme jim ji. Pak nebudeme jako „oni“ a nebudeme se muset stydět za sebe sama.

Autor: Jan Horák | středa 3.10.2007 22:33 | karma článku: 15,98 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik