Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do "valmezu" za čtyři

Tak jsem jel tuhle vlakem. Bezmála po čtyřech letech. Služebně, tudíž první třídou. Do Valašského Meziříčí to rychlíkem typu Eurocity trvá 3 hodiny 41 minut a stojí 555 korun, plus 60 jako příplatek za ten přídomek Eurocity. Docela jsem těšil – po těch čtyřech letech.

Vlak vyjížděl z Prahy na čas, vagóny byly čisté, na stolcích nechyběl propagační časopis Českých drah. První - a popravdě řečeno na této cestě jediné - rozčarování přišlo krátce po odjezdu z Hlavního nádraží. „Dámy a pánové, vítáme vás ….a omlouváme se, že z provozních důvodů není ve vlaku zařazen jídelní vůz….Přejeme šťastnou cestu.“ Vlakový rozhlas sice intenzitou své hlasitosti připomínal lákání kolotočářů na Matějské pouti, ale rozumět mu bylo. Nu což, do „valmezu“ se to dá vydržet, budeme tam před polednem. Pravdou ovšem je, že všichni, kdo se vydali na tuto služební cestu a komu byla slíbena snídaně ve vlaku, byli trochu zklamáni a také trochu hladoví, protože ráno kvůli úspoře času (čeho jiného) doma opravdu nesnídali. Ale, jak řečeno, dá se to vydržet, horší to mají ti, co jedou až do Košic.

 

Cesta probíhala dobře, zpoždění jsme nenabrali, ve skleněných polokupé se sedělo dobře, kdo chtěl spát, měl zaručenu jistou dávku intimity. Slůvko pochvaly si zaslouží i záchody (proč to obcházet), které byly nejnovější konstrukce s uzavřeným oběhem. Teplá voda, papírové ručníky, dokonce parfémovaná splachovací voda. Příjezd byl opožděn o pouhých pět minut, to je velmi dobré (na naše poměry). Celkový dojem jedna minus. To minus za ten jídelňák a za příplatek za eurocity vybraný dodatečně (bez pokuty) ve vlaku, ale bez omluvy za tu chybějící možnost občerstvit se.

 

Zpáteční cesta druhý den z „valmezu“ měla stejné charakteristiky jako cesta tam – tedy pokud jde o cenu jízdy a druh rychlíku. Vagóny již byly jiné: chyběla intimita polozasklených kupé, sedělo se za sebou jako v letadle, jen s tím rozdílem, že v polovině vagónu to bylo proti kobylám, tedy proti směru jízdy (asi proto, že vagóny se na konečné neobracejí). Ani sezení nebylo tak pohodlné: opěrky mezi dvěma sedadly jsou pevné, nejdou sklopit a při výstupu musí člověk prokázat – zejména je-li trochu při těle – mrštnost opice. Záchody byly klasické, kdy „vše“ padá na koleje a „WC se nesmí používat ve stanici“. Voda tekla, ručníky byly, ale toaletní papír chyběl. Nedočkali jsme se ani uvítání rozhlasem, natožpak průběžného hlášení o příjezdech do stanic. Ani firemní časopis ČD nebyl – k čemu také, už bych měl dva.

 

Má (zatím) poslední cesta vlakem ve mně zanechala dvojí pocity: zaprvé, že se něco změnilo k lepšímu, zadruhé, že toho zase není tolik. Říká se, že všechno je v lidech. V tomto případě také trochu ve vagónech, ale vlastně i ty jsou zase „v lidech“. Tedy alespoň jejich stav a vybavení. Cenami se ČD již přiblížily evropské úrovni, teď by měly přidat ještě v tom ostatním. Jsem sice optimista, ale radši jim na to dám delší čas, třeba zase čtyři roky.

 

Autor: Jan Horák | úterý 11.9.2007 11:17 | karma článku: 11,50 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik