Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chrám

Praha má nový chrám, chrám spotřeby, neboli konzumu. Jmenuje se Palladium Praha a otevřeli jej 25. října v předvečer státní svátku – výročí vzniku republiky. Ale součástí oslav to zřejmě nebylo, i když se kvůli Palladiu zastavila přímo v centru naší metropole hromadná doprava – a to prosím ne na několik minut jako při novoročním ohňostroji, ale hned na pět hodin. Musí to být něco mimořádného, to Palladium, a tak jsem se tam šel podívat.

Nedělní večer byl pro návštěvu jako stvořený – návštěvníků bylo málo a člověk si mohl celkem v klidu všechno prohlédnout. Říkám záměrně návštěvníků, protože většina z přítomných v ten večerní čas jen nahlížela do nitra prý asi 170 obchodů, kochala se architekturou (možná na ni jen zírala) a ty silnější povahy si dokonce koupily zmrzlinu. Stánků s ní je v pětipatrovém nákupním chrámu několik, cena všude stejná: 25 korun za kopeček. To mě rychle přešla chuť.

 

Pokud se nešetřilo na zmrzlinových stáncích, pak se zřejmě muselo uspořit jinde – odnesla to WC. Po delším pátrání jsem objevil jen jedno, skoro až úplně dole a pěkně zastrčené. Připadal jsem si jako kdysi v Sovětském svazu, kde se za veřejné záchodky také styděli (ostatně měli proč). A ještě jedna věc mi připomněla někdejšího „velkého bratra“: zápach z ryb. To bylo ve velkých nákupních střediscích (samozřejmě ne dnešního typu) v Rusku pravidlem: Ať tam prodávali cokoli, vždy to tam bylo cítit rybami. Naposledy jsem byl v Moskvě před pěti lety a musím říci, že nová moderní nákupní centra se rybího zápachu již zbavila. Palladium jej – jak se zdá – teprve nyní objevilo. Já také: zdrojem je krámek s rybami v prvním či druhém podzemním podlaží, odkud se „vůně“ line až ke střeše. Já osobně mám ryby moc rád, ale ten zápach nemusím. Je otázka, zda je právě ryby třeba prodávat v obchodním centru, kde jinak převládají oděvy, boty, módní doplňky a …vlastně nic jiného tam už skoro není. Ještě přibudou knihy, ale to až později, na kulturu je čas, ta neuteče.

 

Jeden z důvodů, proč jsem nové centrum navštívil, byla již zmíněná architektura. Musím přiznat, že uvnitř to vypadá lépe než zvenku. Sice nic světoborného, ale přece jen lepší než podobná centra u Anděla či na Chodově. Zato zbytky románských a gotických staveb, které se našly při archeologickém průzkumu a jež měly být podle představ památkářů zachovány, dopadly žalostně. Zbyly dvě tři zídky, na nichž není vidět, co to bylo (a pro jistotu chybějí i jakékoli popisky). Působí to trapně a myslím, že by bylo asi lepší, kdyby se i ty zbytky odstranily. Druhý šťastný případ, jaký se povedl na Můstku při stavbě stejnojmenné stanice metra, kdy se zbytky středověkého mostu vhodně zakomponovaly do nového objektu, se prostě na náměstí Republiky nekonal. Zcela ztracenou příležitostí je jízdárna, která se zachovala v relativně dobrém stavu a byla také poměrně citlivě opravena (zejména trámoví střechy). Bohužel se pro ni nenašlo jiné využití než zase jen pro ochody s hadry. Nelze to říci jinak.

 

Z nejspodnějšího patra se návštěvník dostane bez předchozího varování – jakékoliv informační tabule chybějí – přímo do podzemního parkoviště. Na automatu vidím, že první hodina parkování stojí 35 korun, každá další 50. V centru Prahy skoro normálka…Uvážíme-li však, že většina podobných nákupních center má parkování buď zcela nebo aspoň prvních pět hodin zdarma, pak je parkování předražené stejně jako ta zmrzlina.

 

Bude tedy lepší jezdit do Palladia – pokud vůbec – raději metrem. To je také jedna z mála věcí, kterou musím vysloveně pochválit. Dva východy z budovy centra ústící přímo do vestibulu metra stanice Náměstí Republiky jsou rozhodně šťastným řešením, které z hlediska praktického i estetického nemá chybu. Tak tedy vyrazte metrem na návštěvu chrámu. Vždyť čas vánoční se blíží…

Autor: Jan Horák | pondělí 29.10.2007 21:32 | karma článku: 11,38 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik