Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ústavní soud: Jak si přivlastnit dítě

Děti potřebují oba rodiče. Ale když se rodiče rozvádějí, najednou jako by to neplatilo. „Stabilita prostředí“ a pravidelná docházka do modelářského kroužku dostávají přednost před zachováním vztahů k těm nejbližším. Ano, bavíme se o předsudcích proti střídavé výchově...

V poslední době se zdálo, že ledy začínají tát. Jednou z vlaštovek bylo rozhodnutí (nález) Ústavního soudu, který prohlásil, že nesouhlas jednoho z rodičů - v daném případě matky - není důvodem střídavou péči zamítnout (text nálezu). Teď, ve stínu rozhodování o snížení platů soudců, přišel další nález Ústavního soudu. Týká se možnosti střídavé výchovy mezi rozhádanými nebo špatně komunikujícími rodiči (text nálezu).

Nové rozhodnutí je na první pohled pozitivní. Na druhý a další už méně. Nejen že se Ústavní soud vůbec nesnaží omezit rozbujelou moc soudů, zasahovat při rozvodu do rodinných vztahů – posuzovat, poměřovat, selektovat, namísto respektování přirozeného práva dítěte na oba rodiče. On dokonce dává rodičům návod, jak si dítě přivlastnit jen pro sebe.

Znění nálezu může vyvolávat mylný dojem, že problémy se střídavou péčí se v soudnictví nakonec vyřeší a nic dalšího není potřeba. O to víc se potvrzuje nutnost, aby libovůle soudů byla jasně ohraničená novou zákonnou úpravou. Je namístě omezit jejich možnost zahrávat si při rozvodu s osudy lidí (pochopitelně pod rouškou „zájmu dítěte“). Místo toho jim stanovit povinnost, aby zachovaly dětem péči obou rodičů - pokud ti o ni mají zájem a jsou způsobilí děti vychovávat.

Co vlastně Ústavní soud přesně rozhodl?

Pozitivní je určitě to, že zrušil rozsudek, kterým byl jeden malý chlapeček svěřen do výlučné péče matky. Matky, která odešla od rodiny, vzala s sebou i dítě a snažila se vymazat tatínka z jeho života. Spousta škod na dětské duši už nepůjde vrátit zpátky, ale aspoň nemusejí vznikat další.

Z obecného hlediska je také důležité, že Ústavní soud se opřel do jednoho z mýtů, bránících nařízení střídavé péče o děti. Sám soud k tomu říká: „...odvolací soud postavil své rozhodnutí na premise, že absence kvalifikované komunikace mezi rodiči - tedy neexistence schopnosti toho kterého rodiče dohodnout se na výchově dítěte s druhým rodičem - je (tedy vždy) překážkou střídavé výchovy. Takto pojatý názor však Ústavní soud shledává protiústavním, a to z více důvodů.

Při platnosti uvedené premisy odvolacího soudu (o nemožnosti nařízení střídavé výchovy v případě neexistence kvalifikované komunikace mezi rodiči) by tedy k eliminaci střídavé výchovy postačilo pouze jednostranné, iracionální, svévolné, účelové odmítání kvalifikované komunikace rodiče, který má dítě ve své výlučné péči, s druhým rodičem. V takovém případě by šlo ve své podstatě o zneužití postavení rodiče (výlučně) vychovávajícího dítě...“

Avšak hned o několik odstavců dále tento svůj postoj relativizuje: „Je však namístě dodat, že Ústavní soud tím nemíní vyslovit, že neexistence kvalifikované komunikace mezi rodiči není vůbec relevantním kritériem při rozhodování o střídavé výchově. Je tomu právě naopak. Leč obecný soud musí náležitě vyargumentovat ... proč - po aplikaci a poměření všech relevantních kritérií - dospěl (případně) k závěru, že je třeba upřednostňovat právě kritérium založené tím, že mezi rodiči kvalifikovaná komunikace neexistuje.“

Aha. Takže důvodem pro zamítnutí střídavé výchovy to být vlastně může. Stačí jen náležitě vyargumentovat... Z praxe víme, že české soudy umějí vyargumentovat téměř cokoliv.

To však není ještě to nejhorší

Z důvodů, o kterých můžeme spekulovat, Ústavní soud nabízí přímo návod, jak může rodič získat dítě jen pro sebe:

„Kupříkladu, pokud by se zjistilo, že jeden rodič svévolně odmítá kvalifikovaně komunikovat s druhým rodičem, avšak dítě má podstatně hlubší citový vztah k tomuto (svévolně postupujícímu) rodiči, silně si již zvyklo na jeho prostředí (např. zájmové kroužky, škola, další rodina vychovávajícího rodiče), druhý rodič by bydlel daleko apod., patrně by více hledisek svědčilo pro řešení, že je v zájmu dítěte zůstat s vychovávajícím rodičem (tedy o střídavé výchově nerozhodnout).“

Je to známá situace - jeden rodič si s pomocí úřadů uzurpuje dítě, všechno mu povoluje, štve ho proti druhému rodiči nebo mu ho vůbec nepředává, případně se s ním odstěhuje na druhý konec republiky a honem založí novou rodinu, zkrátka udělá všechno pro odstřižení dítěte od druhého rodiče – a podle Ústavního soudu „má vyhráno“?!

Víme přitom, že existují způsoby, jak úspěšně reintegrovat vztahy i u těžce odcizených dětí a jejich rodičů. U nás však chybí vůle je prosazovat, a tak raději necháme dítě tomu, kdo si jej „ukradne“ první a dostatečně zpracuje. I tak by se dalo rozhodnutí Ústavního soudu vykládat. Myslel to vůbec vážně?? Jak ironicky pak znějí jeho slova, obsažená ve stejném rozhodnutí:

„Pokud by se připustil takový výklad práva, který by ponechával prakticky volné pole jeho zneužívání, hrozil by u druhé strany sporu vznik pocitu nespravedlnosti a bezmoci, a v důsledku toho nedůvěry ve spravedlnost a v právní stát. Smyslem práva je spravedlivě regulovat společenské vztahy. Umožněním zneužívat právo, tedy zakládáním nespravedlnosti, se však samotný smysl práva popírá.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Hodina | středa 15.9.2010 11:24 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1742x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Otec na útěku nastavuje zrcadlo justici

Do knihkupectví přichází kniha Tomáše Jadlovského nazvaná výstižně Otec na útěku. Nakladatelství Klika tak pokračuje ve svém dlouhodobém tématu rozvedených otců a jejich práva být s vlastním dítětem.

4.5.2022 v 17:13 | Karma: 23,90 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

Ukázka z budoucí učebnice dějepisu pro druhý stupeň základních škol: Dějiny České republiky, rok 2021

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

Dnes odpoledne jsem měl na poklidném shromáždění na Staroměstském náměstí přednést projev. Úřady však demonstraci hned na jejím začátku zakázaly, byl jsem i svědkem policejní brutality a zvůle. Projev tedy zveřejňuji aspoň takto:

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

Pozdrav účastníkům dnes odpoledne pořádaného Pochodu za ukradené děti (za dodržování lidských práv rodičů i dětí):

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Vláda by pod záminkou ochrany občanů neměla likvidovat lidské svobody

Proslov, který jsem dnes, 6. prosince 2020, přednesl na Mikulášské demonstraci proti vládním nařízením:

6.12.2020 v 19:52 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...