Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

Zelený čtvrtek nebyl úplně vlídný den. Začal sice krásně, bylo slunečno, ovšem obloha se během odpoledních hodin nad jihem Čech zatáhla. Možná signál, že čtvrtfinálové tažení českobudějovického Motoru se nejspíš nepovede dovést do slastného přepsání dějin a postupu do semifinále. A bylo tomu skutečně tak. Z centrálního náměstí jsme odcházeli pěkně zkropeni. Doslova, těměř celý zápas nám na hlavy padaly kapky deště. A také zklamáni. I když, špatný výraz. Smutní ano, ale na zklamání nebyl prostor. Vypadli jsme po heriockém výkonu s týmem, který ligu ovládl čtyřikrát za sebou. A zároveň mančaftem, se kterým se letos před play – off opět příliš nepočítalo ...

Na našeho přemožitele čekala v souboji o finále Sparta. Starý známý, dalo by se říct. Oceláři s Pražany svedli velké bitvy už v předchozích dvou sezónách. A asi nemusím dodávat, jak dopadly. Sparťané toužili slezského rivala konečně položit na lopatky. Že se jim to povede, věštila většina hokejové spoelčnosti. Včetně mě. Roli favorita začala Sparta naplňovat už v libeňské aréně. První střetnutí zvládla s nulou vzadu, ovládla ho 3:0. O den později se na triumf nadřela podstatně více, když zápas poslala do prodloužení až Chlapíkova trefa osm vteřin před koncem třetí třetiny. Pečeť na obrat duelu pak dal svou povedenou střelou obránce Moravčík. 2:0 pro Spartu, k polským hranicím tak může cestovat relativně v klidu. Fanoušci už ale sérií žili. Nebylo překvapením, že se skloňovalo především jméno Daniela Voženílka. Nepřísluší mi hodnotit zákrok na Filipa Chlapíka. Toto má ve svém popisu práce Viktor Ujčík. Hodnocení jeho verdiktů nechám na vás, každopádně pražský dvojzápas hokejové příznivce navnadil ...

Klíčový třetí zápas už sledovala Werk aréna, kterou v prodloužení umlčela Krejčíkova střela. Sparta vede 3:0 na zápasy. Hotovo, vymalováno, říkal jsem si. Opačný názor měl třinecký hokejista Viliam Čacho, který bezprostředně po třetím dostaveníčku konstatoval, že kdo jiný byl se měl postarat o zápis do historie a sérii otočit, než právě oni. Ano, na poraženecké řeči samozřejmě není prostor. Nemůže do novin konstatovat, že to vzdávají. Každopádně jsem se při čtení vět slovenského legionáře lehce pousmál. Co si budeme, karty jsou rozdány jasně. Sparta je hokejovější, odpočatější, sebevědomější. Sérii vítězných zápasů ve vyřazovací části natáhla už na sedm, naopak Třinec má v nohách nejdelší možnou sérii s Budějovicemi, cestování vám na silách také nepřidá. A forma? Od čtvrtého čtvrtfinále s Motorem sedm soubojů, jediná výhra. Tady je jasno!

Prý je poslední krok nejtěžší. Asi je to pravda. Sparťané ho neudělali, dovolili Třinci snížit na 1:3 a přišli o Michala Řepíka, kterému Ujčík nedovolil nastoupit do pátého (i šestého) souboje za faul na Patrika Hrehorčáka. Hrálo se opět v naší největší aréně. A mělo se jednat o oslavu postupu do finále. Sparta ale doslova prospala úvodní třetinu, Oceláři odskočili do dvoubrankového vedení a asi nemusím zdůrazňovat, že tyto situace zvládají dotahovat do vítězného konce. Takže jedeme zpět do Slezska. A to už se tedy děje něco, co prostě nelze chápat ...

Najman využívá třineckého zaváhání v obranném pásmu a v úvodu třetí části posílá Spartu do vedení 1:0. Úplně se nezdá, že by domácí měli sílu na odpor. Od definitivního konce je o chvíli později zachrání tyčka Kacetlovy branky a ... a Daniel Voženílek! Tvář série. Muž, o kterém mluví všichni a všude. Milovaný, nenáviděný, ale také neskutečný. Prostě je dobrej. Vynikající. A svou last minute trefou posílá duel do prodloužení. V poslední vteřině. Tak moc byla Sparta blízko vysněnému finále. Tak moc blízko byl konec velké třinecké jízdy. Jestli jste si nikdy nedokázali představit, jak se hrobníkovi utíká z lopaty, tak teď už to víte ... Nastavený čas pak rozsekne David Cienciala a jede se k poslednímu zápasu do Prahy. A zejména pro Jakuba Kováře to asi nebyla úplně klidná cesta.

Fantastická série graduje před zaplněnou arénou v Praze. Kvůli florbalovému Superfinále se hraje již od 13.00, což je ale pro mě ideální začátek, a tak turnikety vstříc velkému zápasu procházím také. V hledišti pozoruju značné množství třineckých fanoušků, s některými se dávám do řeči. Paradox je, že svému týmu moc nevěří, ale fandí. Užívají si den, další velký zápas jejich oblíbenců. A neskutečně se bavíme i my, neutrální fanoušci. Sparta v ultimativním střetnutí opět vede. O druhé přestávce říkám kamarádovi z Prahy, že Třinec cestu za srovnáním najde, že jsou to prostě blázni. V ten moment lehká nadsázka, v poslední minutě základní části realita. Oni to zase srovnali! To není normální. A šlo se opět do nastavení ...

Jedno, druhé, třetí, čtvrté. Stop! Druhý nejdelší zápas v české historii svou trefou ukončuje Miloš Roman. Jo, ten Miloš Roman, který rozsekl i sedmý souboj čtvrtfinále s Jihočechy. Třinec to dokázal, Viliam Čacho měl pravdu. Ale stejně si myslím, že to před týdnem nemyslel vážně. Ale možná taky jo, oni jsou Třinečtí fakt jiní. Neskuteční a teď už také nesmrtelní. Prohráváte 0:3 s nabušenou Spartou, která byla prostě hokejově lepší, měla nejspíš více sil. A znovu to připomenu. 7 zápasů a jedna výhra. V této sezóně s Pražany pak bilance 0:7. Ta první kolonka je počet vyhraných zápasů. No a co? V tom nejdůležitějším momentě je pak čtyřikrát seknete a jdete slavit. Ne, to je prostě sci -fi. Něco, co nechápu. A ona je to realita. Na Slezany nyní čeká další velký favorit z východu Čech. A karty jsou opět na stole. A Oceláři je nemají dobré. Snad bych řekl, že opět vidím jasného favorita, ale raději mlčím, protože prostě Třinec!

Tato série se zapsala do dějin. Bavila celou republiku. Aby ale byla zábavná, musejí na to být dva. Ano, Sparta si teď s sebou potáhne cejch toho, kdo první ztratil vedení 3:0 na zápasy, ale v sérii hrála skvěle. Vlastně celá sezóna byla pro pražský klub povedená. Troufám si tvrdit, že Pavel Gross odvedl značný kus práce. Je to odborník, má výborné vystupování. Jenže pak se vám do cesty postaví nesmrtelný tým ze Slezska. A nenaděláte nic.

Ale proč to píšu? Protože chci oběma týmům poděkovat. Byl to výjimečný zážitek. Na tuto sérii budu hodně dlouho vzpomínat. Velké bitvy, mimořádné příběhy, plné ochozy. Reklama na hokej!

V závěru se vrátím na začátek. Z náměstí Přemysla Otakara II. jsme 28. března odcházeli smutní, ale zároveň pyšní na to, jak se naši budějčtí kluci Třinci vzepřeli. Nyní mi o to víc dochází, jakou neskutečnou práci borci s M na hrudi odvedli.

A karavana jede dál. Nyní finále, které raději nebudu predikovat, a poté domácí šampionát. Tak snad nás následující program bude bavit alespoň z poloviny tak, jako semifinále mezi Spartou a Třincem.

Autor: Josef Hnidzik | neděle 14.4.2024 17:31 | karma článku: 14,97 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,56 | Přečteno: 163x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

5.1.2024 v 20:54 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Pět důvodů, proč přijet běhat do Římova.

Už se z toho stala tradice. A krásná. K římovské přehradě se tuto sobotu sjelo velké množství lidí, aby společně mohli opět pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Již poosmé ...

11.6.2023 v 15:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Navštívit Rigu se vyplatí. A během hokejového MS dvojnásob!

Kdyby Vladimir Putin nezešílel, upínal by se nyní zrak hokejových fanoušků k Petrohradu. Ruské město na západě země však z jasných důvodů o pořadatelství přišlo. Náhrada se našla v Tampere a právě Rize. Dobrý tah? Tak určitě ...

16.5.2023 v 17:16 | Karma: 11,33 | Přečteno: 354x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

byt 2+kk v Plzni - Bory
byt 2+kk v Plzni - Bory

Zikmunda Wintra, Plzeň - Jižní Předměstí
2 978 000 Kč

  • Počet článků 48
  • Celková karma 11,85
  • Průměrná čtenost 1382x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik