Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Včerejší semifinále očima obyčejného fanouška

Čtrnáct let Česko neotevřelo finálové brány. Stalo se tak naposled v německém Kölnu. A klíče od posledního zápasu na turnaji našel legendárním vyrovnávacím gólem Karel Rachůnek s nájezdovými mágy Markem a Kašparem.

Vzpomínáte si, co jste dělali v polovině května roku 2010? Kde jste sledovali slavné semifinále proti Švédsku, které se nesmazatelně zapsalo do našich hokejových dějin? Troufám si říct, že ano. Jsou momenty, které vám v hlavě utkví do konce života. A jedním z nich je i včerejší velký boj o finále v pražské aréně. A opět proti žlutomodrým seveřanům.

Vlastně to byl spontánní nápad. Bláznivý nápad. A překvapivě ne z mé hlavy. Zrodil se před dvěma týdny, kdy za mnou přišel kolega a ptal se, zda s nimi vyrazím na semifinále do Prahy. Cukal jsem se. Bylo to pár dní před zápasem s Dánskem, na který už jsem měl vstupenku koupenou. Říkal jsem si, že atmosféru mistrovství už nasaju právě v tomto duelu, nemusím jet dvakrát. A pak, dát šest tisíc korun se mi také nezdálo jako úplně nejlepší nápad. Nakonec jsem ale povolil. Neměl jsem radost, vlastně jsem si v prvních okamžicích v duchu i trochu nadával. Ale zase, tento turnaj oplývá kvalitou. Zahraniční národní týmy do Česka přivezly opravdu silné výběry. Bylo tedy jisté, že zápas bude mít určitě vysokou úroveň. Doufali jsme, že kýžené střetnutí bude s českou účastí. Přiznám se, nevěřil jsem tomu, ale moc jsem si to přál. A když naše reprezentace ve čtvrtečním klíčovém utkání zdolala Američany, cítil jsem, že se bude jednat o neopakovatelný zážitek ...

A jako jo. Teď můžu napsat, že jo. Ale pěkně postupně. Z jihu čech nás vyrazilo osm. Původní trojčlenná sestava se nám pěkně rozrostla. Místa ve vlaku do hlavního města jsme si rezervovali až ve čtvrtek v noci. Očekávál jsem, že vlak bude praskat ve švech. No, tak ne, ale o zábavu bylo postaráno. Hned ve vedlejším kupé se usadila veselá partička z Rakouska, mířící do Prahy zapít rozlučku se svobodou svého kamaráda. Sousedé z jihu tedy začali krapátko dříve a už v Budějovicích byli, jak to říct, trochu navátí. Další překvápko nastalo v momentě, kdy se právě z rakouské partičky začala ozývat lámaná čeština. To, co jsme slyšeli, vám raději publikovat nebudu. Zdá se ale, že frajer pracuje s našinci, takový výraz totiž v českém slovníku nenajdete. Až později jsme se dozvěděli, že v šesnáctičlenné rakouské grupě se nacházejí i dva týpci žijící hned za hranicemi, jejichž mamka je Češka. Klobouk dolů před maminkou, že kluky naučila naší řeč. Mladík párkrát nevěděl, jak se vyjádřit, ale v Praze se rozhodně v pohodě domluví. Nebylo to ale poslední dnešní rodinné propojení mezi národy ...

Do arény jsme přišli téměř hodinu před zápasem. Oba celky mají ve svém kádru spoustu zajímavých jmen. Chtěli jsme borce vidět už během rozbruslení. A řeknu vám, už to byl pro mě zážitek. Na frajery koukáte v televizi a nyní je máte přímo před očima, kdy je navíc ve vzduchu cítit napětí z velkého duelu. Zápas začíná. A prakticky ihned po buly jdeme na přesilovku. My ji nevyužili, ale tento moment odšpuntoval grandiózní hokejovou bitvu v pekelné pražské atmosféře. Nebudu vám rozepisovat jednotlivé momenty utkání. Jsem pouze fanoušek. A to, co mě přijde jako faul, druhému třeba nemusí. A tak to bylo i včera. Během druhé třetiny sudí po zákroku Gudase zvedl svou pravici, což jsem doprovodil svým nesouhlasem. Kulantně řečeno. S výrokem arbitra se ztotožnil český fanoušek sedící pode mnou, který mě vyzval, abych byl objektivní, že to byl jasný nedovolený zákrok plynoucí z českého nestíhání. Ještě to doprovodil lehkým rýpnutím, že hokej sleduje čtyřicet let, byl i v Kanadě na MS 2008. Vlastně mi řekl, že bych měl držet pusu, on tomu rozumí lépe. Třeba jo, možná ne. Je to jedno. Byla to ale chvíle, kdy jsem se na tohoto pána trochu zaměřil. Vůbec jsem s chlápkem dál nepolemizoval o tom, zda to faul byl či nikoliv, ale trochu mě mrzelo, že v dalším průběhu vyjadřoval spíše negativní emoce. Dost věcí bylo podle něj špatně, když hala začala burácet a hnát naše borce k další steči, ani nezatleskal. Škoda. Škoda pro něj, protože si evidentně neužíval výjimečnou situaci, výjimečný zápas. Ve výjimečné atmosféře. Když Dominik Kubalík zakončil český brejk a poslal nás do vedení 5:2, tak ... Hala bouřila. Neskutečným způsobem. Já se najednou „uklidnil“ a podíval se na monstrózní strop libeňské arény a sám sebe se ptal, zda je tohle vůbec možné. Vždyť ti kluci ze severu dostali v osmi zápasech pouze deset branek. A nyní Gustavsson loví ze sítě už pátý puk. A to ještě neskončila ani druhá třetina. Tomu snad ani nejde věřit ...

Švédové ještě do druhé přestávky snížili. Úvod posledního dějství se tak nesl v lehce napjaté kulise z toho, jak to vlastně dneska dopadne. Jsme extrémně blízko, ale proti nám stojí tým nabušený hvězdami NHL. Nevadí. Lukás Sedlák ujíždí. A ujíždí i podruhé! Dva samostatné úniky, dvě naprosto totožná zakončení. Ty vado, my to dáme. A ví to i fanoušek, jenž doposavaď neshledal tolik důvodů kluky pochválit či podpořit. Po brance na 7:3 je i on přesvědčený, že si Česko zahraje nedělní finále. Má radost. Já mám radost, všichni v okolí mají radost. Euforicky si s ním „dávám placáka.“ Sympatická dvojice vedle mě mezitím s někým telefonuje. Jeden z nich má český dres a na hlavě švédskou čepici. Ta mě zaujala, proto se ho na ní ptám. Říká, že jeho maminka je Švédka, ale má české srdce. To ale úplně neplatí o jeho bratrovi. Právě on je tím, komu nadšený fanoušek volá. Svému sourozenci se mobilním telefonem snaží přiblížit elektrizující kulisu. Mladý Švéd se usmívá. Nakonec mám i já možnost poslat pozdrav na sever Evropy. Utkání končí, jsme ve finále. Vyhlásíme hvězdy uktání a jdeme na to. Chytáme se kolem ramen a zpíváme naši národní hymnu. Vždy dojemný moment, dnes umocněný fantastickou výhrou na silnými Švédy. Kde domov můj se rozléhá arénu a já mám problém potlačit slzu, která se mi dere z oka. A asi mi po tváři opravdu stekla. Obrovská radost a pocit štěstí. A lidí v hledišti brečelo mnohem víc. Tohle bylo něco, co už asi nikdy nezažiju. Být přítomen na takovém zápase, v tak frenetické atmosféře. S úsměvem vzpomínám na to, jak jsem prvotně litoval, že jsem před těmi dvěma týdny nechtěl jet.

Vycházíme z arény. Zpíváme přání Davidu Pastrňákovi k jeho narozeninám. Těch slz bylo asi opravdu hodně, venku totiž bylo pořádné mokro. A ne, tohle určitě nemohlo být bouřkou, která se v době zápasu prohnala Prahou. Všude samí nadšení Češi. Švédové už naší metropoli jednou vyplenili. Smutné vzpomínky na třicetiletou válku jsou ta tam. Gejzír národní hrdosti tryská neskutečným způsobem. Ještě ale není konec.

Oči téměř celého národa směřují k té budově v Praze, která se při své stavbě extrémně prodražila. Ale k budově, která může mít už dnes večer zlatý lesk. Bude to ale sakra těžké, nemožné ale ne.

Češi, do toho!

Autor: Josef Hnidzik | neděle 26.5.2024 16:56 | karma článku: 14,59 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Česko hostí světový hokej. A opět je to jedna velká oslava tohoto sportu.

Po devíti letech se světový hokej vrátil na území České republiky. Naše země hostí již třetí šampionát ve své samostatné historii. A jedno je jasné. Opět si ho všichni budou dlouho pamatovat.

18.5.2024 v 14:37 | Karma: 21,64 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,56 | Přečteno: 174x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

14.4.2024 v 17:31 | Karma: 14,97 | Přečteno: 253x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

5.1.2024 v 20:54 | Karma: 23,34 | Přečteno: 530x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Američané vyhlížejí klíčovou bitvu slov. Trump je v ráži, Biden tvrdě trénuje

17. června 2024  15:25

Premium Spojené státy čeká příští týden první debata prezidentských kandidátů. Oba ke klíčovému bodu...

Podmínka pro soudce za sexuální nátlak neplatí, je třeba doplnit důkazy

17. června 2024  15:15

Krajský soud v Ostravě zrušil osmnáctiměsíční podmíněný trest, který Okresní soud ve Frýdku-Místku...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 14,69
  • Průměrná čtenost 1364x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik