Změny klimatu - snadno a rychle

Snažil jsem se najít nějaké zajímavé a naučné video o klimatické změně. Moc jich zřejmě nebude, ale podařilo se.

Našel jsem dvě na sebe navazující s českými titulky. Zaujalo mě to natolik, že jsem se rozhodl je umístit do svého blogu. Samozřejmě děkuji člověku, který videa na YouTube nahrál.

 

Stručný popis obsahu:

1. Video pojednává o vědě, nikoliv o aktivistech, politicích, popíračích a známých osobnostech, kteří neoperují s důvěryhodnými důkazy.

2. Na úvod se tam zjednodušeně vysvětluje princip skleníkového efektu.

3. Potom trochu historie o teorii vzrůstající koncentrace oxidu uhličitého v zemské atmosféře a následném zahřívání pvrchu Země, která již byla známa už před 100 lety.

4. Oteplování vs. Globální stmívání. Existoval názor, že drobné částečky v podobě aerosolu zamezí ohřívání oxidem uhličitým, což by mohlo Zemi dokonce ochladit a způsobit novou dobu ledovou. Druhou možností bylo globální oteplování, které překoná ochlazení vyvolané odrážením záření od aerosolů. V 80. letech však se tyto otázky vyřešily, protože Země se ohřívala. Pochopitělně dle důkazů měření povrchu půdy.

5. Další nejasností bylo zjištění, že satelitní měření troposféry ukazovalo ochlazení, což bylo v rozporu s měřením na povrchu. Později se zjistila příčina problému.

6. Ve videu se hovoří o osmisetletém zpožďování oxidu uhličitého za vývojem teplot a tzv. pozitivní zpětné vazbě - spouštěči, který nastavuje Zemi na dráhu ochlazování nebo zahřívání. Někteří klimatologové se právě obávájí toho, že v blízké budoucnosti vypouštění skleníkových (uhlíkových) plynů povede k dalšímu oteplování a spustí se tak pozitivní smyčka zpětné vazby. Další oteplování uvolní více skleníkových plynů atd.

7. Druhý díl hned na začátku vysvětluje nejasnosti týkající se vodní páry.

8. Mezi klimatology panuje velká míra shody, v tom, že za dlouhodobý nárůst teplot může lidská činnost vypouštěním skleníkových plynů.

9. Jiné alternativy rozděleny do dvou základních větví: vyšší sluneční aktivita a rozložení oblačnosti.

10. Ve videu se dále hovoří o těsném vztahu mezi sluneční atkivitou a vývojem teplot během posledních 250 let, přičemž v období posledních 40 let se nedá nárůst neplot vysvětlit Sluncem, i když má významnou roli, jakožto faktor ovlivňující klima na Zemi.

11. Efekt oblačnosti - rozdělen na dvě základní hypotézy. 1. Vesmírné záření vytváří mraky... Nicméně se zjistil fakt, že tato teorie závisí na zvýšení sluneční aktivitě. 2. Vyšší teplota tropických oceánů (hypotéza infračervené clony - Richard S. Lintzen) ...

12. Na závěr druhého dílu rychle mluvící chlápek vysvětluje shodu klimatologů v názorech, že klima ovlivňuje mnoho faktorů, ale na celkový dlouhodobý trend (přibližně od 80. let) oteplování nehrajou až tak významnou roli.

 

Změna klimatu 1

 

Změna klimatu 2

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 8.12.2012 12:46 | karma článku: 8,66 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02