Základy liberální demokracie

Základ liberální demokracie je velice důležitým pojmem pro pochopení významu liberální politiky, který pomáhá k rozhodování dalšímu směřování.

Spotřební společnost vázána na systém kapitalismu se však soustředí často pouze na materiální hodnoty, přičemž výhody volného trhu spočívají v samých základech liberální demokracie. Pokud tedy bude nadále slábnout zájem o liberální politiku a nebude se brát zřetel na původ jejího vzniku, může docházet k narušování takového systému, a nebo dokonce i k destrukci.

-

S předstihem bych rád upozornil, že kapitalismus není termín, kterým se má určovat míra fungování přirozeného trhu na základě svobodného podnikání. Jinými slovy, není správné říkat, že u nás kapitalismus není. Funkčnost kapitalismu na základě svobody rozhodování určuje liberální politika a od toho se odvijí, zda-li systém funguje správně, či nikoliv. Pokud tedy je trh neustále pokřivován a různě omezován, neznamená to, že kapitalismus tady není, ale je to tím, že liberalismus na politické scéně zeslabuje - nebo nějakým způsobem přežívá.

-

Podstatou mého článku je doporučit vynikající a naučnou přednášku Mgr. Daniela Kroupy, který se snaží objasnit právě základy liberální demokracie.

V přednášce se např. dozvíte:

- Proč je důležité si připomínat historii vzniku liberální demokracie.

- Úskalí přímé demokracie a důležitost demokracie zastupitelské.

- Proč není dobré zaměňovat multikulturalismus s tolerancí mezi lidmi.

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vážený pan Kroupa aktivně prosazuje federalizaci Evropy. S hlubší integrací EU zásadně nesouhlasím, poněvadž si myslím, že společná levicová politika v nadnárodním měřítku způsobuje ještě mnohem větší škody. Mnoho lidí ve starší věkové kategorii je příliš ovlivněno tehdejším totalitním komunistickým režimem a jsou ochotni nést rizika spojená s hlubší integrací, protože je to podle nich záruka občanských práv a svobod. Osobně takové rizika nemohu přijmout, proto jsem příznivcem vystoupení ČR z EU, ovšem jenom pokud by to bylo v rámci programu liberálně konzervativní strany (klasické liberální strany), která by dostala dostatečnou podporu ve volbách tak, aby byla schopna dělat pravicovou politiku. (Nejdříve tedy úspěch pravicových myšlenek na domácí politické scéně, a pak teprve jsem pro vystoupení ČR z EU - ne naopak!) EU občanské svobody neposiluje. Nerad bych, aby mne nějaký nesoulad v názorech ve srovnání s někým osobně omezoval, protože přednáška se mi velice líbí, proto, i přesto tento článek, v němž je právě hlavní ten videozáznam,  zveřejňuji.

 

Přednášky D. Kroupy (starší přednášky rozdělené na jednotlivé díly). / zdroj: Občanský institut

Další zajímavé vystoupení na téma "Evropská demokracie v historii" v podání RNDr. Jiřího Payne a Mgr. Jiřího Čáslavky. / zdroj: Outdoorgame o.s.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 11.10.2015 12:03 | karma článku: 7,31 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02