Volby do EP a věda

Některé čtenáře to možná překvapí, obzvláště mediální nadšence, ale i politika patří do vědní disciplíny. Politika pro mnohé se stala koníčkem, není to můj případ, i přesto si myslím, že takové uvažování je cesta správným směrem.

Naučná kniha o politice, kterou jsem však nečetl, ale mohl bych...

Velká nespokojenost s politickou scénou zapříčinila, že se do vlády dostala dosti snadným způsobem anti politické hnutí ANO.  Sice si říkají nepolitici, ale pochopitelně hrajou politickou hru, takže politici jsou, i kdyby to tvrdili o sobě každou vteřinu. Mají ale pravdu v tom, že politiku nedělají. Jenže, kdo jí dneska dělá? Starat se o bezproblémový chod Evropských dotací není o politice. To je předem připravená cesta, kterou se musí vydat každá politická strana. Můžou slibovat, co chtějí, ale plýtváním penězi nezamezí.

Hnutí Ano nejenom, že nedělá politiku, ale navíc ještě politice škodí jako takové, protože vyloženě vystupují proti zásadním principům. Bude to mít zřejmě neblahé důsledky. Občané se budou od  politiky jakožto vědě čím dál víc vzdalovat.

Jsem přesvědčený, že potřebujeme takové politiky, kteří přistupují k politickým tématům vědecky. Potřebujeme takové politiky, kteří se snaží zároveň svým vystupováním občany vzdělávat. Potřebujeme  takové politiky, kteří umějí věcně a slušně diskutovat. To musejí nutně dělat lidé, kteří se dlouhodobě politice věnují i ve svém soukromém životě.

Do politiky anti politici nepatří. Do politiky nemá vstupovat jenom ten, kdo je s politikou nespokojen.

Maličkou naději dávám Straně svobodných občanů, i když mám spíše na mysli jenom konkrétní určité osoby, či jako celek s nějakým jasným politickým stanoviskem. Nemusí se to však nutně týkat pouze osob ze Svobodných, to určitě ne.

A že nikdy politika být vědou nemůže? Jistě, z televizních novin apod. se to dá těžko zjistit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | pátek 16.5.2014 15:48 | karma článku: 4,96 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02