Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve jménu dobra, aneb začátky moderní české meteorologie

Základem moderní české meteorologie bylo systematické zaznamenávání meteorologických prvků. První dlouhodobé úspěšné zapisování zavedl Antonín Strnad, velká osobnost té doby. Uvědomoval si, že charakter počasí na základě měření je potřeba zapisovat pečlivě každý den po delší dobu. Bylo to tehdy něco nového, což vyžadovalo obdivuhodné přesvědčení ve věci dobra konání. Takové dobro, které přinese užitek budoucí generaci. První začátky moderní meteorologie u nás vznikaly právě metodou pravidelných záznamů.

Antonín Strnad, zakladatel moderní české meteorologie, agrometeorologie a fenologie (1746-1799)

Dne 1. ledna v roce 1775 v pražském Klementinu se začalo oficiálně pravidelně měřit teplotu vzduchu, vlhkost vzduchu, tlak a zaznamenávat směr větru. V dřívějších dobách se vědci soustředili hlavně na astronomii a astrologii - astrometeorologii, meteorologie byla vždy v ústrání. Existovaly pouze jakési velice jednoduché krátkodobé zápisky o charakteru počasí pro jednotlivé dny a měsíce. V druhé polovině 18. století, období zlatého věku Klementina, byla u nás meteorologie vnímána jako zajímavá věda, která si též vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Antonín Strnad byl právě člověkem, který se o meteorologii velice zajímal.

Nicméně každý začátek je doprovázen nedokonalostmi. Teploměr a tlakoměr byly již kvalitními přístroji s důvěryhodným měřením. Problém byl s vhodností umístění všech přístrojů, ale byla velká snaha se přizpůsobit podmínkách a rozšířit síť meteorologických stanic mimo hlavního města. Díky tomu měl Antotnín Strnad velkou zásluhu za počátky prvního klimatologického výzkumu. (Někteří čtenáři se mylně domnívají, že klimatologie je vědou poměrně novou.) Vlhkoměr měl v té době technické nedostatky a směr větru ukazovala tradiční korouhev. Měřením atmosférických srážek se tehdy nevěnovala příliš velká pozornost.

Úspěch by se ale nepodařil bez spolupráce na mezinárodní úrovni, bez které by nebylo možné provádět správné měření, neboť mezinárodní vztah nám umožnil získat pro výzkum kvalitní přístroje. Antonín Strnad si pochopitelně uvědomoval úskalí této vědní disciplíny a věděl, že spoluprácí se otevřou dveře k novému poznání. Zpočátku mělo pravidelné sledování počasí prozkoumat jeho vliv na lidské zdraví. Věřme tomu, že zapálení pozorovatelé viděli v této vědě rozšířenější užitek. Připojením meteorologické observatoře při Pražské hvězdárně k mezinárodní mannheimské společnosti se podařilo posunout českou meteorologii kupředu, což mělo zásadní vliv na její další vývoj.

Antonín Strnad se snažil své pozorování sepsat, vznikla tak obsáhlejší práce s názvem "Pozorování počasí v roce 1774". Přispěl příspěvkem "Něco o klimatu Čech" v díle J. von Rieggera "Podklady ke staré a nové statistice Čech". Publikoval výsledky měření z Klementina. Shrnul staré záznamy o počasí v Čechách od roku 633 po Kristu do roku 1700. Napsal pojednání o vlivech Měsíce a Slunce na zemskou atmosféru a dále také o jiných jevech.

Aby výzkum a zaznamenávání prvků probíhalo pravidelně, bylo nutné se spolehnout na kolegy, kteří se tohoto nelehkého úkolu ujali. Antonín Strnad velice rád nechal své přátelé a jiné nadšence se připojit k zaznamenávání a umožnil jim si opatřit měřící přístroje. Pokračovatelem Antonína Strnada se stal jeho kolega Martin Alois David, který předkládal výsledky z meteorologického měření na Pražské hvězdárně.

Od doby vědeckého bádání A. Strnada a M. A. Davida se začala meteorologie na našem území brát vážně jako samostatný vědecký obor ...

 

 

Zdroj:

Pěkná a obsáhlá kniha s názvem "Dějiny meteorolologie v českých zemích a na Slvensku" (Karel Krška a Ferdinand Šamaj).

Obr. č. 1. Antonín Strnad - http://wwwold.nkp.cz/bp/bp2003_1/18.htm / Obr. č. 2. Antonín Strnad / Obr. č. 3. páter Martin Alois David, zakladatelem geodetické astronomie a důležitá osobnost během prvních začátků moderní české meteorologie (1757-1836) / Portrét se sextantem systému Hadley od londýnské firmy Dollond, autor Josef Bergler, Praha 1810, olej na plátně (reprofoto Jiří Schierl, originál obrazu ve sbírce Kanonie premonstrátů Teplá). Wikipedie

 

 

 

 

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 4.1.2014 22:58 | karma článku: 10,01 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.