Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 2011 z pohledu meteorologie

Tak nám rok 2011 utekl jako z vody a je vhodné si připomenout či shrnout jaké bylo počasí v České republice.

-

Leden

V lednu bylo mnoho dnů s maximální denní teplotou nad bodem mrazu a také několik dní ledových (celodenní mrazy). Se srovnáním lednem 2010 a prosincem 2010 lze klasifikovat leden 2011 spíše jako teplejší a srážkově chudší.

Leden 2011 můžeme považovat za klidnější měsíc. Meteorologické výstrahy se vztahovaly především pro náledí a ledovku 1. až 2. stupně nebezpečí, většinou téměř na celém území, kdy teploty ráno a večer lehce klesaly pod 0 st.C apod. Dále také hlavně v důsledku tání sněhové pokrývky, především se jednalo o "zásoby" napadaného sněhu z prosince 2010, docházelo ke zvyšování hladin řek v Čechách 3. SPA (stavu povodňové aktivity, ohrožení). Podle poznámek problémy se zvýšením hladin řek byly od 6.1. zhruba do 16.1. ve východních Čechách (1. až 3. SPA), v Plzeňském kraji (1. až 3. SPA) a v Ústeckém kraji (1. až 3.SPA), také ale i ve Středočeském kraji (1. až 2. SPA).

Z Neděle 23.1. na Pondělí 24.1. napadlo v Praze kolem 5 cm sněhu. Dne 24.1. předpokládám, že zdroje o počasí zveřejnily aktuální zpravodajství souvislé sněhové pokrývky, protože k tomuto dni mám poznamenáno: v Praze a ve Středočeském kraji 5 až 10 cm, v jiných krajích místy 10 až 20 cm, ojediněle 20 až 30 cm, na horách 30 až 80 cm, místy i 100 cm. Pro podrobnější informace ohledně naměřených teplot v centru Prahy se můžete podívat zde.

Únor

První dny v Praze od 1.2. do 3.2. byly mrazivé zhruba od -1 do -8 st.C, eventuelně mohla být naměřena na některých stanicích minimální ranní teplota až -10 st.C nebo méně. Od 3.2. během dne se začalo oteplovat. Teplejší počasí v Praze s teplotou nad 0 st.C v odpoledních hodinách vydrželo až do 18.2. Velmi teplo bylo podle mého měření 5.2. s maximální denní teplotou 9,4 st.C, 6.2. a 7.2. bylo 10 až 11 st.C, 8.2. až 9 st.C a 11.2. max. 10 až 11 st.C. Od 19.2. do 25.2. byly v některých dnech na celém území ČR celodenní mrazy s nejnižší ranní teplotou -10 až -20 st.C, ojediněle -27 st.C. V Praze -10 až -15 st.C. Od 26.2. se opět postupně oteplovalo a odpolední teploty se vyšplhaly nad 0. Maximální denní teplota v závěru měsíce byla až 8 st.C, ranní teploty byly zhruba od -3 do - 0,5 st.C.

3.2. byla v platnosti výstraha středního stupně před ledovkou, náledím a novým sněhem. V Praze napadlo 1 až 5 cm sněhové pokrývky. 4.2. byla v platnosti výstraha nízkého stupně na silný vítr, která se týkala především pohraničních hor.

Březen

Březen byl celkově příjemný, odpolední teploty dosahovaly (asi typických) jarních hodnot. Bylo tedy několik dní s maximální odpolední teplotou mezi 13 až 15 st.C a více, např. 25.3. bylo 15 až 17 st.C, 30.3. až 17 st.C a 31.3. až 19 st.C. Bylo poměrně dost slunečních dnů a srážek málo.

17.3. byla vydána výstraha před novým sněhem, ledovkou a náledím pro východní Čechy a západní Moravu (obzvláště ve vyšší nadmořské výšce). Druhý den byla výstraha rozšířená a platila také pro severní Čechy a pro celou Moravu (výstraha byla určena z pátku na sobotu tzn. z 18.3. na 19.3.).

Duben

Nejvyšší denní teploty byly od 15 do 25 st.C, během tlakových níží se nejvyšší denní pohybovaly od 5 do 10 st.C. Ranní teploty už se často vyšplhaly nad 10 st.C, ale také byly dny s odpoledními hodnotami od 4 do 8 st.C. (Na horách napadl sníh.)

Duben 2011 byl na celém území ČR podle dlouhodobého průměru teplejší. Podle ČHMÚ(předběžných údajů) průměrná měsíční teplota dosáhla hodnoty 10,4 st.C, to je o 3,1 st.C více než dubnový průměr 1961 - 1990. Duben 2011 asi nejenom v Praze lze klasifikovat jako měsíc suchý s menším úhrnem srážek a teplotně nadprůměrný.

Květen

V rámci celého území ČR by měl být květen 2011 teplotně a srážkově normální. Začátkem měsíce byly naměřeny minimální teploty pod 0 st.C, převážně v horských oblastech. Závěr měsíce byl teplý (25 až 30 st.C nebo dokonce byla tropická třicítka mírně překročena). Zhruba od 19.5. do 30.5. bylo období přívalových dešťů a bouřek (s tím, předpokládám, souvisela platnost meteorologických výstrah).

Červen, Červenec a Srpen (Meteorologické léto)

Červen byl teplý, často se vyskytovaly dny s letní hodnotou nad 25 st.C a také nad 30 st.C. Podle ČHMÚ "Za posledních 51 let, od roku 1961, je červen 2011 na devátém místě, tedy každý šestý červen z posledních 51 je teplejší. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že z posledních 10 let je červen 2011 pátý nejeplejší, tedy že zhruba každý druhý červen z posledních deseti byl teplejší."

Odkaz: Minimální a maximální teploty v červnu

V souvislosti tlakové níže se středem nad Ukrajinou v závěru června byly očekávány vydatné úhrny srážek. Během 24 hodin byly naměřeny v Moravskoslezském a Zlínském kraji od 50 do 100 mm. Tím je jasné, že bylo v platnosti mnoho výstrah, obzvláště ohledně stavů povodňové aktivity.

Letní prázdniny přinesly velké zklamání, protože bylo spíše chladněji. Na koupání v rybníce apod. bylo dnů málo.

Červenec byl chladný a deštivý. Červenec byl v průměru chladnější než červen. Nejchladnější byly první červencové dny. Od 5.7. do 13.7. byl na našem území teplý ráz počasí s výskytem tropických hodnot.  Byly v platnosti výstrahy na silné bouřky, které se projevily neobvyklou intenzitou blesků. Odkaz: Byly tropy nebo ne? Srážkově byl červenec 2011 nadprůměrný. Podle ČHMÚ v průměru napršelo 144 mm srážek, což je 164 % oproti normálu. Byly vydávány výstrahy na silný déšť a  na 1. až  3. SPA  hlavně pro severní a severozápadní Čechy, východní Čechy a severní Moravu. Slunečního svitu bylo málo.

Odkaz: Suma srážek za červenec 2011

Srpen 2011 byl teplotně nadprůměrný, srážkově spíše průměrný nebo slabě podprůměrný. V některých stanicích byly zaznamenány tropické noci. Více zde.

Meteorologické léto (od 1. června do 31. srpna) mělo mnoho chladných a také i velmi teplých dnů a jako celek bylo nadprůměrně teplé (s odchylkou + 0,5 st.C).

Září, Říjen a Listopad (Meteorologický podzim)

Období od začátku září do konce listopadu bylo suché. V září bylo velmi teplo až dokonce poloviny měsíce. 4.9. a 5.9. teploty na některých místech překročily hodnotu 30 st.C. Druhá polovina měsíce byla také poměrně teplá.

Listopad 2011 byl mimořádně suchý. Nastala sice typická meteorologická situace v tomto období, ale svou neobvyklostí se tento měsíc zapsal díky dlouhému průběhu trvání bez narušení studené fronty. Ve vyšších nadmořských výškách, z pravidla většinou dá se říci od 700 m.n.m., převládala jasná obloha s příjemnějšími odpoledními teplotami a v nižších polohách nízká oblačnost většinou z nižšími teplotami, někdy i pod 0 st. C v odpoledních hodinách. Dalo se tedy očekávat, že listopad 2011 v horských oblastech bude nadprůměrně teplý a zbytek území bude zřejmě teplotně podprůměrný. Nicméně teploty měly i v nížinách mírnější vzestupný krátkodobý charakter, protože nízká oblačnost se v některých dnech na některých místech protrhávala. Celkově byl teplotně listopad spíše v normálu.

Teploty např. v Praze se většinou pohybovaly od 0 st.C zhruba do 5 st.C, v některých dnech i kolem 8 st.C. Ranní naměřené hodnoty se příliš nelišily od odpoledních, rozdíl se pohyboval zhruba mezi 0,5 st.C do 2 st.C nebo byl nepatrný. Zaznamenal jsem také i lehčí mráz i během dne, takových dnů ale bylo málo. Během inverzní oblačnosti se mohou vyskytnout i srážky, avšak v případě listopadu 2011 nebo koncem října 2011 jsem si všiml drobného mrholení, asi tak jenom během jednoho dne. Inverzní počasí je komplikované a může se projevovat v různé podobě. V případě události kterou popisuji šlo o dlouhodobější průběh inverze s nízkou oblačností, kdy postupně v měsíci listopad teploty ranní a odpolední klesaly s krátkodobým protrháním nízké oblačnosti a vyššími teplotami, minimálními úhrny srážek, mlhami a špatnými nebo velmi špatnými rozptylovými podmínkami. V rámci celého území byl úhrn srážek od 0 do 2,1 mm. Nejvíce zaznamenaný úhrn 2,1 mm se pro listopad 2011 týkal stanici Kořenov, Jizerka. V Praze - Klementinu byl zaznamenán během posledního dne v měsíci úhrn srážek 1,1 mm a tak se listopad 2011 pro stanici Praha Klementinum stal historickým rekordem po celou dobu profesionálního měření.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odkaz: http://gnosis9.net/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2011110006

Celkově podzim byl suchý (i včetně slabě srážkově podprůměrného října) a teplý (i včetně v průměru spíše teplotně normálního října a listopadu). Z pohledu meteorologických výstrah byl absolutní klid kromě vyhlášených regulací na špatné rozptylové podmínky.

Prosinec

Prosinec 2011 byl ve srovnání s rokem 2010 velmi teplý (velmi rozdílný). Během prosince u nás převážně ovlivňovalo západní proudění s teplým oceánským vzduchem. Na horách napadl dlouho očekávaný sníh viz. mapa. V nižších polohách se jednalo většinou o srážky dešťové. Teploty přes odpoledne se někdy vyšplhaly nad 10 st.C. Štědrý den byl teplý, stanice Praha-Karlov max. 6,5 st.C, v Dyjákovicích 9,2 st.C. O Vánočních svátcích se v centru Prahy většinou maximální denní teplota pohybovala kolem 7 až 9 st.C. Krátce po svátcích byl inverzní charakter počasí s nízkou oblačností s ranní a odpolední teplotou v Praze od 4 do 6 st.C (během inverze se maximální teplota pohybovala kolem 5 st.C). V úplném závěru se očákaval od poprašku do 5 cm v nižších polohách a na horách od 10 do 20 cm nového sněhu viz. mapa. V Praze 30.12.  jsem zaznamenal maximální denní teplotu od 3,5 do 4 st.C a dešťové srážky, v noci 1,2 st.C s deštěm.  Na Silvestra jsem zaznamenal minimální ranní teplotu 0,5st.C, přes den bylo jasno, max. denní 5,2 st.C a po půlnoci 2 st.C.

Od 16.12 do 17.12. byla v platnosti výstraha nízkého stupně v nižších polohách a druhého stupně ve vyšších polohách na silný vítr. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti 70 až 90 km/h, na horách 110 až 125 km/h. Byla také v platnosti výstraha nízkého stupně na sněhové jazyky a na závěje. (Labská bouda 43,5 m/s, Sněžka 43,2 m/s, Šerák 41 m/s..., Praha-Ruzyně 14 m/s)

V souvislosti s přechodem okluzní fronty ze severozápadu přes naše území, která postupovala dále k jihovýchodu, byla od 30.12. v platnosti výstraha nízkého stupně (od 60 m.n.m) před sněhovými jazyky v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Na horách bylo také vydáno upozornění před závějemi a na nárazovitý vítr. Během přechodu fronty bylo upozornění na silný vítr v nárazech až 55 km/h v nižších polohách a 70 až 90 km/h ve vyšších polohách. Na silný vítr výstraha v platnosti nebyla, vydává se v přídadně nižších poloh od 70 do 90 km/h a více a na horách zřejmě od 90 km/h a více.

V souvislosti s přechodem teplé fronty od 31.12. (20:00) do 1.1.2012 (rána) byla výstraha na ledovku a náledí pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Na Nový rok byla byla rozšířená o další kraje (Prahu, Středočeský kraj, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Vysočinu a celou Moravu). Během teplé fronty postupující dále na východ se očekávaly postupně od západ smíšené a mrznoucí srážky.

-

Krátké srovnání s rokem 2010

V roce 2011 než v roce 2010 v rámci celého území: Meteorologická zima (leden, únor a prosinec) byla mírnější. Teploty byly vyšší, srážkové úhrny zřejmě nižší a v nižších polohách méně sněhu. Na jaře bych odhadoval, že bylo méně srážek, protože co si pamatuji, tak alespoň v Praze a ve Středočeském kraji bylo dlouhou dobu sucho. Minulý rok v květnu na Moravě a na jihu Čech byly starosti s povodněmi. V  létě r. 2010 byly významnější srážky hned na začátku června, červenec byl sušší a až v závěru měsíce opět kvůli silného deště byly vydávány výstrahy. V srpnu 2010 byly vydatné deště. V roce 2011 to bylo jinak. V červnu bych řekl, že byly četné bouřky s přeháňkami větších srážkových úhrnu a v závěru  vydatné deště spojené s významnější tlakovou níží. Červenec byl velmi deštivý a srpen byl srážkově nevýznamně podprůměrný.  (Toto jednoduché srovnání  však pochopitelně k zásadním závěrům nestačí.) V roce 2011 bylo pravděpodobně méně tropických dnů. V roce 2010 byly hlavně tropické dny v červenci, v roce 2011 to bylo "rozkouskované" po všech měsících včetně měsíce září. Meteorologický podzim byl sušší  a možná i teplejší než v roce 2010.  Předpokládám, že meteorologických výstrah bylo v r. 11' vydáno mnohem méně než v r. 10'.

-

Rok 2011 se pravděpodobně přiřadí v průměru jako spíše teplejší rok.

Zdroj: ČHMÚ (Infomet), vlastní pozorování a měření

Poznámka: K napsání tohoto shrnutí počasí během celého roku 2011 jsem neměl žádné vlastní poznámky (měření) a aktuální  zápisky ze zdrojů ohledně měsíců května, června, července, srpna, září a října.

Navazující články:

http://hlinomaz.blog.idnes.cz/c/196772/Rok-2010-z-pohledu-meteorologickych-vystrah-v-CR.html#t2

http://hlinomaz.blog.idnes.cz/c/197584/Shrnuti-pocasi-v-Praze-r-2010.html#t2

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 1.1.2012 12:05 | karma článku: 5,86 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.