Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politické ideologie, aneb modrý hadr patří do koše

Existuje mnoho politických ideologií. Na jednu stranu to vnímám pozitivně, protože pestrost ideologií napovídá, že žijeme ve svobodné společnosti. Na druhou stranu se může stát, že převažují takové ideologie, které mohou svobodu jednotlivců značně pokřivovat.

I přesto, že mi příliš politické ideologie nevoní, jsou základem děláním politiky. Dávám spíše přednost přirozené ideologii, která se poněkud od těch politických dosti liší - alespoň to tak vnímám. Zároveň však si uvědomuji, že politické ideologie mají ve svobodné společnosti svůj význam a respektuji je, byť i s trochou osobní podpory.

V současné době není problém v politických ideálech, ale naopak - současná politika je o falešných ideálech. Místo politických idejí vystřídal politiku jiný, nový trend. Politiky laká trh. Ale ne tak, aby odešli z politiky a vybudovali si prosperující firmu. Dostali nápad. Prvky trhu zakomponovat do politiky. Politici tedy proti sobě nebojují politickými ideály, ale všeobecnými vlastnostmi trhu, přičemž to pouze maskují falešnou politickou ideologoií, která tam v podstatě už prakticky není. 

V poslední době se někteří podivují nad hnutím ANO, které se snaží řídit náš stát jako firmu. Můžu vás uklidnit v tom, že ANO není hlavním viníkem takové politiky, neboť náš stát je takovým podivným způsobem řízen delší dobu. ANO pouze využilo šance a povedlo se jim to. Problémem je to celé podhoubí, které začalo integrací EU.

Veškeré dotace svou vlastností jsou špatné, ale samozřejmě jsou důležité a i já osobně bych je podporoval. Dotace mohou přinést užitek pokud se používají rozumným způsobem a používají se na to, co by stát měl dělat. Pokud by tomu tak bylo, nebyla by potřeba nikam posílat peníze a očekávat navýšení, z kterého pak čerpáme. Dotace jsou zdravé, pokud jsou minimální a přísně hlídané. To musejí dělat politici, kteří dělají politiku s jasnou politickou ideologoií, kterým nejde o politický zisk, ale o skutečné správné hospodaření. Veškeré Evropské dotace jsou v rozporu se správným hospodařením. Dotacemi si politik kupuje občana, a proto jsou i z politického pohledu škodlivé. Vím však, že bez dotací se např. věda, atd., neobejde, proto je potřeba z EU vystoupit a dotace minimalizovat. Tímto stavem by politik získaval politický zisk ze správného důvodu a takového politika rád podpořím.

Myslím si, že je nutné politiku oddělit od politického podnikání. Ale co to znamená politicky podnikat? To je situace, kdy s politickým ziskem souvisejí jakékoliv finanční prostředky. Velice složité je to s volbami, protože to je klíčové období a přitom právě v tu chvíli se praktiky politické podnikání děje. V tomto případě by musela bý výjimka, protože těžko lze docílit, aby politické strany používaly stéjné množství peněz. To se musí obejít bez regulací. Až poté, co se zjistí, že výše částky na volebním výsledku nemá příliš velký vliv, vše se zlepší.

Prostřednictvím Evropských fondů se čerpají nemalé finanční prostředky, které se často používají jenom proto, že jde o naše peníze a musíme je za každou cenu získat - a to třeba i v případě, že to není nutné. Tím dochází k plýtvání. Aby se co nejvíce peněz využilo ve prospěch jednotlivých států, dělají se poutavé reklamy a různé soutěže. To vše pokřivuje politiku. Dotace zajišťují občanskou podporu v budování Unie členských států.  Občas se stane, že někdo s něčím nesouhlasí. Změnu ale neprosadí. Jak taky může, když se štědře rozdávají peníze.

Myslím si, že k ničemu EU nepotřebujeme. A že to prý přinese neblahé důsledky? Ty byly i po pádu komunistického režimu a nikdo si neodváží tvrdit, že by se to mělo vrátit. Za chyby druhých nemůže druhá strana, která chce prosadit změnu k lepšímu. To máte stejný jako s privatizací. Kdyby nás neokrádali komunisti, nebylo by potřeba privatizovat.

Současné směřování politiky je spíše věcí podnikaní. Podnikat můžou firmy, které nabízejí zboží a služby a chtějí si vydělat peníze. Cílem politiky by mělo být podnikání podporovat, nikoliv vytvářet překážky a nahrazovat trh. To je nebezpečná hra.

Musí existovat způsob, jak poskytovat dotace na důležité věci v rozumném měřítku a bez Evropské unie. Píšu bez EU, protože dotace jsou zásadním nástrojem politiky EU, bez kterých není politický zisk. Bez politického zisku není ani EU. Proč? Protože EU je o falešných politických ideálech a tam se bez "darů" politický zisk nezískává.

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 24.5.2014 20:18 | karma článku: 13,78 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  18:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.