Od odborářů ruce pryč

Myslím si, že dlouhodobým cílem by bylo dobré se snažit snižovat potřebu existence odborů. Odborové svazy mají větší právo zasahovat do politického dění než jednotlivec. Odbory nejsou víc než jednotlivec, alespoň ve svobodné společnosti by to tak mělo být.

Nátlakové skupiny odborářů aktivně zasahují do politiky a podávají návrhy. To je něco, o čem se může jednotlivci zdát. Proto jednotlivec má potřebu se s nějakou organizací sdružovat, neboť tak může snáze prosadit svůj cíl. Vidím zde ale zásadní problém. Odbory nejsou politici a vláda by neměla dovolit, aby se snažily aktivně ovlivňovat politiku. Jenom politická strana by měla prosadit víc než jednotlivec, nikdo jiný.

Sdružování občanů (zaměstnanců) má smysl v tu chvíli, pakliže jsou si občané vědomi nějakých vážných nedostatků. Dohodnou se mezi sebou a mohou politiky pod hlavičkou sdružení věcně upozornit na určitý problém. Mělo by se ale jednat opravdu o věcné připomínky, které nemohou vynahradit jedinečnost různorodosti jednotlivců, tedy invidualitu. Například upozornit na katastrofální podmínky zaměstnanců nebo špatného vybavení, což může zásadně ovlivnit kvalitu práce, atd. O tom žádná. Takový většinový "hlas lidu" má větší významnost. Čím více budou upozorňovat, tím se bude významnost snižovat.

Odborové svazy jsou v současné podobě škodlivé. Zneužívají své jednoty síly a postavení. Narušují politickou scénu a nadřazují se nad jednotlivcem. Různá občanská sdružení mají mít svobodného ducha a respektovat svobodu jednotlivců. Pokud jsou odbory financovány státem, bylo by dobré to okamžitě napravit a nic jim ze státního rozpočtu nedávat.

Státní zaměstnanec není míň než soukromník, ovšem prosazování práva státních zaměstnanců prostřednictvím nátlaku odborů není správné. Je to v rozporu s politickou soutěží, neboť svazy nemohou nahradit důležitou roli všech jednotlivců. Odboráři v poslední době navrhují absurdní věci. A já se ptám. Jaké má šance jednotlivec ubránit se proti nesmyslným návrhům odborářů? Jedině může sedět a doufat, že politici budou rozumní.

Odbory jsou hlavním hybatelem volebních výsledků. Další levicové uskupení, které sází na to, že v jednotě je síla a doslova převálcujou invidualitu jednotlivců.

Odborové svazy vážně narušují poměry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, politickou scénu a svobodu jednotlivců. Politik a občan by měl na to poukazovat. Je to vážná věc.

Autor: Petr Hlinomaz | pondělí 31.3.2014 9:28 | karma článku: 18,55 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02