Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

MŽP: Národní program na zmírnění dopadů změny klimatu

Na webové stránce Ministerstva životního prostředí (MŽP) je k dispozici mimo jiné i Národní program na zmírnění dopadů změny klimatu v ČR. Název mi ale připadá zavádějící, protože MŽP chce aktivně bojovat s klimatem na Mezinárodní úrovni, nebo vlastně je to dlouhodobý cíl Evropské unie. Zajímám se o tuto tématiku a do programu jsem náhledl. Myslím si, že uvedený program je doslova nabitý informacemi, které se opírají o scénáře od IPPC. Myslím si, že se jedná o náročné čtení, protože je potřeba všechno číst pečlivě. Je to politický program, jednak z části zaměřený jako na ČR, přičemž jde vesměs o mezinárodní program. Je to v pořádku? Jsou tam chyby?

 

V Národním dokumentu se píše: Rámcová úmluva OSN o změ klimatu 1)"Princip mezigenerační spravedlnosti a diferencované odpovědnosti, jehož podstatou je snaha chránit klimatický systém Země ve prospěch nejen současné, ale i příštích generací a reaguje na skutečnost, že na rozdíl od problematiky lokálního znecištení nebo přenosu znecištení pres hranice státu, nelze tento problém vyřešit pouhým uplatněním zákonných norem v meřítcích jednoho státu nebo menších regionů. Řešení problémů klimatické změny vyžaduje globální přístupy. Státy, které k Úmluvě přistoupí, musí proti ohrožení atmosféry bojovat společně, přičemž jejich snahu je třeba diferencovat podle míry jejich příspěvku k zapříčinění současného stavu. Zvláštní odpovědnost musí nést ekonomicky vyspělé státy".

To si myslím, že je zásadní chyba. Pokusím se to rozebrat. Co zní rozumněji: ochrana klimatu na globální úrovni nebo zaměřit se na tento problém lokálně podle možností jednotlivých států?

Globální přístupy vs. řešení na lokální úrovni

Věty z programu MŽP jsou známe, ohrané a nedávají smysl, připomínající tvrdý socialismus. Když všechny státy na celém světě budou řešit problémy lokálně, můžeme hovořit o globálním přístupu. Většina státu se snaží chránit životní prostředí svým způsobem a není možné si spolupráci vynucovat. Státy k úmluvám nepřistupují, ale de facto se je envinormentalisté snaží přesvědčit. Předčasnými závěry, nejasnými informacemi a necelými fakty vyzývají k mezinárodní spolupráci.

Jednotlivé státy se od sebe liší. ČR si musí sama bez nátlaku EU promyslet jaká cesta je nejvhodnější. Myslím si, že je to ochrana životního prostředí na lokální úrovni. Svobodní píší ve svém programu a souhlasím s tím: "Mezinárodní dohody mají smysl tam, kde dochází k přeshraničnímu ovlivňování životního prostředí (čistota vzduchu a vod). Jednotná pravidla závazná pro všechny státy však s sebou nesou riziko přijetí špatné politiky. I přístupy k ochraně přírody musí podléhat konkurenci, každý stát má mít právo na vlastní přístup k ochraně životního prostředí".

2) "Zvláštní potřeba rozvojových státu. Důraz je kladen na zvýšené potřeby rozvojových státu a zvláště těch, které jsou výrazněji citlivé k důsledkům projevu změny klimatu a nesly by nepřiměřeně vysoké náklady na jejich odstraňování (zejména státy africké a státy, ležící v oblasti jižní a jihovýchodní Asie a malé ostrovní státy v Pacifiku)".

Je nepřijatelné, aby ČR nesla negativní následky kvůli závádějícím dokumetům, které jsou poněkud zkreslené. Obyvatelé mohou přispívat těmto státům dobrovolně prostřednictvím humanitárních organizací a sami si mohou svobodně rozhodnout. Úkolem zodpovědných domácích politiků má být především zájem, aby ČR byla prosperujícím, svobodným a životaschopným státem. Méně příznivé podmínky obyvatel v jiných státech nemůže být důvodem schvalovat opatření, které způsobuje zdražení elekřiny. Nemůže to být důvodem zavázat se k opatřením, které budou mít za následek další prohlubování všeobecně politických nepravostí (další zadlužování a ještě větší rozšíření byrokracie).

3) "Princip prědbežné opatrnosti. Je třeba, aby odpovídající opatření byla přijímána s dostatečným předstihem, neboť to, že doposud neexistuje dostatek silných a vědecky zcela podložených argumentů nemuže být důvodem k odkladu rešení následných problémů. Ačkoliv příčiny některých dlouhodobých projevů počasí nejsou doposud zcela prokázané, z fyzikálního hlediska je vazba mezi nárůstem koncentrací emisí skleníkových plynů do atmosféry a změnami globálního klimatického systému zcela podložena. Odkládání rešení do budoucnosti a vyčkávání na "dostatek prokazatelných důkazů" by mohlo vést k tomu, že by se ekosystémy Země mohly dostat již do zcela nevratného stavu".

Znalosti z fyzikálního hlediska jsou jistě prospěšné, ale když má někdo v úmyslu bojovat s klimatickou změnou, která se charakterizuje lokálními projevy extrémního počasí, je nutné tyto příčiny znát. Co způsobilo problémy (z pohledu počasí)? Přeci dlouhodobé projevy extrémního počasí a když nemáme dostačující informace, nemůžeme klima ochraňovat. Opět zde se nabízí lepší varianta a to ochrana ž.p. na lokální úrovni. Každý projev extrémního počasí není snadné identifikovat jako příčinu klimatické změny, více zde

4) "Právo všech zemí na podporu a hájení zájmu udržitelného rozvoje společnosti. Přístupy a opatření, které jsou na ochranu klimatického systému přijímány musí odpovídat specifickým podmínkám jednotlivých státu a musí být v souladu s programy jejich ekonomického a sociálního rozvoje".

Myslím si, že v dokumentu toto prohlášení je v podstatě jenom jako formalita, protože když chtějí mocní vládcové (soudruzi) spolupracovat efektivně na globální úrovni s dobrými výsledky, rozhodně nebudou brát v potaz např. argumenty, které v tomto článku píši.

Mezinárodní emisní obchodování

"Emisní obchodování se osvědčilo jako velice efektivní ekonomický nástroj pro snižování dopadu na životní prostredí využívající obchodovatelných povolení, který však nikdy nebyl v mezinárodním meřítku v plné míře vyzkoušen. Existuje několik příkladu na národní úrovni z nichž nejznámejší je obchodování s emisními povoleními SO2 v USA. Úspory vzniklé realizací emisního obchodování oproti klasickému administrativnímu přístupu na snižování emisí jsou odhadovány na 3 mld. USD. Emisní obchodování bylo s úspěchem vyzkoušeno i v soukromém sektoru jako vhodný nástroj na minimalizaci nákladu a na realizaci opatření ke snižování emisí skleníkových plynu".

To se mi snad jenom zdá. To po autorovi nikdo nečetl? Emisní obchodování je naprosto absurdní. Tomu bychom jsme se měli vyhnout velkým obloukem.

Dále je tam zmíněn Postoj Evropské unie ke změně klimatu, ale to nemá smysl komentovat.

Změna klimatu a její dopady v České republice

V této části a jinde se používají informace z ČHMÚ. Pokud čísla a tabulky se neupravovaly, mělo by to být v pořádku, jenomže pouze z meteorologického hlediska. Musíme si uvědomit, že historie naměřených teplot v Praze - Klementinum je nedostačujícím důkazem pro akce v mezinárodním měřítku. V ČR je mnoho meteorologických stanic a některé se měří poměrně krátkou dobu. Podle dostupných informací je to opět dalším důvodem proč prosazovat lokální úroveň a mezinárodní aktivity kolem klimatu neprovádět. Každý měsíc a každý rok se teploty zprůměrovávají. Jedná se o jakýsi přehled, který však nevypovídá o přesném počasí v určitých měsících. ČHMÚ samozřejmě má zdokumentováno počet frontálních systémů, výstrah, teplotně a srážkově nadprůměrných a podprůměrných dnů apod., ale nelze s naprostou jistotou tvrdit, že např. 10 nějakých let s nadprůměrnými zprůměrovanými teplotami je způsobeno klimatickou změnou, i když jistá spojitost tam být může. Jsem si vědom toho, že např. mohutná tlaková výše s nebezpečnými doprovodnými jevy přejde přes naše území a lokální úroveň ochrany životního prostředí tomu nezabrání. V tomto kontextu je samozřejmě globální úroveň logičtější, ale pouze ve smyslu vědy, nikoli ve smyslu politických opatření. Je jasné, že dané scenáře od IPPC není vhodné aplikovat v rámci ČR. Prostě pro ČR není vhodné se podílet na změně klimatu v globálním měřítku s předstihem. ČR se nesmí vázat na rozhodnutí jiných států. Nenechme se manipulovat Evropksou unií.

Atd.

Závěr

Dokument od MŽP mne nepřesvědčil. Jsou tam informace za účelem přesvědčit v nutnost ochraňovat klima mezinárodní cestou. Autor tam sice přiznává, že klima není ještě dostatečně prozkoumáno (jednoduše řečeno), ale přesto vyzývá k akcím. Je tedy zřejmé, že dokument šíří pouze ideologii ve jménu boje s klimatem. Tento dokument je ostudou a neměl by prezentovat ČR. Myslím si, že je nutné to opravit nebo rovnou celé přepsat.

 

Odkazy:

http://www.mzp.cz/cz/narodni_program_zmirneni_dopadu

Národní program na zmírnění dopadů změny klimatu

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 8.10.2011 15:40 | karma článku: 11,94 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.