Módní vlna názorových proudů

Musím se přiznat, že jsem nikdy hru na názory neměl rád. V dnešní době se to ale stalo součástí každodenního života. "Děkuji Vám za Váš náror." "Je to Váš názor, máte na to právo." "Do jakého názorového proudu se řadíte?" Jaký je Váš názor na tuto problematiku?" ...

Já rozumím, že lidé mají potřebu se od sebe lišit, někdy však tato rozvijející se módní vlna zbytečně komplikuje situaci. Dobrým příkladem je téma globálního oteplování. Lidé se mezi sebou přou, zda-li se otepluje nebo ochlazuje, kdo za ty změny může a tak různě. Klimatologie je věda, která má svá stanovená pravidla vycházející z předchozích zkušeností - třeba i převzaté z jiného oboru. Přitom "kdejakej hejsek" se k tomu vyjadřuje a výsledkem je to, že zpochybňuje postup a všeobecná pravidla vědního oboru. Je to v podstatě to samé, jako kdybych byl proti matematickým rovnicím a postupu jejich výpočtu. To potom můžu dojít tak daleko, že začnu zpochybňovat postup práce kuchaře, automechanika, doktora, apod.

Vím, podstatou nesouhlasu a zpochybňováním klimatologických výsledků spočívá s nesouhlasem politických opatření. Jenže existuje zase další obor, politika, a v tom právě je ten problém - vybrat správný postup. Převzít materiály od klimatologů a vycházet pouze z nich je nemožné. Musí se udělat například ekonomická analýza a vyhodnotit opatření předtím, než se začne provádět. Mělo se umět vyhodnotit, jaké opatření je vhodné a jaké si nemůžeme dovolit, nebo-li vybrat takové, které bude stát méně peněz a nebude příliš otravovat občany. Politici teď musí umět vyhodnotit, zda-li budeme udržovat energetický mix na únosné úrovni nebo podporu obnovitelných zdrojů po vypršení smlouvy zastavit. Třetí možnost se mi moc nechce psát.

Já jsem příznivcem staré školy učení - "přirozené" ideologie, která vychází na základě poznatků a vyhodnocování různých variant - zkušenost a logika, tedy ideje vyplývající hlavně z logických postupů. Kdežto jiné ideologie názorových proudů jsou založeny na základě odlišnosti, nějakého nesouhlasu, neznalostí, nebo i třeba kvůli konkurenci. Jsou to lidé, kteří dokážou přesvědčit z nějaké situace jiné a nakonec ten určitý ideový proud vzniká nebo sílí při sdružování. Vzniká tím jiný - nějaký právě odlišiný názorový proud.

Nevěřím v názorový proud, člověk může se dívat na věci z různé perspektivy. Mít svůj pevný postoj k věci, názor, podle mě znamená mít možnost názory měnit podle okolností a zároveň se snažit opírat o zjištěné skutečnosti. Pokud však někdo má jakýsi penvý názor podle nelogiky názorového proudu, stává se podle mě nepřirozeným ideologem.

Ideologie není nic špatného, člověk musí v něco věřit, jinak by snad ani nebyl člověkem. Právě díky velkým cílům v něco věřit mohl člověk něco dokázat a stát se civilizovanějším a vzdělanějším. Ideologie podle názorového proudu v určité době je odlišná záležitost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | pondělí 9.12.2013 19:43 | karma článku: 6,04 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02