Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

IPCC zveřejnil studii, zatím nic nového

Podle studie Mezivládního panelu na změny klimatu IPCC nás čeká více horkých dní a častěji. Reaguji na článek svými komentáři týkající se této zprávy.

 

Píše se, že

"Svět čeká více velmi horkých dní, do konce století jich má být až desetkrát více než v současnosti. Zvýší se nejvyšší i nejnižší denní teplota na většině míst světa".

Celkově se čeká více velmi horkých dní, do konce století jich může být až desekrát více než v současnosti. Opravdu je možné čekat více horkých dní, nicméně věta v tomto podání je opravdu nedostačující, protože to může být jenom odhat a nic víc. To že se zvýší nejvyšší i nejnižší teplota na většině míst světa už je opravdu odvážné tvrzení. Ono se lehce odhaduje něco tak daleko dpředu. Vyvrátit tvrzení nemohou, mohu však kritizovat způsob podání, které bez pochyby vyvolává v lidech rychlou nutnost jednat. Samozřejmě, cílem zprávy je rychle jednat, ale takto se podle mě studie nemají interpretovat.

"Studie předpovídá silnější tropické bouře, jejichž počet se oproti dnešku nezmění. I mimo tropickou oblast je pravděpodobnost snížení počtu bouří jen střední. S vysokou mírou pravděpodobnosti čekají Jižní Evropu častější vlny veder, sucha se dočká severní Afrika, ale i severní a střední Evropa. Celkově svět může očekávat větší počet dní s extrémní teplotou. Ty se navíc budou vyskytovat častěji".

Nemám schopnost vyvrátit tento údajně pravděpodobný předpoklad. Myslím si, žo to není nic nového pod sluncem, toto tvrzení je podle IPCC známo, není nutné opět nám to předkládat.

"Kvůli změnám klimatu se některé části světa dočkají zhoršování ekonomické situace. Zejména kvůli škodám na přírodě, ale také kvůli stěhování lidí z oblastí, které se stanou neobyvatelnými. Extrémní počasí bude mít největší dopad na ekonomické obory přímo závislé na klimatu, jako je vodní hospodářství, zemědělství, lesnictví nebo turismus".

Jest-li že v některých státech bude horší ekonomická situace, důvodem nebude změna klimatu, nebo bude na poměry politických chyb minimální. Studie se dívá do budoucna, ale je nutné si přiznat, že boj proti změně klimatu je velmi finančně nákladný už teď. A nejenom to. Politická opatření škodí svobodě jednotlivce, pokřivují volný trh a dochází ke korupci.

Extrémní počasí bohužel často má dopad na obory o kterých se studie zmiňuje. To je přirozené. Opravdu to není nutné zase psát. 

"Studie zároveň přiznává, že ne všechny extrémní projevy počasí jsou způsobeny klimatickou změnou. Stejně tak vyšší škody na životech i majetku nemusí být způsobeny pouze vyšší intenzitou a frekvencí extrémních událostí, ale i nárůstem počtu obyvatel a hodnoty jejich majetku. "Musíme podtrhnout, že dopady budou na různé regiony rozdílné, někteří obyvatelé budou čelit katastrofám, zatímco jiní budou čelit podstatně méně závažným dopadům,“ říká Rajendra Pachauri, předseda IPCC."

Studie by měla přiznat, že pravděpodobně všechny extrémní projevy počasí nejsou způsobeny klimatickou změnou. Nic nového. Podle mě se to dá odhadovat velmi těžko.  Musím podtrhnout, že lidtsvo čelilo katastrofám od nepaměti. To co říká R. Pachauri, předseda IPCC je trapné.

“Ze zprávy jasně vyplývá, že stávající opatření na ochranu klimatu jsou nedostatečná," komentuje Jan Doležal z Analytického centra Glopolis. Přijatá opatření podle něj nedokážou zabránit nárůstu extrémních projevů počasí a jejich zničujícím dopadům.„Musíme pokračovat v podpoře čistých a inovativních řešení, která jednak podpoří ekonomiku a jednak povedou ke snížení emisí," doplňuje ho Barbora Hanžlová z Klimatické koalice. Zároveň je ale nutné investovat do adaptačních opatření a schopnosti států reagovat na nevyhnutelné události. "Čím pomaleji budou emise klesat, tím více finančních prostředků bude třeba vynaložit na odstraňování škod,” varuje Hanžlová.

Podle mě žádná opatření nedokážou zabránit projevy extrémního počasí. A co se týče toho nárůstu, tak opravdu nemá smysl si hrát na zachránce planety, když nevíme téměř vůbec nic. Na základě odhadů bych byl opatrnější s tím investováním. 

"Zpráva shrnuje doposud nejucelenější studii o vlivu klimatické změny na extrémní projevy počasí, její plné znění bude zveřejněno v únoru."

To je bezvadný, opravdu. Nejdříve trošku postrašíme a informujeme o novinkách, přičemž kompletní zprávu budou mít až v únoru.

-

Naši předkové by mohli vyprávět.

- poučíme-li se z dějin v malé době ledové, můžeme onu zásadní zranitelnost přece jen oslabit, byť sotva překonat. Brian Fagan, Malá doba ledová (Jak klima formovalo dějiny v letech 1300 - 1850)

 

Odkaz na celý článek bez mých komentářů zde.

 

Dodatečná poznámka autora: Článek je rychlou reakcí na bulvární tisk, proto jsem bleskově reagoval bez větší promyšlenosti textů.

 

 

 

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 19.11.2011 10:50 | karma článku: 13,51 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 659x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 701x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.