Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Globální oteplování pohledem klimatologů

Tento týden klimatologové pečlivě schvalovali znění 5. zprávy IPCC o současných změnách klimatu. Již v pátek bylo k dispozici Shrnutí celé zprávy. Kompletní podrobnější informace budou oficiálně dostupné v pondělí.

Logo Mezinárodního panelu pro změny klimatu "IPCC"www.osn.cz

Sdělovací prostředky informace samozřejmě překroutily, což má za následek nepochopení ze strany široké veřejnosti. Celý problém spočívá v tom, že klimatologie je specifický náročný obor, přičemž téma současných změn se stalo populárním a často diskutovaným. Je jasné, že média, veřejnost a politici nebudou problém studovat do hloubky. Bohužel se obávám, že bez hlubšího náhlednutí do oboru snad ani není možné, aby veřejnost se seznámila se zprávou seriózně. Čím to je? Zpráva je odborným materiálem, který klade důraz na správnou interpretaci. Běžné sdělovací prostředky prostě nebudou toto pravidlo nikdy respektovat, protože chtějí oslovit velkou masu lidí. Odbornou interpretací by to asi moc dobře nešlo. Vědci neustopí, a ani nemůžou, protože správnou interpretací vyjadřují přesnost - i v případě odhadů a nejistot, nebo-li paradoxně řečeno "nepřesnosti". To se nikdy nezmění a nikdy ani nemůže. Přesně to je problém současné doby - a nejenom v případě interpretací klimatologických výsledků založených na sbíraní dat a informací. Všechny určité zájmové skupiny chtějí oslovit co největší část lidské populace, musejí se přizpůsobit podmínkám, pokud chtějí uspět. A i když zpočátku to berou jako dočasné přizpůsobení, stává se potom z toho zřejmě deformace na celý život. Pokud veřejnost nebude mít zájem o seriózní vědu, nemohou očekávat odproštění vědy od financování vládami.

Předchozí vydané zprávy včetně nového Shrnutí pro politiky jsou jakýmsi důkazem, že klimatologové s velkým úsilým doukážou být, co se týče např. příčin změn v klimatu, jednotní. Výsledky naznačují určité nejistoty a přiznávají různé nedostatky, což pochopitelně vytváří prostor pro optimističtější varianty, tzv. zdravý skeptismus. Nemám na mysli agresivní útoky na celkové zprávy či shrnutí 5. zprávy, ale skeptický pohled, který je skutečně na místě, protože ani v případě u většiny klimatologů není zájmem občany strašit katastrofickými scénáři. Klimatologové mezi řádky naznačují, že je potřeba brát v úvahu všechny různé varianty. Nejistota nemusí vždy hrát do karet skeptikům. To si právě kimatologové dobře uvědomují.

Ve všech článcích v médiích byla zmiňována hlavně 95% jistota klimatologů v příčinách změn. Popletly však pravděpodobnou jistotu s pravděpodobnou mírou zapříčinění oteplování lidskou činností, která se pohybuje od 50% až více. Za všechno oteplování prostě člověk nemůže! To vyvolalo u čtenářů odpor, obzvláště, když média v podstatě je směřovala k tomu, že se musí jednat pouze o skleníkové plyny, přitom zde je myšleno veškeré působení člověka na klimatický systém. Všechny informace budou dostupné na stránce ipcc.ch. Hodně informací bylo z předchozích zpráv vybráno a přeloženo do češtiny. Např. tento dokument: http://www.ped.muni.cz/wphy/projekty/klima/stanoviskoavcr.pdf

Ve svém článku "Klimatické změny a literatura" jsem zapomněl se zmínit o jedné klíčové knize, kterou jsem si omylem založil mezi knihy pojednávající o astronomii. Veřejnosti dostupná kniha přeložená do češtiny s názvem "Globální změna klimatu" od Vicenta Barrose. Vincente Barros vystudoval meteorologii a učí klimatologii na Fakultě exaktních a přírodních věd v Buenos Aires. Napsal mnoho odborných prací o klimatologii. Publikoval do vědeckých časopisů a v roce 2011 spolupracoval na jedné z kapitol Třetí zprávy IPCC. Kromě vědecko populárních knih je právě dobré si pro doplnění přečíst i tuto. Kniha je přehledná, odborná a relativně jednoduše psaná pro všechny, kterým věda zajímá. http://www.kosmas.cz/knihy/131454/globalni-zmena-klimatu/

Klimatologové ukazují, že v posledních třeceti let došlo k celkovému oteplení.V krátkém shrnutí pro Infomet.cz klimatolog a český zástupce IPCC Radim Tolasz napsal: "Poslední tři dekády byly každá globálně teplejší než dekády od roku 1850. První dekáda 21. století je od roku 1850 nejteplejší. Na severní polokouli je třicetiletí 1983-2012 nejteplejší za posledních 1400 let." To je důležité zjištění, protože, ačkoliv zhruba 10-ti letý trend oteplení stagnoval, tak se jedná o velmi teplé období, které je jasným důkazem dlouhodobých změn. Asi bychom měli hovořit o zbržďování globálního oteplení dlouhodobou chladnou Pacifickou dekádovou oscilací. Naznačuje se, že po tomto cyklu může následovat výrazné oteplení. Takže výroky o tom, že globální oteplování neexistuje nejsou zřejmě příliš správné. Abychom mohli mluvit o ochlazování, musel by dlouhodobý trend vykazovat jednoznačný pokles, což se neděje. Spíše porozujeme období stabilní stagnace s krátkými vzestupy a poklesy.

Ten, kdo si prohlížel dlouhodobý trend vývoje globální teploty, mohl si položit otázku, co vlastně mohlo zapříčinit takové dlouhodobé vzestupné oteplení? Jaký přírodní faktor to mohl způsobit? Změny slunečního záření od začátku průmyslové éry, které pozorujeme, jsou příliš nízké. Sopečná činnost taktéž. Další známé přírodní faktory působí na klima krátkodobě a nemohou zapříčinit takové dlouhodobé výrazné oteplení. Vždyť ani chladná Pacifická oscilace nedokáže výrazně snížit trend tak, aby dlouhodobě klesal. (Zatím to tak vypadá.)

Co se týče predikcí do budoucna, zaujala mě věta od V. Barrose: "Existuje tolik "emisních scénářů", kolik je kombinací faktorů způsobující emise." Veřejnost prostě si neuvědomuje, že těch možných scénářů v závislosti na koncentracích skleníkových plynů je opravdu hodně. (Taky jsem byl překvapený.) Proto klimatologové zveřejňují tak široký teplotní rozptyl. Nikdo nemůže vědět, který scénář se naplní. A krom toho, není možné pochopitelně si myslet, že klimatické modely dokážou předpovědět přesný vývoj globálních teplot. Není v silách klimatologů, aby mohli určit přesný vývoj všech faktorů, které na klimatický systém působí. To je prostě opravdu nesmysl. Proto není možné vynit klimatology, že modely přesně nekopírují období podložené měřícími přístroji.

Nejsem odborníkem na meteorologii a klimatologii, dokonce je sporný se nazývat amatérem, protože někteří amatérští vědci jsou borci, což já se opravdu k nim řadit nemohu. Nicméně se o téma zajímám, a vzhledem k tomu, že média naprosto ignorují správný výklad a vůbec se neobtěžují na nic odkázat, tak jsem se k tomu chtěl vyjádřit.

 

Zdroj:

 

Globální změna klimatu - Vincente Barros

Shrnutí pro infomet od R. Tolasze: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1380275694

Článek o chládné Pacifické oscilaci: http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2013090002

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 28.9.2013 21:49 | karma článku: 7,80 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.