Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fiskální pakt, úsporná opatření a uhlíková daň

Vláda schválila úsporné opatření, které spíše připomíná zneužívání daňových poplatníků. Úsporná opatření mají udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 a 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Jsem rád, že premiér Petr Nečas nesouhlasil s fiskálním paktem, ke kterému se většina států zavázala. Považuji za velmi důležité, že premiér nedopustil vměšování a kontrolu státního rozpočtu Evropskou komisí. Je přeci v zájmu každého státu hospodařit úsporně a nevytvářet dluhy. Zavazovat se a „skákat“ kolem Evropské komise, podle toho co nám doporučí, je opravdu nepřijatelné. Těžko si můžeme představit, že nám doporučí už nevyhazovat penězi z okna a nesmyslně nebojovat proti oteplování atd. Česká republika by tím přišla o své právo v konečné fázi rozhodnout jaký způsob hospodaření je nejprospěšnější. Proto máme volby a občané rozhodují svými hlasy, které politické strany budou u moci. Fiskální pakt je prostě nesmysl.

Nicméně stále České republice hrozí schválení smlouvy o změně fungování Evropské unie. Změna smlouvy umožní vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který by se nás týkal, jakmile bychom vstoupili do eurozóny. Zdroj: Karel Zvára

Vláda se snaží nějakým způsobem snížit schodek, bohužel je to opět cesta zvyšování daní. Ministr financí nám předložil nějaká pravdivá čísla, nicméně součástí úsporného opatření je i zavedení uhlíkové daně.

Uhlíkovou daň jsem se snažil jemně načrtnout ve svém článku „Jak na globální oteplování?“. Myslím si, že zavedená daň by měla pouze splňovat dvě podmínky. 1. Nutnost a potřebu. 2. Nová zavedená daň by měla přinést občanům nějaký užitek.

Uhlíková daň není nutná a není potřebná, ale přinést užitek by mohla. Samozřejmě v době přerozdělování, regulování, zvyšování daní a zavádění nových o uhlíkové dani hovořit je poměrně šílené.

Nejenom v poslední době je velkým problémem v zimním období apod., zejména za inverzního charakteru počasí, špatná kvalita ovzduší ve městech a na venkově. Lidé si každý rok stěžují. Často jsem nad tím přemýšlel. Není jednoduché vymyslet nějaký rozumný a účinný krok, jak snížit zhoršenou kvalitu ovzduší nebo jí zamezit. Daň z uhlí by mohla motivovat občany k pořízení vhodnějšího topení a neobtěžovat okolí znečištěním. Je pravda, že tato daň se dotkne chudých rodin, takže ideální řešení to zrovna také asi nebude.

Četl jsem, že vláda by chtěla do roku 2020 docílit toho, aby domácnosti si do té doby vyměnily vhodnější kotle pomocí dotačního programu. Dotační program zřejmě vůbec není dobré řešení. Bohužel je to další zvýhodňování, a navíc státnímu rozpočtu to nepomůže.

Daň z uhlí to vyřešit může. Tato daň by se stala užitečnou ve chvíli, kdy občané by postupně důsledkem vyšší ceny uhlí si pořídili topení na jiné palivo. Nejsem odborník, ale mohl bych snad říci, že za současné stavu uhlíková daň není vhodná, ale může být prospěšná. Uhlíková daň může podpořit lepší kvalitu ovzduší na venkově. Podporuje snížení emisí CO2 a přispěje k lepšímu hospodaření státu. Očekávám, že daň by se promítla ve státním rozpočtu.

Nesouhlasím se zavedením daně z plynu a z elektřiny. To už je ždímaní. Jak mohou být lidé motivováni, když bude drahý plyn a elektřina. Vím, vláda vkládá naději do dotačního programu. Dotace by se ale měly minimalizovat a ne naopak. Dotace pokřivují přirozené tržní prostředí a do státního rozpočtu nepřinesou nic. Dotování je dle mého názoru špatný krok.

Vláda nám předložila k řešení situace špatného ovzduší na venkově ještě jedno opatření. Kontrola domácností. Nevím, zda-li je nutné se o tomto rozepisovat, ale myslím si, že kontrolovat kdo čím topí nepřinese dobré výsledky. Bude lepší na to zapomenout. Kontrola je dle mého názoru vhodná v případě hromadných stížností na bezohledné lidi, kteří topí plasty a jinými odpadky a obtěžují tím své okolí.

Se zavedením daně z uhlí bych eventuelně souhlasil pod podmínkou, že jiné daně se budou snižovat, a že vláda začne směřovat ke kroku zeštíhlení státního aparátu – potom také nedotovat - neregulovat a nepřerozdělovat. Důležité je také zrušit systém emisních povolenek.

Hlavním důvodem zavedení daně z uhlí by nebylo snižování CO2, ale podpořit lepší kvalitu ovzduší během topné sezóny.

A co chystá vláda?

Zemní plyn v konečném důsledku by se měl zdražit hned dvakrát. Vlastně se zdraží všechny energetické suroviny, které využívají domácnosti a firmy. Uhlíková daň nebude novou samostatnou daní, ale bude tvořena součástí energetické daně uplatňované na příslušné palivo. Daň se rozdělí na dvě složky – jednu, která bude zohledňovat energetický obsah paliv (energetické daně ve stávající podobě), a druhou, která bude zohledňovat obsah CO2 v palivu (uhlíková daň). Podniky, které jsou součástí systému emisních povolenek, nově zavedenou daň platit nebudou. Zdroj: ekolist.cz

Bude zřejmě nadále různě dotovat a domácnosti kontrolovat.

Jak už jsem si zvykli na ty řečičky, systém emisních povolenek je hlavní pilířem v boji se snižování skleníkových plynů – které se v globálním měřítku velmi pravděpodobně nesníží.

Ministr životního prostředí bude muset více šetřit. Ministerstvo v minulých letech hospodařilo s rozpočtem kolem 4 miliard korun, letos to už je 2,8 miliard a rozpočet dále bude klesat. Ministr Tomáš Chalupa by měl co nejdříve předložit konkrétní plán škrtů. Zdroj: ekolist.cz

Zdroje: ekolist.cz, čt24, svobodni.cz

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 14.4.2012 15:12 | karma článku: 8,93 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník s prezidentem Íránu Raísím, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Doby, kdy se Česko Sudetoněmeckých sjezdů bálo, skončily, řekl velvyslanec

19. května 2024  14:58

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Augšpurku, že...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.