- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Evropská unie investovala 74 miliónů korun do projektu, který by měl zjistit konkrétní nutriční hodnotu různého hmyzu. Do roku 2020 bude tak z části problém vyřešen. Sníží se obsah skleníkových plynů, pomůže to řešit potravinou nouzi a ještě k tomu budeme zdravější. "Je to opravdu skvělý nápad".
V článku z novinek se např. píše:
"Bruselští experti věří, že hmyz a nejrůznější plazivé potvůrky mohou být důležitým zdrojem výživy".
"Věří, že tím pomohou vyřešit nedostatek potravin, a stejně tak i uleví životnímu prostředí".
"Hmyz produkuje méně skleníkových plynů a vyžaduje méně potravy než dobytek".
"Evropská komise nabízí peníze tomu výzkumnému institutu, který přijde s nejlepším návrhem na téma - Hmyz jako novodobý zdroj proteinů. Jde jí o faktory, jakými jsou kvalita a bezpečnost této stravy, společně s potenciálními alergickými reakcemi a přesným proteinovým složením".
To je důležité, protože musíme vědět co je vhodné konzumovat.
"Nicméně britský entomolog Stuart Hine tlumí přehnaný optimismus. Hmyz podle něj nemůže vyřešit celý problém".
Nejdříve jsem nevěřil, ale on ten britský entomolog asi bude mít pravdu.
"Hmyz je fantastický, ale není samospasitelným řešením hledání jídla. Budeme muset najít něco efektivnějšího, například obří nádrže speciálních hlístic. A navíc, hmyz se musí tepelně upravovat. Ano, když nemáte nic jiného, tak můžete jíst hmyz i syrový, ale většina kultur, které hmyz jedí, jej také tepelně upravuje, uvedl Hine".
Co je syrové, je také zdravější.
Odkaz na celý článek:
EU chce, aby Evropané začali jíst hmyz. Čím dříve, tím lépe
Další články autora |
Česká Skalice - Zájezd, okres Náchod
2 650 000 Kč