EU dělá nemorální návrhy aneb snadná cesta do pekla

Evropský socialistický svaz nabízí servis, cestu k dotacím ze strukturálních fondů EU. Dneska běžná věc. Nevíme si rady, použijme financování z fondů EU.

Že dotace jsou nespravedlivé a pokřivují přirozené tržní prostředí ví snad každý politik, přesto však se využívá tento servis stejně často, jako když se denně kupuje pečivo. V současné době prostě bez dotací jako by nešlo žít.

Dotační experimenty

Pěkně si to socialističtí politici vymysleli. Byli jsme vlákáni do pasti, a teď z cesty kupování občanů prostřednictvím štědrých dotací není zpět. Lidem využívajících těchto služeb to nelze vyčítat, protože politický systém to umožňuje. Ovšem reklamy lákající na dotace mne velmi provokují, protože tímto EU ukazuje vlídnou tvář, přitom se jedná o peníze daňových poplatníků.

Někteří tvrdí, že členství v EU se nám vyplatí, protože dostáváme více finančních prostředků, než do EU odvádíme. Jenomže existují vedlejší náklady spojené s členstvím. Podle ekonoma Petra Macha se jedná o plánované splátky vkladů do evropských institucí, spolufinancování dotací z Fondů soudržnosti, ze Strukturálních a zemědělských fondů EU atd. a spolufinancování výdajových různých programů EU. Také se musí zahrnout platy evropských poslanců a veškeré náklady spojené s administrativou.

Navíc dotace se při rozdělování získávají komplikovaným způsobem. A to tak, že může dojít k nepřehledné situaci a následné korupci. Pokud se vyšetřují okolnosti ohledně podezření nekalých praktik čerpání z evropských fondů, znamená to další vynaložené náklady. Pokud je stát potom dokonce závislý na dotacích a hrozí zastavení čerpání z určitého fondu, dochází k politickým přestřelkám. Nejenže dotace škodí přirozenému tržnímu prostředí, ale také způsobují nepříjemné politické střety. Přílišné dotování kazí morálku. Existují odvětví, v kterém dotace nezpůsobují vážný problém a možná jsou i potřeba, ovšem mám na mysli skutečně minimálně možný státní zásah - a nemyslím tím čerpání z evropských fondů. Způsob současné dotační evropské politiky je podle odborníků špatný.

A co za to máme? Nesmyslné směrnice

Z EU k nám přicházejí různé směrnice, které Sněmovna projednává. Ovšem nejde o to, zda-li je směrnice promyšlená a pro nás vhodná. Jde o to, že za nepřijetí směrnice nám hrozí pokuta, takže je jasné, že poslanci takový zákon raději schválí. Přitom vydaných směrnic je opravdu hodně. Nejedná se vůbec o demokratický způsob jednání.

Nemohu přeci po někom chtít, aby se demokraticky rozhodl a zároveň mu pohrozil peněžitou sankcí. Znamená to tedy, že mnoho zákonů tvoří někdo jiný než politici v ČR. Znamená to také, že Sněmovna vůbec ani by nemusela v podstatě existovat. K čemu? Aby se něco schválilo, když už to bylo předem schváleno?

Vyplatí se nám členství v EU?

I přesto, že si asi někteří lidé pochvalují spolufinancování na podporu rozvoje podnikání, cestovního ruchu, rozvoje venkova atd., tak odpověď je jednoznačně ZÁPORNÁ. Jasné NE!

Členstvím v EU podporujeme: snižování konkurenceschopnosti v přirozeném tržním prostředí; zadlužování v podobě přispívání na krachující státy EU a všeobecně špatného hospodaření, přičemž příčinou ekonomické krize (recese) je právě hlavně současný trend politiky Evropské unie; vysoké daně a přílišnou byrokracii a korupci, přičemž korupce právě bují nejvíce v přebujelém státním aparátu; nárůst úřadů, viz. zadlužování, vysoké daně, byrokracie a korupce; výrazné deformování demokratického systému; členstvím v EU také podporujeme ztrátu možnosti svobodné volby.

Ztráta svobodné volby

vyplývá automaticky ze směrnic, které ČR musí plnit. ČR podle EU musí plnit určitý plán, říká se tomu závazek. ČR musí plnit opravdu hodně závazků. Budování soudržnosti států EU není jenom drahé, ale také se to dotýká svobod všech občanů. Právě kvůli splnění závazků musíme schvalovat takové zákony, které nejsou pro nás vůbec ideální. Čím více států v EU bude mít stejných zákonů, bez ohledu praktičnosti a souhlasu občanů, tak tím více se buduje ta soudržnost. Soudržnost pro nás znamená, že musíme plnit současné a budoucí závazky, které vznikají mimo půdu ČR.

Závěr

Myslím si, že současné směřování Evropské unie je jedno z nejdůležitějších témat. Bohužel vláda si s problémy výše uvedených vůbec neláme hlavu.

 

Dlouhodobé zdroje informací: svobodni.cz, petrmach.cz, reformy.cz, ekolist.cz, čt24.cz, klaus.cz

Pomocný zdroj (k dotacím - starší článek):

Evropské dotace jsou škodlivé

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 23.9.2012 10:24 | karma článku: 18,06 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02