ESM může být nebezpečný

5.5.2012 poslanci schválili Evropský stabilizační mechanismus. Údajně proto, že Česká republika by neměla blokovat aktivity členských států Eurozóny.

Členové a příznivci Strany svobodných občanů, v čele s předsedou Petrem Machem, od samého začátku aktivně protestovali proti změně smlouvy o fungování Evropské unie. Schválení této smlouvy se dlouho oddalovalo.

- Mezitím v průběhu prosince 2011 EU po České republice chtěla poslat na záchranu bankám Eurozóny neuvěřitelných 90 miliard Kč. Takto vysoká částka projednáním vlády neprošla, která se ve finále snížila na 30 miliard Kč. Na druhý pokus požadavek prošel. Premiér a předseda vlády Petr Nečas uznal, že se jedná o příliš malou částku, která problém nevyřeší. Důvodem byl především poslání pozitivního signálu do Bruselu, aby hlavní političtí představitelé EU byli zčásti spokojeni, neboť EU se snaží bojovat z dluhovou krizí, která však nepřišla z ničeho nic. EU totiž neumí šetřit. Není divu, když se založilo mnoho úřadů a plýtvají se peníze na podivné projekt atd. -

Nyní schválený Evropský mechanismus ESM může pro Českou republiku znamenat další zadlužení v podobě posílání dalších neméně zajímavých částek na záchranu krachujících členských států Eurozóny. Nejsme sice v Eurozóně, ale pro znepokojivé občany je důležitá jistota, která právě schválením změny Lisabonské smlouvy (smlouva o fungování EU) se výrazně zmenšila.

Premiér Petr Nečas a Ministr financí Miroslav Kalousek se ve sněmovně ohledně ESM ohradili vůči skeptickým názorům jiných poslanců. Oba měli totožný názor, že navrhovaná změna smlouvy se České republiky týkat nebude, a že neodhlasováním se změna smlouvy „zablokuje“ pro všechny členské státy. Nicméně Strana svobodných občanů pochopitelně nechce kazit jiným členským státům plány. Jde především o to, aby se na tom Česká republika nepodílela, a proto také už mnohokrát upozorňovali na to, že bychom měli mít vyjednanou trvalou výjimku z Eura jako má Velká Británie a Dánsko. Kdybychom takovou výjimkou měli, nemuseli bychom se tolik obávat a ratifikaci Lisabonské smlouvy oddalovat.

Není se ale čemu divit, protože politici, kteří schvalují Lisabonsou smlouvu a vidí v členství v Evropské unii důležitou politickou roli a výhodu, tak je jasné, že taková změna smlouvy musí projít. Euroskeptických poslanců je zkrátka málo.

Petr Nečas sice není „Eurohujer“, ale jasně dokazuje svou hlubokou náklonnost k EU.  Hlavní roli hraje politická orientace a závazky. Liberálně zaměřený občan prostě s takovou změnou smlouvy souhlasit už jenom z principu nemůže. Pro opravdu pravicového politika je velmi důležité do Bruselu vyslat jasný signál, že něco není v pořádku. V případě 5.5. mám na mysli neschvalovat Evropský stabilizační mechanismus bez vyjednané trvalé výjimky z Eura. Pravicový politik musí mít jistotu. Po schválení této smlouvy nebo-li ESM se Česká republika v nejistotě nachází a přijmutí měny Eura fakticky v blízké budoucnosti hrozí.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 7.6.2012 14:05 | karma článku: 19,18 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02