Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den otevřených dveří v ČHMÚ

24.  března byla příležitost se blíže seznámit s činností pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu. Navštívil jsem centrální pracoviště v Praze - Komořanech. 

 

První stanoviště prohlídky a krátkých přednášek bylo věnováno hydrologii a životnímu prostředí. Pracovníci ČHMÚ nám představovali jednotlivé přístroje, které měří různé škodlivé látky.  Zaznělo i téma o vypouštění skleníkových plynů do zemské atmosféry, které by se měly podle rámcové úmluvy OSN snížit do r. 2020 o 20%, nemýlím-li se.

 

Poté jsme se odebrali na pracoviště, kde se předpovídá počasí. Předpovědi nejsou zdaleka určeny jenom pro uživatele v domácnostech, ale též ČHMÚ spolupracuje s různými subjekty, jako jsou silničáři, železničáři, zemědělci a třeba i filmaři atd. Zkrátka předpovědní místnost je i rozdělena na komerční úsek, kde se dělají předpovědi na objednávku. Na přednášce toho zaznělo mnoho, vše to nejzákladnější. ČHMÚ k předpovědím používá mnoho modelů, které přinášejí surová data, z nichž pak odborníci sestavují předpověď. Nelze říci, který model je lepší, každý z nich je užitečný při určité meteorologické či povětrnostní situaci. Nicméně bylo upozorňováno, že aplikace v mobilních telefonech nepřinášejí vždy seriózní informace viz. surová data. Meteorolog naznačil, že nejpřesnějším by měl být numerický model Aladin, neboť pracuje s rozsahem 4 km a ostatní kolem 25 km, které nemohou rozeznat krajinu podrobněji - např. na horách, kde teplotní rozdíl mezi krátkými úseky může být značný. Hovořilo se o úspěšnostech předpovědí, o úskalí měsíčních výhledů, o problematice předpovědí srážek a  pochopitelně i o varovném systému, který je propojen i na základě spolupráce s ostatními státy téměř po celé Evropě. Viděl jsem mnoho různých předpovědních map ukazující např. nízkou oblačnost, srážky z radaru umístěný v Brdech atd.

 

Dále jsme se přesunuli k sekci, kde byl věnován prostor letecké meteorologii, fenologii, klimatologii, knihovně a koloběhu vody v přírodě. Možná jsem něco vynechal. Prodávalo se na místě mnoho zajímavých prací a knih týkající se zejména hydrologii a atlasů včetně starších čísel meteorologických zpráv. Nemohl jsem přehlédnout velký fenologický atlas a velký atlas meteorologických map. Pamatuji si také, že meteorologové detailněji představovali princip měření slunečního svitu. Ústav se snažil upoutat pozornost fenologickým výzkumem rostlinstva, což je pozorování a vyhodnocování jednotlivých druhů rostlin v závislosti na ročním období a na podrobnější vliv počasí a jeho změny. Výše uvedený "Atlas fenologických poměrů Česka" je výsledkem vyhodnocení fenologických dat za období 1991 až 2010.

 

Na zahradě byla na ukázku představena automatická klimatologická stanice a srážkoměry. Viděl jsem teplotní čidlo, který zaznamenává teplotu a vlhkost vzduchu. Čidlo je chráněno radiačním krytem před slunečním zářením. S meteoroložkou jsem se shodl, že je těžké určit přesně správnou hodnotu teploty vzduchu, ale je důležité sjednotit data podle měření se stejnými pravidly, aby se na základě toho dalo dále s informacemi seriózně pracovat. Na místě během dopoledne teploměr ukazoval hodnotu 7,2 °C, která se během několika hodin moc neměnila. Hodnota zhruba odpovídá i naměřené teplotě na mnoha místech v centru Prahy, kde jsou přístroje více ovlivněny městským teplem. Ve stejnou dobu přízemní teplota ukazovala přes 15 °C, což bylo způsobeno tím, že čidlo nebylo ničím chráněno. Hlavní podstatou měření přízemní teploty v 5 cm nad zemským povrchem je automatický záznam v 07.00 hod. Vítr foukal o rychlosti 2 m/s. Během několika let se počet automatických stanic zvýšil, přičemž dnes už manuální stanice (umístěné přístroje v klasických budkách) bývají představovány spíše v historickém významu. Nicméně manuální měření není nic proti ničemu, naopak se lidé s přístroji a měřením lépe seznámí.

 

ČHMÚ také měří množství a kvalitu podzemní vody. Pověřený pracovník, který měl na starosti úsek  "Podzemní vody" upozornil, že v r. 2015 příčinou dlouhodobého sucha byla zásoba podzemní vody katastrofální, přičemž důsledkem toho byl špatný stav i v následujících letech. Stav se nyní zlepšil, ale bude hodně záležet na množství a rozložení spadlých srážek na jaře. Důležité je, aby množství spadlých srážek se stačil do půdy vsáknout a sněhová pokrývka odtávala pozvolna. Extrémní projevy počasí stav podzemních vod nějak zvláště moc nezlepší. Měří se v různých hloubkách a vyhodnocuje se i její kvalita, která bohužel není moc dobrá.

 

Na zahradě byly představovány různé monitorující přístroje v oblasti hydrologie a životního prostředí.

 

To je asi tak vše, co jsem si z přednášek zapamatoval. Zajímavá též jistě byla prohlídka Observatoře na Libuši, kde se mj. tradičně vypouštěl balón s radiosondou.

 

Na facebookové stránce ČHMÚ se zajisté objeví reprezentativní fotografie z akce.

 

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 25.3.2018 11:43 | karma článku: 10,35 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 659x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 701x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.