Bulvární nadpisy ohledně počasí by měly vyjít z módy

V pátek 24.6. jsem četl v novinkách.cz článek o počasí na víkend. Zde Psalo se tam, že o víkendu bude aprílové počasí a tak jsem si dovolil udělat nevinný žertík a též ve stejný pátek jsem napsal krátký text (viz. článek Počasí o víkendu) a zároveň podpořit návštěvnost stránek ČHMÚ.

Myslím si, že je vhodné také sledovat stránky od ČHMÚ, protože tam nejde o to zaujmout čtenáře, ale pouze o informace, o které by mělo jít především. Nejdříve popisují situaci a potom předpověď. Způsobem psané předpovědi od ČHMÚ jsou vhodné pro správné pochopení smyslu předpovědi. Stává se, že někdy se původní předpověď z aktualizuje, takže pokud je možnost, doporučuji při vážných nejasnostech se dívat na stránky ČHMÚ častěji. Součástí ČHMÚ je také k dispozici informační servis. www.infomet.cz

Dodatečně: vvv.chmi.cz

V každém případě bych neměl kritizovat stránky Meteopress. Navštěvoval jsem je v r. 2009 a 2010 často a nacházel jsem tam mnoho užitečných informací včetně snad vyčerpávájících předpovědí (snad je to i v současnosti) . Opravdu velmi jsem pravidelně tam sledoval aktuální informace o počasí, obzvláště aktuální krátké zprávy (v té době). Meteopress stránky se poněkud změnily a mě to nevyhovuje, ovšem každý má nějaký vkus. Při situacích v nejasnostech o počasí se na tyto stránky i teď podívám a pokouším se nalézt, jest-li tam nepíší to co konkrétně není úplně jasné, když to jinde není. Další připomínky si raději nechám pro sebe, mám jenom jednu zásadní věc. V době sčítání lidu a domů se objevila na Meteopressu reklama na ono sčítání a s tím zásadně nesouhlasím. Na tichý protest jsem to vymazal z oblíbených! www.meteopress.cz

Dodatečně 22.9.2011: Meteopress nabízí i možnost podoby starší verze.

 

Zároveň bych rád doporučil stránky Meteocentrum. Prostě mám rád dobře popisující texty a když je budete sledovat na zkoušku např. během jednoho až dvou týdnů, pochopíte, že i to je dobré. www.meteocentrum.cz

V rádiu, novinách a televizi jsou předpovědi počasí často nebo někdy ošizené (orientační, špatně okomentováné). V rádiu se spíše dozvíte jak je než jak bude a pokud konečně se dočkáte tak podle mého názoru často je to odfláknuté. V novinách jsou spíše obrázky a ne příliš přesně popisující informace. Co se týče televize, tak záleží v kolik hodin se díváte. Tam už je to lepší. Ale ne jenom jednou se mi stalo, že to bylo na vypnutí i v aktuálním čase tedy po zprávách.

Myslím si, že alespoň ohledně počasí není potřeba psát bulvární nadpisy. O počasí je logicky zájem a je tedy na místě psát to správně. např. Víkend bude proměnlivý (dalo by se to popsat i jako v případě aprílového počasí), Víkend bude chladnější (když oproti všedním dnům se očekávají nižší teploty), O víkendu bude převládat zvětšená oblačnost, O víkendu bude chladněji a pršet, potom letní teploty (když oproti všedním dnům budou se předpovídat nižší teploty a očekává se i déšť, a v novém týdnu se budou očekávat letní hodnoty 25 st.C. a vyšší), V příštím týdnu budou tropy (když bude v týdnu převládat odpolední teplota 30 stC. a více a to dva až tři dny), Víkend proprší (když se očekává oba dva dny na většině území déšť trvalejšího charakteru)atd. Ohledně nadpisu článku v novinkách.cz bych napsal např. O víkendu zaprší, začátkem týdne letní teploty - O víkendu bude místy pršet, v týdnu bude teplo nebo Počasí o víkendu a začátku příštího týdne atd.

Na stránkách kde se píše pouze o počasí a pravidelně, nedovolím si něco namítat, když autor se snaží článek oživit popř. různými výrazy. Ovšem v případě stránek kde se píše o všem možném a o počasí málo, nejsem zrovna nadšený. 

Meteorologům většinou předpovědi počasí (z pravdila hlavně do 4 dnů dopředu) vychází velmi dobře. Ovšem také záleží na tom jakým způsobem se předpověď čtenáři nebo posluchači předloží na stůl.

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | pondělí 27.6.2011 14:00 | karma článku: 8,79 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02