Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hygieny pláčou - výhrůžky i přirovnávání k StB

Jeden by snad i slzu uronil, jak jsou lidi oškliví na pracovníky hygieny, kteří makají, až se z nich kouří. Asi se opravdu moc nezastaví, ale nemohou si za to částečně i sami?

Článek, na který reaguju, najdete zde. Dle tohoto článku lidé hygienikům vyhrožují trestním oznámením a dokonce i násilnostmi. Nedivím se, lidé už toho mají docela plné zuby a slabším povahám už zjevně uniká přetlaková pára. Zkusme najít viníka této situace. Jsou to hygienici? Chtělo by se říct že ne, ale mám za to, že svůj podíl si také nesou, jak ukážu níže. Jsou to neukáznění občané? Chtělo by se říct že ano, ale je třeba si uvědomit jednu skutečnost. Ve větší společnosti je vždy nějaké procento protestantů, diletantů a kverulantů, kteří bojkotují cokoliv, na co si vzpomenete. To je zkrátka konstanta, se kterou je třeba počítat a neumí ji zcela potlačit ani tuhá totalita. Tito raději zemřou, než by se podvolili. Můžete jim nadávat jak chcete, jen je tím utvrdíte v jejich rozhodnutí. Zbývá ještě vláda...

Ta vydávala a stále ještě vymýšlí jedno nezákonné opatření za druhým. Soud nějaké části z takových opatření zrušil, vláda je recyklovala a vydala se stejnými právními vadami znovu. To samozřejmě občana může snadno naštvat. Takové naštvání pak nutně musí odnést úředník, se kterým se naštvaný občan osobně setká. Úředník zastupuje stát, tedy musí počítat s tím, že naštvaný občan může být nějak agresivní a není pravda, že úředník za nic nemůže, jen dělá svou práci (opět ukážu níže). Aktuálně vláda (nebo jen ministerstvo zdravotnictví?) spustila velmi agresivní kampaň, kterou už vnímám na hraně šíření nenávisti vůči skupině osob - v tomto případě neočkovaných.

V souvislosti s agresivitou vládní kampaně je dobré sledovat data - řekněme, že počet nakažených nás nezajímá, a že klíčová je pouze zaplněnost nemocnic. Protože z toho plynou další závažné důsledky. Podívejme se tedy na aktualizovaná data, která shromažďuje web CoVdata. Zajímavá je stránka s údaji podle věku. Z těchto dat lze vyčíst, které skupiny nejvíc zaplňují nemocnice. Z toho pak také plyne, na které skupiny by se měl stát nejvíc zaměřit - a ostatní nechat na pokoji.

Web také odkazuje na své zdroje. Dohledal jsem tedy přes odkaz reportů ÚZIS počty hospitalizovaných ke dni 14.11.2021 - zde. Tabulka uvádí počty nevakcinovaných, po první dávce, po druhé dávce a po třetí dávce. A kde jsou počty lidí, kteří prodělali covid? Proč nejsou? Pokud úřad eviduje lidi podle úrovně vakcinace, proč neeviduje lidi, kteří získali (či mohli získat) imunitu proděláním nemoci? S takovými neúplnými daty se pak snáze dělají štvavé kampaně. I když...

Na posledním uvedeném odkazu chybí celkové součty, posčítal jsem si to tedy sám. Z celkem 3736 hospitalizovaných osob je neočkovaných 1950. Tedy zbývá 1786 očkovaných - stav je tedy přibližně půl na půl. Z očkovaných je 97 s nedokončeným očkováním, ALE 71 (sic!) s posilovací dávkou. Jak je vidět z těchto údajů, ale také ze zpráv z jiných zemí, které jsou proočkované více než my, vakcinace nesplnila původní očekávání. Tedy, že vakcinace nás ochrání před vážnějším průběhem nemoci. Data ukazují, že ochrana není tak dobrá, jak bylo slibováno či očekáváno. Tím spíš je nepochopitelná agresivní vládní kampaň a je pochopitelná narůstající agresivita občanů. Nesouhlasím s ní, ale chápu ji.

Teď k (možné) vině na straně úředníků. Úředník, pokud usoudí, že příkaz od nařízeného je v rozporu se zákony, může splnění takového příkazu odmítnout. Shodou okolností jsem dotaz na toto téma poslal hygienické stanici ústeckého kraje. Zde je plné znění mého dotazu zaslaného dne 10.11.2021:

"Dobrý den,

s ohledem na situaci, že dosluhující vláda vydává (i opakovaně) jedno nezákonné nařízení za druhým (tím mám na mysli to, že správní soud zrušil nějakou část nařízení, a vláda vydala prakticky totéž nařízení se stejnými vadami, pro které bylo předchozí nařízení zrušené) mám dotaz, jak se s takovou situací vypořádávají zaměstnanci hygienické stanice při plnění příkazů plynoucích z nařízení vlády. Vzhledem k tomu, že nějaká část nařízení je zrušena soudem, pokládám její opětovné vydání za rozporné s právními předpisy.

Zákon č. 234/2014 Sb., Zákon o státní službě, § 85

(1) Má-li státní zaměstnanec za to, že příkaz je v rozporu s právním předpisem nebo služebním předpisem, je povinen na to upozornit bezprostředně nadřízeného představeného, vyššího představeného, vedoucího služebního úřadu, příslušného člena vlády nebo vedoucího Úřadu vlády dříve, než tento příkaz začne plnit. Nedojde-li k nápravě, je státní zaměstnanec povinen na tento rozpor písemně upozornit.

(2) Trvá-li bezprostředně nadřízený představený, vyšší představený, vedoucí služebního úřadu, příslušný člen vlády nebo vedoucí Úřadu vlády přes písemné upozornění na splnění příkazu, je povinen vydat příkaz státnímu zaměstnanci písemně. Písemné upozornění a písemný příkaz se založí do osobního spisu státního zaměstnance; o tomto postupu se neprodleně písemně vyrozumí náměstek pro státní službu.

(3) Státní zaměstnanec nesmí splnit příkaz, spáchal-li by jeho splněním trestný čin nebo správní delikt.

Dle tohoto paragrafu a výše popsané situace předpokládám, že mělo dojít v předmětné věci k odmítnutí plnění některých příkazů nebo jejich částí. Ustanovení ukládá evidenci takových odmítnutí. Z toho se pak odvozují následné dotazy, které se vztahují k plnění příkazů plynoucích z nařízení vlády ve věci covid-19.

  1. Kolik takových upozornění eviduje váš úřad?
  2. Kolik z takových upozornění bylo vyhodnoceno jako skutečný rozpor s právním nebo služebním předpisem?
  3. Kolik z takových upozornění (dle bodu 2) bylo i tak nařízeno ke splnění?
  4. Jakých konkrétních částí nařízení se upozornění (dle bodu 1) týkají?
  5. Kolik takových upozornění a k jakým částem nařízení podal váš úřad příslušnému nadřízenému orgánu (členu vlády atp.)?"

Odpověď byla velmi rychlá (přišla mi už 15.11., tedy dnes), protože velmi jednoduchá - úřad neeviduje žádné upozornění podle uvedeného paragrafu. Tedy máme situaci - vláda vydává nezákonná opatření, ale úředník sklapne paty a neozve se. V takové situaci mohu volit jen takový postup, který se nebude úředníkům líbit. Při případné kontrole mě bude zajímat, zda požadavky úředníka jsou v souladu se zákonem. Podle správního řádu mě má správní orgán v souvislosti se svým úkonem přiměřeně poučit o mých právech a povinnostech, je-li to vzhledem k povaze úkonu a osobním poměrům dotčené osoby potřebné. Pokud shledám, že taková kontrola není v souladu se zákony, pak mohu třeba pohrozit trestním oznámením. Bude-li kontrola i nadále prudit, budu vyžadovat protokol o tomto jednání. Ideální je však si celé jednání nahrát (dle občanského zákoníku můžete, ať si úředník říká co chce). Při nahrávání je však nesmírně důležité zachovat klid a být velmi asertivní.

Tedy mi vychází, že i úředník hygieny si nese svůj díl viny za aktuální stav a za to, že jim někteří lidé vyhrožují. Ronění slz se tedy nekoná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 15.11.2021 17:50 | karma článku: 33,41 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 21,99 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,95 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,47
  • Průměrná čtenost 2078x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli