Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlinkův opravník Hornerových oblíbených omylů

Kolegu blogera Hornera nadzdvihl ze židle můj poslední článek, ve kterém se zamýšlím nad tím, zda novináři správně označují strany konfliktu mezi původními obyvateli Švédska a islámskými přistěhovalci - šlo o spálení Koránu.

To ho vedlo k tomu, že k mému jménu napsal celý blog - přičemž šíří mezi veřejnost falešné domněnky, kterým některá veřejnost dokonce věří. Normálně se tomu vyhýbám, ale toto je natolik specifická situace (vysvětleno na konci), že jsem se rozhodl jeho omyly uvést na pravou míru.

"Zdejší blogerský střihoun Hlinka se opět vyznamenal. Chce snad pro nás opět objevit jedinou pravdu?"
Nechce. Střihoun Hlinka si nedělá nárok na jedinou pravdu. Pouze nějak chápe svět na základě jistých znalostí a zkušeností, které samozřejmě nemohou být nikdy úplné. Tento svůj pohled na svět pak předkládá veřejnosti k diskuzi. Píše-li střihoun například "vím", pak to samozřejmě platí v mezích získaných znalostí. Ale kdykoliv může přijít někdo, kdo přinese novou znalost a střihoun změní názor. Tak se tomu stalo například při jedné delší diskuzi s kolegou Vajdíkem, který skutečně ledacos ví a nestaví na nějakých svých vysněných fabulacích. Vysněné fabulace smíchané se zbožnými přáními totiž nejsou schopny střihouna přesvědčit, protože je nepovažuje za argumenty. Já vím, je to hnusné, ale je to prostě tak.

"Díky své „fundamentální“ pravdě není ochoten a možná ani schopen vidět i mírumilovné muslimy."
Toto je závažný omyl. Střihoun ví, že muslimem se člověk rodí (podle Koránu se tak narodil i Horner, jen to zatím patrně pochopil jen tak napůl). Tedy - pokud se narodíte v muslimském prostředí, prostě nemáte na výběr a muslimem být musíte. Takže střihoun naprosto uznává, že mnozí muslimové chtějí žít s jinými lidmi v míru a pokoji. Jenže je tu jeden zásadní faktor - ideologie islámu a muslimská komunita. Ta se vzájemně hlídá a pokud někdo příliš vybočí, může mít velmi snadno problém. Nad komunitou pak stojí nějaký immám, no a protože u takového člověka očekáváme dobrou znalost učení islámu, stává se z něj problematická osoba. Čím? Hlavní problém totiž většinou není v jednotlivých muslimech, dokonce ani v immámovi jako člověku, ale v učení Mohameda. Kdo si o něm něco přečetl, zjistí, že Mohamed byl ke konci života velmi zlý a nenávistný člověk a tuto svou charakteristiku zakódoval do učení islámu. Pokud si čtete Korán seřazený podle doby vzniku jednotlivých súr, můžete to zcela zřetelně pozorovat. Agresivita a zlostnost postupně narůstá. Pokud je muslim mimo komunitu, tedy mimo společenskou kontrolu, klidně to může být pohodový člověk. Komunita a ideologie islámu ho však ohýbají jiným směrem, se kterým může dost obtížně něco dělat.

"Informuje nás o nespravedlivém onálepkování stran konfliktu mezi podněcovateli nenávisti k islámu a protestujícími demonstranty. ... Nicméně Hlinka má jasno, protože Korán."
Hlinka vychází ze zkušeností, které má například s takovými lidmi, jako je Horner. Ti naprosto bez problémů označí člověka jako neonácka jen proto, že člověk chápe islám jako velmi nebezpečnou ideologii (na úrovni nacismu či komunismu) a vyjadřuje své obavy z jeho šíření v Evropě. Hlinka sice ve svém blogu jasně napsal, že nezná osoby paličů Koránu, tedy se přímo k nim nemůže vyjádřit, ale projevuje určitou obavu ze zkreslování pozice jednotlivých stran konfliktu a předkládá jiný pohled na věc. Z blogu nijak neplyne, že tento pohled je jediný platný - a to ani proto, že Korán.

"Na rozdíl od blogera Hlinky nejsem toho názoru, že by text v nějaké knize doslovně formoval jednání všech lidí na území právní domény této knihy."
Já jsem křesťan a dlouhá léta se tak porůznu mezi křesťany pohybuju. Tedy z přímé osobní zkušeností VÍM, jakým způsobem může kniha ovlivnit a formovat smýšlení člověka. Horner tuto zkušenost dle svého vyjádření nemá, proto je názoru. Musím k tomu napsat, že je mylného názoru. A kdo má stejnou zkušenost jako já, dost možná mi potvrdí, že někdy je to opravdu děsivé. A ani u takových nemusí být problém v tom, že by člověk sám o sobě byl zlý, jen se prostě nechal ovlivnit nějakým výkladem a ve svatém přesvědčení o konání dobra pak páchá ostatním lidem zlo (také zvaný jako dobroser). U muslimů pak takový vliv platí dvojnásob, protože muslimské prostředí je vůči ostatnímu světu výrazně uzavřenější, než křesťanské. Navíc to zlo není v případě islámu jen věcí nějakého pochybného výkladu, je přímo dané Mohamedem, zejména pak z jeho posledního období. Ostatně i Horner to přiznává: "Ano. V Koránu jsou násilné pasáže."

"Mnoho muslimů uteklo na západ prožívat svobodný islám."
To sice není o mně, ale kdo o učení islámu něco opravdu ví, pak to v něm musí vyvolat útrpný úsměv... Jasně, lidé mají potřebu svobodně prožívat svou víru, o tom žádná. To mám taky, proto nemohu být součástí některých skupin, které se hlásí ke křesťanství - přímá osobní zkušenost... Ale islám jako takový není pouze víra, je to především politika a v žádném případě není svobodná.

"Všem by se zde ulevilo, kdyby se někdy dokázal umírnit a uznat nějaké argumenty místo vytrvalého napadání, až téměř stalkerského vyhrožování."
Jak jsem zmínil výše, věcné a podložené argumenty uznávám. Zbožná přání a překroucenou skutečnost nejsem schopen uznat. Pokud zde někdo vytrvale napadá jiné blogery, je to právě Horner - snadno lze ověřit přečtením jeho blogů. Před lety mě osobně napadl v jednom svém blogu, ve kterém mě označil za naonácka. Protože se mi taková sprostá pomluva ani v nejmenším nelíbí, pohrozil jsem mu právními kroky, pokud toho nenechá. A od té doby ho v jeho očích vytrvale napadám a stalkuju. To jen pro vysvětlení dlouhé historie našich vzájemných vztahů. Jasně, toto jsem si mohl možná odpustit a vynechat. Jenže - napadání a zlé nálepkování ze strany některých lidí se ve světě dostává už do tak obludných rozměrů, že jen "vhodným" onálepkováním dochází k ničení kariér a životů lidí, tedy k novodobému honu na čarodějnice. A to jen z důvodu pouhého podezření založeném na pomluvě. Kdo slušný by se chtěl bavit se sprostým neonáckem, že? Nebo se sexuálním prasetem (metoo)? K tomu bych jen přidal pořekadlo z dob hluboké totality - iniciativní blbec je horší, než třídní nepřítel. Jednu totalitu jsem zažil, další už nechci - proto se iniciativní blbci už nesmějí dostat k moci.

Prosím diskutéry, zejména pak Horner fans, aby v diskuzi pod tímto článkem nepoužívali iniciály ZH. Máme je totiž s kolegou Hornerem stejné a pak nemusí být zcela jasné, o kom je řeč. :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 30.8.2020 21:06 | karma článku: 40,44 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,95 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 689x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci znovu rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,48
  • Průměrná čtenost 2076x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli