Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsem na vaší straně.R^

6 0
možnosti
MK

"Kdo spálí jednu knihu je terorista. Kdo spálí celou knihovnu je demonstrant". (Logiku tohoto výroku obhajuje Zdeněk Horner).

"Smrt jednoho člověka je tragédie. Smrt miliónů je statistika". (J.V.Stalin).

Také vám připadají oba výroky dost podobné?

7 0
možnosti
PB

P57e62t25r 13B22u66r17i38a83n

30. 8. 2020 23:36

Karma. Horner svého času věnoval i jeden celý blog výlučně mé osobě. Nebudu zde popisovat tu žumpu agresivity, lží a nenávisti, bylo by to zbytečné, každý ji zná. Jen jednu perličku: tvrdil veřejně, že jsem podporoval lihovou mafii v době metylalkoholové aféry, kdy umírali lidé, protože jakožto pravičák vyznávám každý okamžitý zisk, ať je získaný jakýmikoliv prostředky. Už to svědčí o jeho komiksové inteligenci.

Co se pak týče jeho vskutku malé hrstky poblouzněných příznivců, stačí si projít diskuze a zjistíte, že místo přínosu k tématu se uchylují nejčastěji a výlučně jen k osobnímu napadání a urážkám. Inu, vstanou noví bojovníci.

20 0
možnosti
MP

Doktor horneris causa sveho casu o mne: Hluboce pohrdám lidmi jako je Pohanka. Často nad tím mávnu rukou, neboť vím jak je to marné. Pohankové vnímají svět jen skrze šťávy, které jimi protékají nekontrolovatelně nazdařbůh. Takoví lidé nikdy nepoznají láskyplné souznění, k němuž patří i obecná ochrana důstojnosti všech žen. Proto kolem sebe budou do nekonečna kopat a každý vysmátý karmista či nepochopitelná karmistka jsou spoluviníci oněch u nás tak ukopaných ženských práv.

Zdroj: https://horner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751946

Vskutku velice laskyplne souznejici clovek, tenhle Zdenda

6 0
možnosti
Foto

Dobré postřehy, poplatné době a míře svobody jednotlivce.

Docela se to hodí i pro další stupeň posunutí vnímání svobody. Zkuste si vaše sdělení přečíst ještě jednou a slovo muslim nahraďte slovem etatista a slovo islám nahraďte slovem stát.

0 0
možnosti
MP

Přidám pár osobních poznatků na téma Koránu. Osobně jsem ho ze zájmu četl, trochu starší překlad (cca. ze 60. let, ale nezdál se mi nějak tendenčně přeložený). Co se týče obsahu, tak se dá říci, že zhruba třetina knihy obsahuje různé náboženské výkřiky a zvolání (Bůh je milosrdný, veliký apod.), třetina obsahuje různé praktické věci a rady do života (jak se chovat v rodině, ve společnosti, k Bohu, jak se rozděluje majetek při dědictví, atd.) a třetina obsahuje různé - z dnešního pohledu až extrémní - rady a názory (že nepřátele Islámu je třeba stíhat a zabíjet, klidně i zezadu, neposlušnou manželku je třeba bít a zamykat doma atd.) Kamenem úrazu ale je, že celý Korán je považován za přímé slovo Boha, vlastně je psán jako přímá řeč, co Bůh říká Mohamedovi (resp. prostřednictvím Archanděla). Tudíž celý Korán je neupravitelný, nezměnitelný a tedy i celý Islám je díky tomu nereformovatelný. Je třeba ho brát jako celek, nelze některé pro dnešní dobu nepřijatelné věci vyřadit nebo přepsat - to by znamenalo pochybovat o Slově Božím a urážku Boha, nemluvě o ignorování příslušných pasážích. Islám ani nemá nějakou globální centrální autoritu, jako je třeba u křesťanů papež, která by mohla nějaké změny prosadit. V Islámu to mají v rukách jen místní vykladači (imámové), a to nějaké revoluci určitě nepomůže. Proto je Islám třeba přijmout tak jak je, a pokud s něčím z něho nesouhlasím, je možné pouze Islám zcela opustit a najít si nějakou jinou víru nebo ideologii (což je ovšem složité, protože opuštění víry je z pohledu Islámu téměř hrdelní zločin). A to jsou ve srovnání s Biblí naprosto klíčové rozdíly. Bible byla reformována - celkem drsný Starý Zákon byl doplněn mnohem humanističtějším Novým zákonem, není to přímé slovo Boha, spíše různá vyprávění, lze to tudíž opravovat, rozebírat nebo něco vyzdvihnout nebo upozadit. A mezi příslušníky církve již prakticky vymizeli fanatici, kteří by zabíjeli za odpadlictví apod., což se o Islámu rozhodně říci nedá.

24 0
možnosti
MP

A ještě poznámka pro feministy a feministky - Korán se v přímé řeči obrací pouze k mužům, zatímco o ženách se mluví vesměs jen ve třetí osobě, takže ultraprogresivní liberálové by si měli uvědomit, že Islám a feminismus jdou zcela proti sobě a nelze podporovat obojí - buď jedno nebo druhé, což je ovšem celkem oříšek...

14 0
možnosti
Foto

Martin Braun Vám otevírá v problému další obzor, jenž Vám skutečně zoufale chybí, takže buďte rád... Ale jinak už tohle vyřizovací kolečko, kde se fakt neposunujete, patří myslím spíš už do hyde parku. 90 lidem nevadí, že v nadpisu máte hrubku jako Brno.)

0 17
možnosti
TT

Ton žádná chyba není, ale celkem rozšířená hrátka s jazykem - něco, k čemu člověk nesmí být polovzdělaný.

4 1
možnosti
JL

Mě ta hádka připadá legrační, ale na téma, že islám v Evropě je neškodný, se mi vybavuje článek nějaké ženy, která vjela na kole v Bruselu do muslimské čtvrti, a prý jí bylo důrazně naznačeno, ať už se tam nikdy neobjevuje. To hovoří samo za sebe. Děkuji Británii, Francii, Švédsku a Německu, že nám ukazují, co by nás čekalo, kdybychom k nám pustili větší menšinu muslimů.

15 1
možnosti
Foto

A proč tam tedy lezla?

1 18
možnosti
Foto

Pane Hlinko, před několika lety Adam Darski alias Nergal takto zpěvák vynikající polské satanistické black metalové kapely Behemoth, při koncerte v Gdaňsku roztrhal Bibli. Z řad křesťanů se ozval příšerný jekot končící tím, že zpěvák byl (snad ještě i je) vláčel polskými soudy. Naštěstí zatím bez následků pro něj. Když dojde ke spálení nebo roztrhaní Koránu, z té stejné komunity se ozývá hlas pochopení a obhajoby s tím, že si za to mohou muslimové sami. Faktem ale je, že mezi těmi dvěma komunitami je pouze jediný rozdíl. Že postupem staletí bylo křesťanství ve společnosti postižených zemí vyhraněno místo kam patří. Tedy mezi zájmové spolky. Muslimové takové štěstí neměli, protože vývoj v islámských zemích byl zpomalen a tak se povedlo náboženským fanatikům postupně upevňovat moc. Neplatí to ovšem všude a tak jsou země, které jsou sice islámské, nicméně neplatí tam doslova a do písmene fundamentální radikalismus. Islám je de facto rozštěpený na frakce a pohledy a vždy platí, kdo jej vyučuje. Proto jsou takové rozdíly například mezi jeho vnímáním v Iránu, Sýrii, Yemenu, Saudské Arabíí a naopak v Kazachstanu, Arabských Emirátech, Jordánsku nebo i Egyptě. Není proto absolutní pravdou, že se člověk narodí jako muslim. Je to pravdou pouze tam kde platí už zmíněna radikální verze, což ostatně platí i pro křesťanství, protože jak víme z historie, kdyby měli církve moc jakou naštěstí už nemají, asi bychom se i dnes hodně divili. Ostatně, jsou i dnes méně civilizované země, především v Africe, kde křesťanství je hlavním náboženstvím a je vynucováno opravdu striktními prostředky.

Pálení a trhání jakékoliv knihy je barbarstvím a moc se mi nelíbí ani v případě, kdy se jedná o uměleckou prezentaci. Nelíbí se mi tedy ani pálení Koránu, protože ti, co to provedli, museli jasně vědět, zvláště v Malmö, že to nezůstane bez následků. Podobné provokaci nikdy nepovedou k požadovanému cíli a knihy samy o sobě za zvrhlost lidí nemohou.

2 3
možnosti
ZH

A četl jste můj předchozí blog?

Jinak mezi křesťanstvím a islámem je rozdíl nikoliv počtu let od jejich vzniku, ale zcela jiný - v samotných kořenech. Islám tedy nemůže kopírovat historii vývoje křesťanství, protože má velmi odlišný základ.

Ježíš řekl, že jakékoliv rouhání, a to i proti Synu, bude odpuštěno - s výjimkou rouhání proti Duchu. Je to na složitější vysvětlování, proč proti Duchu, ale berte to tak, že pokud nevíte, o co jde, bude vám odpuštěno. Mohamed však rouhání proti sobě (tedy ani proti svým "zjevením") nepřipouštěl a trestal ho smrtí. Z toho pak plyne, že spálí-li někdo Bibli, pak fanatici začnou vyskakovat, ale největší problém je na straně toho, kdo tak učiní a normální křesťan to různě okomentuje, ale nehodlá toho nebožáka nijak zničit. Stane-li se totéž v případě Koránu, je situace diametrálně odlišná. Pak se chovají jako fanatici mnohem větší skupiny muslimů.

Mohamed říkal, že svádění od islámu je horší než zabití a že každý se rodí jako muslim. Z toho plynou celkem jasné důsledky. Pokud se k tomuto někde přistupuje poněkud laxněji, můžeme to z našeho pohledu kvitovat s povděkem, ale je to opravdu laxní přístup ke zjevení Alláhovu.

Zjevně podceňujete sílu slova. Například Goetheho Utrpení mladého Werthera vedlo ve své době k řadě sebevražd mladých mužů. Náboženské texty působí mnohem silněji a zkuste mi věřit, že v řadě případů ovlivňují lidi zcela zásadním způsobem. Pokud je taková kniha sama o sobě zvrhlá, pak lze říct, že může i za to, pokud přivede ke zvrhlosti nějakého člověka.

9 0
možnosti
  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,48
  • Průměrná čtenost 2076x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli