Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dluhy jsou cestou do otroctví, aneb neznalost Bible neomlouvá

Určitě mnohým naskočí příklad lidí v exekucích. Ti optimističtější mnoho let makají jen na splácení dluhu. Ti pesimističtější se stěhují na ulici. A s touto znalostí přichází Babiš s vítězoslavným - nesu z Bruselu dáreček.

Článek o tom dárečku a Babišových "úspěších" jsem odkazoval v předchozím blogu. Oškliví a zlí odporníci však tvrdí, že Babiš naopak při jednáních selhal v tom, co měl prioritně vyjednat. Místo toho máchá nějakými čísly. Avšak ta čísla mě zajímají pro účely dalšího psaní nejvíc.

Baibš se fakticky chlubí tím, že zatěžuje naši zem obrovskými dluhy. Ať už ten dluh vytvoří zde, nebo ho přinese z Bruselu. To je fuk. Člověk neinformovaný a lehkověrný jásá, jaký je ten Babiš pašák, informovanější člověk si rve vlasy, do čeho nás ten Babiš zatahuje. Poučme se z dávné minulosti. Jeden krásný a poučný příběh o otroctví vzniklém v době krize najdeme v Bibli, v knize Genesis:

41:15  Farao Josefovi řekl: Měl jsem sen a není, kdo by ho vyložil. Ale o tobě jsem slyšel, že když vyslechneš sen, můžeš ho vyložit. 16  Josef faraonovi odpověděl: Ne já, ale Bůh dá odpověď k faraonovu prospěchu. 17  Farao tedy Josefovi řekl: Ve svém snu, hle, stál jsem na břehu Nilu. 18  Vtom z Nilu vystoupilo sedm tučných krav krásného vzezření, které se pásly v sítině. 19  A tu za nimi vystoupilo sedm jiných krav, ubohých, velmi ošklivého vzezření a vyzáblých. Takovou ošklivost jsem neviděl v celé egyptské zemi. 20  A ty vyzáblé a ošklivé krávy sežraly těch sedm prvních tučných krav. 21  I když se dostaly do jejich břicha, nebylo znát, že do nich vešly, a jejich vzhled byl špatný tak jako na počátku. Pak jsem procitl. 22  Nato jsem ve snu viděl, hle, sedm klasů vyrůstalo na jednom stéble, plných a pěkných. 23  A hle, za nimi vyráželo sedm klasů jalových, řídkých, spálených východním větrem. 24  A ty řídké klasy pohltily těch sedm pěkných klasů. Pověděl jsem to kouzelníkům, ale význam mi nikdo neoznámil. 25  Josef faraonovi řekl: Faraonův sen je jeden a týž: Bůh faraonovi oznámil to, co bude dělat. 26  Těch sedm pěkných krav je sedm let, i těch sedm pěkných klasů je sedm let. Je to jeden sen. 27  A sedm krav vyzáblých a ošklivých, vystupujících za nimi, je sedm let. Také sedm klasů prázdných, spálených východním větrem, je sedm let hladu. 28  To je to, co jsem řekl faraonovi: Bůh faraonovi ukázal, co bude dělat. 29  Hle, přichází sedm let velké hojnosti po celé egyptské zemi. 30  Po nich však nastane sedm let hladu a v egyptské zemi bude všechna ta hojnost zapomenuta; hlad bude zemi ničit. 31  Pak nebude v zemi znát nic z té hojnosti kvůli hladu, který bude potom, protože bude velmi tíživý.
...
46  Josefovi bylo třicet let, když stál před faraonem, egyptským králem. Pak Josef vyšel od faraona a procházel celou egyptskou zemí. 47  A v sedmi letech hojnosti vydávala země přebohatou úrodu. 48  Shromažďoval tedy všechnu potravu, která byla sedm let v egyptské zemi, a ukládal ji ve městech. Uvnitř každého města ukládal potravu z jeho polí, která byla kolem něho. 49  Tak Josef nashromáždil obilí jako mořského písku, veliké množství, takže přestal počítat, protože ho bylo bezpočtu.
...
53  Když sedm let hojnosti, která byla v egyptské zemi, pominulo, 54  začalo přicházet sedm let hladu, jak řekl Josef. Nastal hlad ve všech zemích, ale v celé egyptské zemi byl chléb. 55  Když celá egyptská země hladověla a lid křičel k faraonovi o chléb, farao řekl celému Egyptu: Jděte k Josefovi a udělejte, co vám řekne. 56  Hlad byl po celé zemi. Josef otevřel všechny sýpky a prodával Egypťanům obilí. A hlad se v egyptské zemi rozmáhal. 57  A všechny země přicházely do Egypta k Josefovi nakupovat obilí, protože hlad se rozmohl po celém světě.
...
47:13  Chléb nebyl v celé zemi, protože hlad byl velmi tíživý, a egyptská země i kenaanská země byly hladem zcela vyčerpány. 14  Tak Josef shromáždil všechny peníze, které se nacházely v egyptské i v kenaanské zemi, za obilí, které nakupovali. Ty peníze Josef odvedl do faraonova domu. 15  Když došly v egyptské a v kenaanské zemi peníze, všichni Egypťané přicházeli k Josefovi a říkali: Dej nám chléb! Proč máme před tebou umírat jen proto, že je konec s penězi? 16  Josef řekl: Dejte svá stáda. Když je konec s penězi, dám vám chléb za vaše stáda. 17  Přiváděli tedy k Josefovi svá stáda a Josef jim vydával chléb za koně nebo za stádo bravu, za stádo skotu nebo za osly. Tak je v tom roce zaopatřoval chlebem za všechna jejich stáda. 18  Když ten rok uplynul, přicházeli k němu v dalším roce a říkali mu: Nebudeme před svým pánem tajit, že kromě toho, že došly peníze, i stáda dobytka náleží našemu pánu. Nezůstalo nám před naším pánem nic jiného než naše těla a naše půda. 19  Proč ti máme před očima umírat my i naše půda? Kup nás i naši půdu za chléb a budeme i se svou půdou faraonovými otroky. Vydej zrno a zůstaneme naživu a nezemřeme a půda nebude opuštěná. 20  Josef tedy kupoval všechnu egyptskou půdu pro faraona, neboť každý Egypťan prodával své pole, protože hlad na ně těžce doléhal. Tak se země dostala faraonovi, 21  a lid, ten převedl k městům od jednoho konce egyptského území až po druhý. 22  Pouze půdu kněží nekoupil, protože kněží měli příděl od faraona a jedli příděl, který jim farao dával. Proto neprodávali svou půdu. 23  Josef pak řekl lidu: Hle, dnes jsem vás i vaši půdu koupil faraonovi. Zde máte zrno a půdu osejte. 24  A při sklizni budete dávat pětinu faraonovi a čtyři díly budou vaše k osetí pole, k jídlu pro vás a pro ty, kdo jsou ve vašich domech, a k jídlu pro vaše malé děti. 25  Odpověděli: Zachoval jsi nás při životě! Kéž nalézáme milost v očích svého pána! Budeme faraonovými otroky.

Všimněme si, jak jednal Josef. V dobách hojnosti myslel na dobu nouze a vytvářel rezervy. Co dělal Babiš v době hojnosti? Rozfrcal i ty rezervy, které vytvořili jeho předchůdci. Že prý se z krize proinvestujeme. To by bylo fajn a mohlo by to fungovat, kdyby v době hojnosti vytvořil rezervy. Nevytvořil. Tedy se bude dít co? Půjde se za nějakým soudobým Josefem a bude se u něj škemrat o prostředky na přežití. Tedy zatíží občany dluhem, velmi vysokým dluhem, který použije na záchranu vesměs neživotaschopných firem (jako například Agrofertu) - prostě půjčené peníze se prožerou. To vidím jako jistotu - dokázal-li Babiš prožrat všechny rezervy v době hojnosti, pak nevěřím ani slovo tomu, že teď najednou začne investovat.

Co udělá současný Josef? No jasně, stejně jako ten starověký bude chtít svou půjčku zpět. A kdo jí bude splácet? Babiš určitě ne. Tedy se můžeme těšit na nějakou obdobu otroctví, ze kterého se nebudeme moct svobodně vyvázat. Snad vazalství v rámci EU, či co já vím.

Je otázkou, jak dlouho takový systém vydrží, než se rozsype a konečně pročistí. Čím později k tomu dojde, tím to bude bolestivější. Každopádně lze myslím s jistotou říct, že líp rozhodně nebude (a to také částečně "díky" Babišovi a jeho nezodpovědné rozhazovačné politice), protože líp už bylo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 23.7.2020 20:32 | karma článku: 25,62 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,95 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 689x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,48
  • Průměrná čtenost 2076x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli