Poslední léto s tátou

Táta. První slovo, které umíme vyslovit, a pokud jste žena, tak také první muž, kterého milujete. Jak se ale vypořádat s tím, když vás táta opouští navždy… Prožijte s hrdiny kouzelného francouzského románu Tátovo indiánské léto.  

Juliane je mladá žena, matka syna s ne úplně jednoduchou osobností, manželka milujícího muže a dcera dvou rozporuplných lidí. Nebojí se přiznat, že je posedlá pořádkem, plánováním a systémem. Její matka je také trochu posedlá, ale spíše touhou nezestárnout, udržet si linii a také zatvrzelou nenávistí ke svému bývalému manželovi.

Jean, Julianin táta, je přesným protikladem své dcery. Bezstarostný bohém, který problémy řeší až na poslední chvíli, miluje své dvě dcery a vše indiánské. Muž, v jehož domě vládla legrace a smích, a Juliane i Adéle se s ním cítily vždy v bezpečí, i když peněz nebylo nazbyt.

Když se Juliane dozví, že jejímu otci vyhořel dům, neváhá a nastěhuje ho k sobě domů. A tak začíná kolotoč zmatků, nešťastných příhod a sousedských rozepří, které dohánějí k šílenství Juliane i jejího manžela, a u jejich syna způsobují salvy nadšení a veselí. Pak si ale Juliane všimne, že táta není zmatený a roztržitý jen tak obyčejně. Pojme podezření a dotáhne ho k lékaři. Když se dozví zdrcující diagnózu (a také na radu svého synka), rozhodne se všechno hodit za hlavu a prožít s tátou alespoň ještě jedno dobrodružné léto.

Francouzský román Tátovo indiánské léto vás rozněžní a dojme už prologem, a úspěšně se o to snaží až do konce. Příběh dcery, která se pokouší neztratit zcela svého otce, vás donutí přemýšlet o vlastních rodičích, a možná také připomene spoustu vzpomínek a krásných okamžiků s nimi. Autorka Virginie Grimaldiová si pro svou nejnovější knihu nevybrala vpravdě jednoduché téma a napsala niternou výpověď o tom, jak se smířit se ztrátou až ve chvíli, když už ji skutečně není možné odvrátit. Do té doby je však stále spousta času na všechno možné i nemožné.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Herynková | pondělí 21.8.2023 11:30 | karma článku: 6,82 | přečteno: 234x