Dobrodružný příběh pro nebojácné děti

Pestrobarevný ptačí svět Petroniina města se rozpadá a s největší pravděpodobností za tím stojí zlý černokněžník. Pro záchranu bezbranných je potřeba spojit všechny síly.  

Petronie je neobyčejná sedmiletá slečna, která vášnivě ráda pozoruje a kreslí ptáky v blízkém i dalekém okolí. A kreslí krásně, ostatně to má v genech po tatínkovi, který je malířem. Každodenním rituálem malé ornitoložky je pozdravit a nakrmit sousedku sýkořičku a její rodiče. Jednoho dne ale ptačí kamarádka přiletí vyplašená a naznačuje, že její maminka s tatínkem zmizeli beze stopy. Bohužel, nejen u sýkorek došlo k pohromě, Petronie si už před časem začala všímat, že ptáků po městě ubývá. A tak svolá svou partu lidských kamarádů a rozhodnou se záhadě přijít na kloub. Kdo je doktor Merula Turdus, jak do celého dobrodružství zasáhne soví zahrada a přijdou-li děti na pachatele ptačího zločinu, to už si budete muset s vašimi dětmi dočíst sami.

Petronie a Ptáčník je veselý i napínavý příběh pro malé čtenáře, kteří rádi dobrodružství a záhady. Potěší malé i větší dobrodruhy, objevitele či budoucí ornitology. Vyprávění je navíc doplněno roztomilými a realistickými ilustracemi ptačích i lidských hrdinů od Barbory Voneš, díky nimž budou moci děti po dočtení knížky vyrazit ven a pojmenovat ptáčky ze svého okolí.

Knihu, která vznikla jako dárek, napsal Martin Šinkovský. Tento sympatický rodák ze Šumperka je dávno protřelým autorem, a i kdybyste nečetli žádnou z jeho dětských knih nebo komiksových scénářů, určitě vás neminul večerníčkový seriál Krysáci. Proto není divu, že když jeho dcerka Zoja přišla s přáním, že by si k sedmým narozeninám přála knihu o ptáčcích, neváhal, sedl a napsal Petronii. Osobně si myslím, že Zoja měla z knížky radost a jsem moc ráda, že kniha vyšla oficiálně, aby se z krásného vyprávění mohly radovat i další děti.

 

Autor: Helena Herynková | středa 26.4.2023 6:40 | karma článku: 0 | přečteno: 90x
  • Další články autora

Helena Herynková

Neznámá mrtvá v řece

21.5.2024 v 10:20 | Karma: 4,30

Helena Herynková

První reportérka

12.5.2024 v 11:25 | Karma: 3,56

Helena Herynková

Příliš mnoho podezřelých

9.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,72