Několik vět a současnost

Před třiceti lety se zrodila petice Několik vět. Jejími tvůrci a organizátory byli Václav Havel, Jiří Křižan, Stanislav Devátý a Alexandr Vondra. 

Motto "Stranit někomu není dobré. Leckdo se proviní pro skývu chleba." (Přísloví Šalomounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 28.21)

Před třiceti lety se zrodila petice Několik vět. Jejími tvůrci a organizátory byli Václav Havel, Jiří Křižan, Stanislav Devátý a Alexandr Vondra. Petice žádala propuštění politických vězňů, svobodnou činnost sdělovacích prostředků, svobodu shromažďování, veřejné diskuse o 50. letech, Pražském jaru 1968 a srpnové okupaci 1968, diskuse o stále se zhoršujícím životním prostředí u nás, svobodnou činnost nezávislých organizací, např. Helsinského výboru...

Petici Několik vět podepsalo 40 tisíc občanů bez rozdílu věku a vzdělání. V listopadu 1989 se jejich počet navýšil o 7 tisíc. Tato petice byla samozřejmě nepřijatelná pro naše soudruhy. Z našich dějin asi nikdy nezmizí projev Miloše Jakeše na Červeném Hrádku z července 1989. Ve svém projevu si vzal na paškál i signatáře petice Několik vět a lidi, kteří se nebáli demonstrovat proti režimu. Citace některých jeho slov "...ne aby chodili, a ne dělali demonstrace, chodili po náměstích a křičeli prostě: Udělejte spalovnu, jinou spalovnu v Plzni. Nebo něco takového. Ano, mohli bysme ty lidi bych řekl nějak tak blíž ukázat, co jsou to zač, jací jsou, no, nechceme to dělat v takovém rozsahu. Vždyť ty umělci, kteří to podepsali, žádnej z nás nebere takový platy, prostě jako berou oni. Dostávám jednou ročně výpis, seznam těch umělců, který dostávaj nad těch sto tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad sto tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová. Je to milá holka, všechno. No ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další: ne šest set, ale milion, dva miliony berou Jandové a jiní..." K mluvnickým chybám, stylistickým nedostatkům celkového projevu se netřeba vyjadřovat.

Toť Miloš Jakeš a jeho slova z roku 1989. Dnes píšeme rok 2019 a v ulicích se objevují protesty a demonstrace proti současnému premiéru Andreji Babišovi, protesty proti ministryni Benešové, protesty proti stávajícímu prezidentu. A jaká je reakce? Pan premiér reaguje tím, že tomu nerozumí. K demonstracím se staví kriticky i Miloš Zeman. Dalo by se říci, že jejich projev je tak nějak poplatný husákovskému, případně jakešovskému stylu. Není divu, že oba tito přední politici kritizují současnou občanskou angažovanost, že kritizují organizátory a aktéry Milionu chvilek pro demokracii, že kritizují demonstranty na Václavském náměstí, Letné i dalších městech u nás i v zahraničí. Snaží se tím zlehčit závažnost dnešní politické krize. Oba mají totiž jedno společné. Uznávají pouze jen svůj názor a v případě, že s nimi někdo nesouhlasí, reagují s jistou dávkou arogance. Z toho, co oni sami činí, viní jiné. Truchlohra ohledně výměny ministra kultury je jen další ukázkou toho, kam dokáží tito bývalí soudruzi až zajít...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Vlachová | sobota 29.6.2019 8:40 | karma článku: 19,29 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,40

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91