Dá se hladomor v Africe vymýtit?
Když se mluví o Africe, tak se mnohým z nás vybaví obrázky podvyživených a hladových dětí. Údaje o pomalém vývoji v důsledku podvýživy a nedostatku vitamínů jsou odstrašující. Přesto, komu z nás se podařilo do Afriky odjet a strávit zde nějaký čas, nemůžeme si vynachválit místní jídlo, jeho chuť a rozmanitost. Navíc se předpokládá, že se v Africe nachází přibližně 33 milionů malých farmářů, kteří utvářejí až 70% celosvětových zásob potravin. Proč tedy lidé v Africe hladoví?
Myslím si, že by bylo hodně krátkozraké říci, že Afričané nemají znalosti a dovednosti ve vyprodukování dostatku jídla, nebo, že jsou líní. Africká historie jasně ukazuje to, že Afričané vytvářeli bohaté politické uspořádání a byli schopni přežít tisíce let. Nabízela by se možnost zhoršení klimatických podmínek, které znemožňují lidem vyprodukovat dostatek potravin. To je ale dle mého názoru pouze důsledek lidského chování než příčina našeho strádání.
Jedním z hlavních cílů kolonizace bylo rozšířit zemědělské možnosti. Jižní Afrika byla okupována s cílem vytvořit zde velké kukuřičné a obilné farmy, které by zásobovaly Evropský trh. V Západní Africe a Východní Africe byly založeny plantáže pro kávu, kakao, banány, čaj, a další. Věřilo se, že Afrika má kapacity produkovat jídlo, proč je ho tedy nedostatek?
Příčinou problému je to, jak a jaké jídlo pěstujeme. V Africe bychom měli podporovat to samé, co nás na ní fascinuje. Málokdo z nás si opravdu pochutná na kukuřičné kaši, ale každý z nás chce mango, sladký banán, papáju a další rozmanité plody a ovoce. Lidem se rozdává potravinová pomoc, která se do Afriky za drahé peníze dováží, místo toho, aby se místní lidé podpořili v produkci těchto rozmanitých plodin, které tak obdivujeme. Například africký Mongongo ořech byl součástí hlavního jídelníčku Afričanů v Namibii, Botwany, Zambie, Zimbabwe, Malawi a Mozambiku po více než 7000 let. Tento ořech má vysoký obsah proteinu, magnesia, kalcia, zinku, vitaminu E a dalších, přesto se dnes tento ořech nejí a stromy, které tyto plody plodí jsou káceny po desítkách každý den. V oblasti, kde žijeme (Jižní Zambie) a na naší farmě a v okolí se nachází les plný těchto Mongongo stromů, ale ořechy nikdo ani nesbírá ani nejí. Místo toho mají všichni před domem zasazenou kukuřici.
Nejsme schopni využívat naše přírodní zdroje efektivně, protože nám v tom brání naše sobeckost. Potravinový systém, který jsme zavedli je velice homogenní a s žádnou rozmanitostí nepočítá. Mongongo strom, který neznáme je pokácen, abychom mohli zasadit kukuřičné pole. Mongongo strom plodí ořechy každý rok zdarma, kdežto semena kukuřice, které se dnes nachází na trhu předpokládají použití chemických hnojiv a pesticidů, za které se utrácí peníze. Samozvaní antropologičtí milionáři podporují africké zemědělství nákupem těchto chemických složek, aby se vypěstovali námi akceptovatelné potraviny, jako je kukuřice nebo obilí. Jsou to ale nadnárodní korporace, které chemikálie vyrábí, které na celém procesu vydělávají peníze. Chemické zemědělství nepodporuje malé farmáře, ale udržuje je v chudobě. Navíc chemické zemědělství ničí naše životní prostředí, půdu a klima.
Technologie nám v tomto moc nepomohou a takzvané hydroponické pěstování jídla, které nevyužívá půdy, ale využívá nejmodernější technologie, je naivní si myslet, že to půjde udělat všude. Pokud jme nebyli doteď schopni podpořit malého farmáře, aby se vymýtil hlad, tak nebudeme schopni zavést tyto technické inovace u všech desítek milionů farmářů, kteří by to potřebovali.
Investice do drobného zemědělství v mnoha afrických zemích má potenciál zvýšit produkci potravin a snížit chudobu. Ale to by mělo být v souladu s místním prostředím a hodnotami a ne v rámci našich očekávání, budgetů a tabulek.
Kamila Hejlikova
Vzpomínky na Vánoce v Africe
Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.
Kamila Hejlikova
Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá
Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.
Kamila Hejlikova
Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost
Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.
Kamila Hejlikova
Zambie - země věčných úsměvů
Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.
Kamila Hejlikova
Tradiční africké slavnosti
Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.
Další články autora |
Barbaři na hranicích. Fotky od Hamásu zahanbily západní média
Seriál Pokud vás už válka na Blízkém východě unavuje, podívejte se na fotky ze 7. října loňského roku. Ty...
K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie
Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem....
Pavel ve volební kampani porušil pravidla, zjistila kontrola. Trestu unikne
Premium Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) nedávno zveřejnil...
Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let
V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro...
Matka žáka přišla do školy na schůzku, na chodbě vlepila učitelce facku
Napadení učitelky základní školy ve Zlíně matkou jednoho z žáků řešili městští policisté. Žena,...
Výrobce luxusní minerálky má problém. Jeden z jeho vrtů je kontaminovaný
Značka luxusní minerální vody Perrier je symbolem privilegované „francouzskosti“. Má miliardový...
Starmerových 100 dnů: nepříjemný propadák. Proč je jeho vládnutí fiasko
Premium Britská labouristická vláda klopýtá a premiér Keir Starmer přichází o voličskou přízeň, na drtivé...
Michelin prošel české restaurace. Chválí zvěřinu či houby, víno je slabina
Premium Česko už ví, jak jsou na tom zdejší restaurace. Po roce je totiž hotová analýza stavu české...
Kdo by to koupil? Voda nás má v pasti. Lidé žijí po povodni v beznaději, co dál
Premium Měsíc od povodní: zmizelo bláto, odpad, funguje elektřina. Lidi trápí psychika. MF DNES nyní...
Prodej bytu 4+kk, 100 m2, Ždánice, ul. Městečko
Městečko, Ždánice, okres Hodonín
3 500 000 Kč
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 767x
Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.
Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou. Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.