Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ropák se usídlil na MŽP natrvalo

Cenu Ropák za rok 2012 už zase dostal ministr životního prostředí! Nebylo by nakonec lepší, aby tohle ministerstvo samo sebe zrušilo?

V pátek jsem se byla podívat na vyhlášení výsledků ankety o nejvíce protiekologický čin Ropák roku a o nejvíce protiekologický výrok Zelená perla, pořádané Dětmi Země Brno. Ropák existuje už jednadvacet let a ukazuje se, že po celou tu dobu hlavně politici z ODS dělají, co mohou, aby se z naší přírody a zdrojů ukusovalo co nejvíc ve prospěch roztáčení kol zisku a konzumu, nebo ve prospěch toho, co se někdy v 50. letech minulého století pokládalo za pokrok a rozvoj. Ve srovnání s různými zahraničními pravicovými a konzervativními stranami mají přitom daleko užší obzory a fanatičtější přístupy, stále ještě v duchu – jak se říkávalo v 90. letech – tržního komsomolství.

Přitom si nedělejme si iluzi, že by tento duch kvetl pouze v ODS a s jejím případným odchodem ze scény se situace zlepší. Namátkou – Miloš Zeman je (a byl jako jediný z kandidátů na prezidenta) zastáncem prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Náš ministr životního prostředí Tomáš Chalupa působí v neomylně destruktivním duchu na mnoha frontách: navrhuje osekání nejvíce chráněné zóny v Národním parku Šumava, odmítá zařadit do evropské soustavy chráněných území některé cenné lokality – zejména takové, kde by se mohlo bagrovat, betonovat, investovat mnoho miliard a budovat obří vodní kanály, podporuje jadernou energetiku a naopak nepodporuje obnovitelné zdroje a úspory, povoluje průzkumy těžby břidličných plynů, a konečně omezuje pravomoci svého vlastního ministerstva. Kdoví, možná by pro přírodu a životní prostředí bylo opravdu lepší, kdyby MŽP přestalo působit vůbec…

Večer, kde se Ropák vyhlašoval, byl zábavný a poučný. Celá tahle záležitost je trochu „one man show“ velkého nadšence Mirka Patrika, který tu odvádí obrovský kus práce. Měl třeba trpělivost nalézt záběry Miloše Jakeše, který svým charakteristicky popleteným způsobem promlouvá o tom, že ekologové chtějí nějakou „jinou spalovnu“ odpadů, a porovnal je se záběry Jaroslava Kubery vyslovujícího podezření, že ekologové tajně dostávají obrovské peníze měli by své temně korupční pohnutky odhalit a odtajnit  – nejlépe když se budou řídit vzorem ODS, která má finance naprosto průhledné.

Ještě zábavnější než samotní Ropáci bývají obvykle Zelené perly, které ani tentokrát nezklamaly a hemžily se různými invektivami na účet ekologických aktivistů („zelení Khmerové“), nicméně vítězná perla Ladislava Jakla se omezila na konstatování, že propocená trika cyklistů otravují vzduch a cyklistiku je tudíž nutno zakázat.

Když se vám to později rozleží v hlavě, už tak zábavné to ovšem není.

Politici napříč snad celým spektrem působí dost dojmem loutek, nad nimiž se sklání obrovský loutkář v podobě globalizovaného světa a korporací, které chtějí betonovat, bagrovat, těžit dřevo, zabírat půdu, bourat vesnice a stavět novostavby, zkrátka dělat cokoli, co by roztáčelo kola výdělku a sypalo prachy. (Přitom ekologické nemusí vůbec jít proti ekonomickému, jen to mívá jinou podobu, malé měřítko, místní aktivity, uzavírání koloběhů tam, kde byly zahájeny, místo dopravování všeho možného přes půl zeměkoule a podobně… ale to už je jiná kapitola, protože na to nikdo na tomto dravě militantním hřišti nemyslí.)

Pro onoho loutkáře stále ještě není těžké pohybovat figurkami. Lidé se už dost naštvali kvůli korupci, machinacím se státními zakázkami, financování politických stran a podobně, ale ničení životního prostředí takové emoce nevyvolává. Nevím, snad to lidé berou jako cenu za určité pohodlí – chtějí jezdit auty, mít levnou elektřinu (i když k levné elektřině cesta přes atomové elektrárny a ČEZ nevede, ale občan si to myslí), chtějí si jet zalyžovat do přírody a nechtějí tam mít zakázaný vstup. Pokud se zrovna nedusí jako na Ostravsku, nebo pokud řeka v jejich městě obsahuje spíše vodu než páchnoucí průmyslové odpady, přijde jim, že je všechno v pořádku.

Oklešťování jejich práv, kdyby náhodou chtěli využít občanskou společnost k prosazování nějakých svých představ, je tak trochu nad jejich rozlišovací schopnost. Civilizační nemoci mají nejasný původ a úplně jen na životní prostředí se svést nedají. Všechno je to tak nějak abstraktní, vzdálené a o level výš nebo dál, než kam běžní lidé bezprostředně dohlédnou. Mám sice pocit, že v posledních letech se situace zlepšuje a lidé se chovají odpovědněji a osvíceněji, ale nejširších mas voličů se to zřejmě pořád netýká.

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 29.4.2013 12:53 | karma článku: 28,52 | přečteno: 3231x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Vzpomínky na maminku

V úterý zemřela ve věku devadesáti pěti let moje maminka. V posledních letech její život pomalu vyhasínal a byla závislá na cizí péči, ale tím spíš musím myslet na to, jaká bývala dřív...

11.2.2022 v 9:44 | Karma: 28,75 | Přečteno: 906x | Diskuse| Ona

Eva Hauserová

Kdo nebo co může za zdražování energií?

Ke svému údivu pozoruji, že z prudkého růstu energií je nejčastěji obviňována zelená politika a nástup zelených technologií, ať už v podobě Zelené dohody (Green Deal) pro Evropu, nebo uhlíkových povolenek.

5.1.2022 v 10:40 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Kuje na nás někdo celosvětově pikle?

Současná rozháraná doba s vyostřenými rozpory nejrůznějšího druhu úspěšně vyvolává bujení domněnek typu „zase na nás šijou nějakou boudu“... ale mně vesměs připadají nedotažené až zfušované.

1.12.2021 v 8:34 | Karma: 33,38 | Přečteno: 6496x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Slasti a strasti amatérského pokusničení

Loni mě začal zvýšenou měrou zajímat mikrobiální život v půdě na zahrádce, konečně mám z dob svých studií mikrobiologické „kořeny“.

8.11.2021 v 8:32 | Karma: 11,53 | Přečteno: 292x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Queering je česky Kvíření

Zajímají mě experimenty s křížením přírodních věd a umění. Proto sleduju aktivity Institutu úzkosti, které zkoumají možnosti, jak by se mohlo umění prolnout s různými „queer“, tedy podivnými, zvláštními a okrajovými oblastmi vědy.

12.10.2021 v 10:06 | Karma: 9,05 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.