Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O skličujícím utěšování

Když chcete někoho chlácholit, velmi se přimlouvám za to, abyste nesahali po první zdvořilostní frázi, která vám vytane na mysli. Zamyslete se prosím nad tím, co vlastně říkáte!

Jedna moje známá, která zrovna neoplývá bystrostí (jejej, to jsem se o ní opravdu nevyjádřila hezky... no, bohužel opravdu zuřím), mi s nejlepším úmyslem řekla dvě větičky, které mě vytočily: „Hlavu vzhůru“ a „Neboj se, všechno dobře dopadne“.

Vtip je v tom, že předtím jsme strávily zhruba pět minut telefonickým hovorem, v němž jsem jí detailně popsala, že léčba mých chorob byla úspěšná, takže jsou zlikvidovány, cítím se báječně a ačkoli mě ještě čekají nějaká vyšetření a možná doléčování, beru to tak, že prostě jen mám o něco větší pravděpodobnost než zbytek populace, že u mě zase nějaká ta nemoc propukne, ale jelikož člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, tak je vlastně všechno v nejlepším pořádku. Načež ona se se mnou začala po telefonu loučit a pravila: „Hlavu vzhůru! Neboj se, všechno dobře dopadne!“

Začala jsem na ni ječet, že věty tohoto typu se přece říkají lidem, kteří jsou nemocní a u kterých se neví, jestli se vyléčí, nebo dokonce lidem nevyléčitelně nemocným a umírajícím. Já se ale cítím úplně normálně a chci, aby se se mnou podle toho jednalo. Myslím, že to ale stejně nepochopila. Asi tak stejně „taktní“ bylo, když se mnou v počátečním stádiu mé nemoci někteří lidé zaváděli řeč na to, že přece existují zázraky, a ptali se mě, jestli věřím na zázrak. Neochvějně jsem odpovídala, že žádné zázraky nepotřebuju, stačí mi počkat, co dokáže současná lékařská věda, nicméně to bylo dost nepříjemné. Chápu, že bych asi na lidi neměla vznášet tak vysoké nároky a raději stoicky ocenit, když se z hloubi svých mozkových závitů snaží vylovit nějakou povzbuzující frázičku. Jenže ono je to podobné, jako byste dostali předvolání k soudu, netušili byste proč, ale někdo by se vás snažil povzbuzovat slovy: „Neboj se, jsou případy, že lidi přežili i třicet let vězení a ještě si potom užili poslední měsíce života na svobodě, i když byli už napůl slepí a postižení Alzheimerem!“

Mimochodem, v této souvislosti mě napadl ještě jeden příklad nesprávně použité utěšující fráze. Rodilí angličtí mluvčí mívají nacvičeno, že když se nějaký domorodec omlouvá za svoji špatnou angličtinu, vyseknou mu poklonu: „Jsem si jist, že vaše angličtina je mnohem lepší než moje čeština (eventuelně jiná domorodština).“ Jenže mně se párkrát stalo, že onen anglický mluvčí neuměl česky ani tři slova, zatímco já jsem se deset let živila jako překladatelka z angličtiny. Takže si troufám říct, že moje angličtina byla asi tak tisíckrát lepší než jeho čeština. Takže mi ta jeho lichotka taky pěkně zvedla mandle!  

 

Autor: Eva Hauserová | středa 29.8.2007 18:02 | karma článku: 31,49 | přečteno: 6816x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Vzpomínky na maminku

V úterý zemřela ve věku devadesáti pěti let moje maminka. V posledních letech její život pomalu vyhasínal a byla závislá na cizí péči, ale tím spíš musím myslet na to, jaká bývala dřív...

11.2.2022 v 9:44 | Karma: 28,75 | Přečteno: 906x | Diskuse| Ona

Eva Hauserová

Kdo nebo co může za zdražování energií?

Ke svému údivu pozoruji, že z prudkého růstu energií je nejčastěji obviňována zelená politika a nástup zelených technologií, ať už v podobě Zelené dohody (Green Deal) pro Evropu, nebo uhlíkových povolenek.

5.1.2022 v 10:40 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Kuje na nás někdo celosvětově pikle?

Současná rozháraná doba s vyostřenými rozpory nejrůznějšího druhu úspěšně vyvolává bujení domněnek typu „zase na nás šijou nějakou boudu“... ale mně vesměs připadají nedotažené až zfušované.

1.12.2021 v 8:34 | Karma: 33,38 | Přečteno: 6496x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Slasti a strasti amatérského pokusničení

Loni mě začal zvýšenou měrou zajímat mikrobiální život v půdě na zahrádce, konečně mám z dob svých studií mikrobiologické „kořeny“.

8.11.2021 v 8:32 | Karma: 11,53 | Přečteno: 292x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Queering je česky Kvíření

Zajímají mě experimenty s křížením přírodních věd a umění. Proto sleduju aktivity Institutu úzkosti, které zkoumají možnosti, jak by se mohlo umění prolnout s různými „queer“, tedy podivnými, zvláštními a okrajovými oblastmi vědy.

12.10.2021 v 10:06 | Karma: 9,05 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.