Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Archetypy, čakry, zvěrokruh… v jednom kotlíku

Právě jsem dočetla knihu Posvátné smlouvy od americké autorky Caroline Myssové. Můj první dojem: je toho všeho nějak moc najednou. Druhý dojem: ona fakt věří v boha! (Proboha...)  

Caroline Myssová je současná americká léčitelka a lektorka energetické a holistické medicíny (což laicky řečeno znamená, že hledá, kde máte zablokovanou jakou energii, a z toho se odvozují vaše nemoci; po vzoru tradiční čínské medicíny hledá souvislosti mezi tím, co se vám „zadrhlo“ ve vaší psychice a ve vašem těle).

Na rozdíl od jiných jejích knih se v tomhle díle věnuje poměrně méně léčení nemocí a zaměřuje se na vytvoření celkového „životního plánu“, který až překvapivě mnoha lidem chybí. To může být pochopitelně zdrojem jejich tápání, frustrací, depresí… a chorob.

 

Čakry, vesmír, minulé a budoucí životy…

Stručně shrnu postup, který je v knize detailně popsán: nejdřív si máte vybrat svých dvanáct archetypů, k nimž máte blízko, z celkové nabídky asi sedmdesáti možných. Jedná se spíš o životní role než o jungiánské archetypy vycházející z nevědomí a jsou pojaty mnohem praktičtěji a konkrétněji. Například abecedně: Advokát, Alchymista, Anděl, Básník, Bohyně, Bojovník...

Když máte dvanáctku svých archetypů, ke kterým cítíte vztah nebo se s nimi nějak identifikujete, máte je vztáhnout k osmi čakrám – autorka přidává osmou duchovní čakru a umísťuje ji nad naši hlavu – což už pro mě bylo moc, protože nazpaměť charakter jednotlivých čaker neovládám a oněch 12x8=96 různých kombinací už jsem nezvládala. A aby toho nebylo ještě dost, v dalším kroku této práce si sestavíte své Kolo archetypů: do kola dvanácti domů (odpovídajících znamením zvěrokruhu) zanesete archetypy, co dům, to archetyp – ale tohle přiřazování děláte jakýmsi náhodným losováním čísel, takže jde o proces podobný výkladu tarotových karet nebo věštbě I-ťingu. Pak přemýšlíte, proč vám ten který archetyp vyšel do toho kterého domu, a v průběhu veškeré téhle práce si toho hodně ujasňujete o svém životě.

Co se týče samotné „posvátné smlouvy“ nebo posvátných smluv z titulu knihy, o těch pojednává celý dlouhý úvod – ale vesměs o tom, jaké smlouvy měli různí historičtí proroci – takže konkrétní příklady tady chybí a vlastně trochu tápu v tom, jak by takové smlouvy v životě konkrétních lidí měly vypadat.

Věřím, že tahle poměrně složitá metodika může pomáhat lidem, kteří by se jinak nedokázali zastavit a zkoumat sebe sama, svůj život a jeho směřování. Přesto můj celkový dojem zní „takový americký stokrát dobrý dort“ - k tomu všemu, co jsem popsala, ještě přistupuje víra v minulé životy a stěhování duší...

 

Podivná přitažlivost náboženství

Při četbě mě hodně zaráželo autorčino lpění na objektivní existenci boha, nebo božského principu, který všechno vede a určuje… což byl taky důležitý důvod, proč jsem měla problém knihu a její rady přijímat. Jako totální ateistce je mi divné a vůbec nechápu, proč se lidé představy nějaké vševědoucí a všemocné vyšší síly tak houževnatě drží. Vůbec se nedivím, že pak zákonitě mají různé duchovní krize, nevědí, jak dál, a jsou bezradní a zoufalí, protože se jim jejich „bůh“ nebo „božská entita“ neozývá, nevede je, nebo dělá úplně jiné věci, než od něj očekávají.

Je přece ohromná úleva vůbec nic takového nečekat a spoléhat prostě jen na sebe. Celý svět se dá tak krásně interpretovat pomocí „cynicko-biologického světového názoru“ - tak bych asi označila svůj vlastní pohled – připadá mi to mnohem příjemnější, protože neočekávám vůbec žádné pozitivní odezvy od svého prostředí na to, co dělám (na meditaci, modlitbu, nějaká rozhodnutí…) - a spokojuju se s tím, že pracuju jen se svými vlastními zdroji. Nemůžu si pomoct, ale připadá mi to takové dospělejší, kdežto ta představa boha je přece docela nezralá, infantilní!

I jako stoupenci cynicko-biologického světového názoru přitom můžeme cítit nebo přijímat věci jako vyladění na krásu přírody a její cykly, vnímání řádu vesmíru, Zemi jako naši matku, zasluhující si úctu a uctívání… to všechno uznávám a sama to taky prožívám, je to nám lidem přece dáno jako biologickému druhu, jelikož jsme se vyvinuli na téhle planetě a jsme s ní propojení.

 

Ještě snad pár poznámek k překladu - občas jsem vytušila zakopnutí o anglický originál – například „Muhammad – poslední muslimský prorok“ - jak to, poslední? V originále bylo zřejmě „ultimate“ - základní, zásadně důležitý. Nebo „stínová stránka Bohyně se objevuje jako důsledek zkoumání ženské síly, včetně využívání nebo přílišného rozmazlování filmových hvězd a modelek“ - muselo jít o výrazy jako „exploitation“ a „using“, obojí může znamenat zneužívání.

 

Caroline Myssová: Posvátné smlouvy, Jak probudit svůj božský potenciál, DharmaGaia 2018

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Hauserová | pátek 28.12.2018 10:01 | karma článku: 11,08 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Komunitní energetika může pomoci v krizi

Na konferenci pořádané Nadací Partnerství jsem se dověděla, jak je to s rozvojem komunitní energetiky u nás, k čemu by byla dobrá a kde to vázne.

4.11.2022 v 8:47 | Karma: 9,20 | Přečteno: 469x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co dělat proti konfliktům ve skupinách

V poslední době se objevuje trend nahrazovat tradiční hierarchické uspořádání lidských skupin společným rozhodováním na principu poradních kruhů, kde dostane hlas a je vyslyšen a respektován každý člen uskupení.

5.10.2022 v 8:08 | Karma: 8,38 | Přečteno: 433x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma: 11,18 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Energetika

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

Na jedné z eko akcí, které objíždím, jsem narazila na neuvěřitelné výsledky ruského trollení. Až do této chvíle jsem proruskou propagandu ignorovala – jak člověk už tak doufá, že když si něčeho nebude všímat, samo se to vytratí...

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Eva Hauserová

Z německého koncentráku do sovětského Ruska

Evelina Merová byla ještě jako dítě a dospívající dívka vězněna v nacistických koncentrácích, jako válečný sirotek se dostala do Leningradu a prožila tam většinu života. Její vzpomínky jsou dojemné, fascinující - a také varovné.

1.6.2022 v 8:25 | Karma: 23,02 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.