Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelená na semaforu je proto, aby se nezdržovalo a jelo!

To tvrdil každému spolujezdci, který si troufl namítnout, že křižovatky projíždí rychle. A nakonec na to dojel. Ale tomu je už dávno. Doplatil na hajzla, který se zachoval jako v tom nejapném vtipu o tom, jak se spolujezdec řidiči diví, proč zastavuje na zelenou a křižovatky projíždí zásadně na červenou. Žasnoucímu spolujezdci odpovídá, že nemůže jinak, když se nejvíc bojí frajerů, co jezdí na červenou.

Poněkud absurdní, ale výstižné v tom, že na silnicích si nejste jisti nikde a v ničem. Já jsem zastáncem svižné a nezdržující jízdy, nikoli však riskantní. Když nejsou díry, mezi obcemi rychlost překračuju jen tak decentně, v obci většinou podle okolností o kilometříky dva nebo tři. Za daleko důležitější než dodržování umíněné rychlosti, totiž považuju něco docela jiného. Když už si řidičák obstará jednoznačně nebo s obtížemi skoro každý, za volantem by ze sebe měl maximum umu vydat každý. Ten nejpomalejší hlavně :-)

Během jízdy upřednostňuju neustálé soustředění, zapojení logického myšlení (pro někoho určitě velký problém,) být vždy ve střehu. Proto mi omezení rychlosti nepřipadá vždycky rozumné, zvláště u padesátek či šedesátek před zatáčkami, které zřejmě pamatovaly na toho největšího řidičského lempla. Zvláštní kapitolu zasluhuje omezení rychlosti u stavenišť, kde se přes víkend nepracuje a vůbec, všechno je to s tou rychlostí tak nějak nějak na levačku.

Jinak bezpečně se přece bude jezdit na stejném úseku za deště, na sněhu, na náledí, ve dne, o půlnoci, v koloně, u školy po prázdninách nebo po poslední vyučovací hodině. To přece řeší pravidlo přizpůsobení jízdy stavu vozovky, namítáte, takže co kdyby si o rychlosti rozhodoval každý sám? Jak tvrdím, svižnost a rozum do hrsti především a garantuji vám, že bezpečnost na silnicích nezvýší pomalost ani přehnaná opatrnost.

Prý jezdím po našem malém městečku rychle, dozvídám se. Ale co je to rychle? Zrovna tam v ulicích padesátku dodržuju a že i to někomu připadá ve změti úzkých uliček moc? Není to věc názoru? A když už, ohledně bezprostřední reakce bych vsadil na spíš na sebe, než na mimoně v klobouku, řítícího se rychlostí vystrašeného hlemýždě. Ale protože prevence ve všem vede, vůbec nejlíp by bylo neposedného dítěte si všimnout předem. Proto se při jízdě snažím o maximální soustředěnost, oči mi kmitají vlevo, vpravo, být vždy na pozoru, ale přesto v klidu.

Teď, když už tušíte, jak rád řídím, si snad dovedete představit, jak moc jsem trpěl na zahraniční misi, kde mi řidiče dělala žena. Ne, vůbec nejde o pohlaví, ale spíš jaká! Zaparkovali jsme u nemocnice za cizím Land Roverem a čekali na pacienta. Po chvíli auto před námi začalo couvat a co udělala moje volantnice? Začala ječet a zatlačovat se do sedadla! A co jsem udělal já? Okamžitě jsem aspoň zatroubil. A stalo se co? Couvající slepec naštěstí nebyl taky hluchoň a zastavil před námi na deset centimetrů.

Jednou jí povídám, proč pořád jezdíš uprostřed silnice, to tě pořád baví uhýbat, když někoho míjíme? Všimla sis, že tak jako ty nikdo nejezdí? No ale, když mně můj přítel poradil, ať nejezdím moc u kraje, že by se se mnou mohla krajnice utrhnout, odpovídá a věří tomu až do konce mise. Její vlastní zkušenost – nic, potkaná auta v příkopě – nula. S tím fakt nic nenaděláte, s tím se musíte jedině smířit. Takže po písčitých, širokých a rovných zpevněných cestách stačilo ostatním jezdit dva metry od kraje, nám však ne. Svůj rozum si nejspíš šetřila a schovávala k jiným příležitostem. A mě by zrovna tuze zajímalo, k jakým :-)

Avšak zakončení blogu nechť je tuzemské. Jedu si to takhle mým tempem po našem městečku a z vedlejší silnice se na malé křižovatce chci dát doprava, kouknu vlevo, překážka nikde, ale co to? Jakoby silnice byla pěší zónou, při odbočování si to přede mnou šine asi manželská dvojice, pravděpodobně s vnoučaty. Ta nikdo nedrží za ruku, dítka jsou jak z řetězu vytržená a přede mnou bezostyšně profrčí. V křižovatce je následuje přecházející děda, který se pohoršuje nad tím, že ho nepustím, že mu uprostřed silnice laskavě nedám přednost.

Ne, nezatracujte mě, nikdy bych nepozorného chodce nebo riskující auto schválně neohrozil, protože já jsem přece v právu a mám přednost, ale i chodci si přece musí uvědomit pravidla a své možnosti. Rozhodně se nechci ohánět právem silnějšího, ale copak je normální, aby si chodec před autem vynucoval přednost na základě slušnosti ke zranitelnějšímu? To chceme dospět k situaci, kdy bude chodec vychovávat řidiče?

Někdo to přijme, jiný zas ne, no to by dopadlo! To mu nedošlo, že kdyby za mnou jelo auto, které by s mým zabrzděním hned po odbočení sotva počítalo? (Asociace na kruhové objezdy – ano, obdivuhodný to vynález, ale ty přechody pro chodce bezprostředně za nimi je nesmysl nemající obdoby!)

A proto: Nebylo by pro obě strany nejlepší řídit se uznávanými silničními pravidly a na přecházení  v křižovatce raději zapomenout? To platí i pro tetky s koly, debatující v křižovatce, které zrovna nevnímají nic jiného, než kdo s kým a proč, ale i pro bezohledné auto, které zácpa-nezácpa, před ním na semaforu zelená, ale on pořád vytrvale dodržuje bezpečnou vzdálenost na dva kombajny.     

V případě absence chodníku na silnici chodci samozřejmě můžou, ale uvědomme si, že ta je především pro auta a v souboji s nimi prohrajou. Mimochodem, asi bychom se všichni divili, kolik lidí neví, že po silnici se chodí vlevo, když není značkou uvedeno jinak. Šťastnou cestu a na silnicích nezapomeňte na cyklisty a na chodce!

Autor: Martin Hatala | neděle 3.3.2013 13:22 | karma článku: 15,99 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  15:25

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

1. července 2024  14:28,  aktualizováno  15:21

Od prvního červencového dne stačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý telefon nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy