Nemocniční trápení

Cože? Ty jako doktor a jdeš na operaci zrovna tam? Do toho bordelu, kde nemají ani kloudnou dezinfekci a doktora Cvacha tam potkáš na každém rohu? Tak především, tvrdím zase já: třebaže se povídá, že na každém šprochu je pravdy trochu, v úvahu se musí vzít i nadmíru fantazijní ústní lidová tvořivost, zvláště pak, když se vytváří nadmíru dlouho a omílá přes nespočet nevymáchaných hubózních zařízení.

Plánovaná hospitalizace tak pro mě byla tou pravou výzvou k osobnímu úsudku, jak se tamější věci zhruba mají. Avšak pocit ze získání co nejspravedlivějšího nemocničního dojmu mi kazil nejenom titul, ale i moje cílená destinace, ortopedie, neboť právě o ní se proslýchalo, že zrovna tam to je ještě docela dobrý.

A taky že bylo, čímž zklamu ty, kteří si mysleli, že pro vidinu vyšší karmy nebudu loajální a nebudu šetřit špínou, kritizovat a jadrně klít. A propos - přemýšlel vůbec někdo ze stěžovatelů a těch notorických zvláště, že ponecháni v nouzi sebe samotného napospas, tedy bez odborné lékařské pomoci, jak by jim bylo? Líp než bez ní? Že i snaha nebo nepatrná pomoc od druhého by se měla brát s povděkem? Že i to lékařské jakékoli málo je pořád víc, než čeho by byli schopni oni sami? Třeba já – za nápravu ramena jsem neskonale vděčný, protože naprosto bez pomoci bych si ho mohl leda tak foukat. Jistojistě až do smrti smrťoucí.

Vzhledem k nespokojenci vytvořenému renomé nemocnice pro mě po operaci největším nepřítelem kupodivu nebyly tolik očekávané zvěsti jako špatně odhadnutá narkóza, neustále krvácející rána ze zfušované operace, bolest a nedostatek analgetik k tomu, dokonce ani zdravotnický personál ranní, odpolední nebo noční, ale docela obyčejný, zákeřně se plížící, aby pak ve čtyři odpoledne udeřil silou svou největší – ano vážení, docela obyčejný, šílený hlad to byl!

Po ranní operaci, respektive po definitivním probuzení po třetí odpoledne, tedy v době mého pravidelného kafe s nějakou tou sladkou buchétkou k tomu, mě začal ohlodávat jako voňavou delikatesu, sžírat do morku kosti. Přes žaludek jakoby mi přejel parní válec a do večeře předaleko. Co bych v ten moment dal za nudnou návštěvu, ale zato s připitomělými banány, džusem a sušenkami! Snadno mi uvěřit, že nad flákotou masa bych se rozbrečel jako malé dítě. Že bych se masa mohl dočkat k večeři? Otázkou je kdy, jestli vůbec a kolik. Kdepak, nebudu riskovat a narkóza nenarkóza, ukrutný blázinec v břiše mi velí vyrazit do spodního patra k potravinovým automatům.

To byl panečku pohled, to byla krása! A kolem nikdo, kdo by mě spéroval za to, že odcházím z oddělení, nikdo, kdo by mi jídlo zakázal. Učiněné nebe! Automat s kafem byl v pohodě, ale u druhého jsem si všiml, že to s odběrem bagety, s ohledem na moji nemohoucnost, nebude až tak jednoduché. S mojí pravou rukou znehybněnou v Desaultově obvazu jsem nemohl počítat vůbec a na hřbetu ruky levé jsem měl do žíly zavedenou kanylu, patřičně nekompromisně obalenou úctyhodným množstvím převazového materiálu. Odebrat si bagetu z automatu s obvazovým kopcem na ruce zřejmě nebude tak jednoduché jako s končetinami mohoucími, ale co by člověk neudělal pro pocit sytosti, který byl už tak blízko! Natěšený jak střelný prach před výbuchem, nebyl čas váhat!

Mince do otvoru zahučela jedna radost, číselný kód vyťukán, bageta se vysouvá, drc padá do kastlíku a jde se na věc. Dřepnu si, chci dvířka otevřít, ale nejde to. Co nejde silou, určitě půjde ještě větší silou, myslím si po chlapácku. Sbírám v sobě všechny možné i nemožné pooperační síly, leč co to? Trhnu a nic, pak ale dvířka najednou píp, samy lehce povolují a moje ruka už šmátrá po bagetě. Jenomže – jak se tak pro ni do toho otvoru sápu a držím ji, nelehce mi s kořistí jde ruka přes zafačovanou kanylu ven. Dvířka mi těžce leží na zápěstí a při zpátečním pohybu mi bolest napovídá, že takhle to asi nepůjde. Tak jak vlastně? Pustit bagetu nebo nepustit?

Znenadání a intuitivně k tomu se můj pohled bezděčně stočí na nápis vedle: odeberte zboží co nejrychleji, dvířka se po deseti vteřinách automaticky zablokují. Pustit, rozhodně pustit a zachránit se! Uvězněn v automatu, přistihnut v nenažraneckém in flafranti, no komupak by se tohle zamlouvalo? Ze sevření se snažím vysoukat ruku obratným manévrem ven, současně ze dřepu pomalu vstávám a když jsem poloze, že se můžu dvířek špičkou pravé nohy dotknout, mírným kopem si pomůžu, načež se ruka definitivně uvolňuje a já vítězím.

A vlastník automatu s bagetou v útrobách vlastně taky. Nezbývá mi nic jiného než mu gratulovat k velmi šikovnému desetivteřinovému nápadu s brilantním dvířkovým provedením a fikaně trefným umístěním do nemocnic zvláště. Nakonec ještě uslyším cvaknutí a na bagetu uvězněnou v dolním kastlíku radostný pohled rozhodně nevrhám.

Remíza taky dobrá a co dál? Je mi jasné, že na výběr mám pouze ze dvou možností. To víte, chytrej kluk. Počkat a někoho požádat o pomoc nebo jít po chvilce nácviku do rizika zase sám. Sice s polovinou času, ale zato se zkušenostmi a s tím, že nepřítele už dokonale znám. A proč s polovinou? Na otevření dvířek bude zapotřebí zase mince a vedle k bagetě tak chtě nechtě bude muset přistát sušenkový společník.

Čekání na příležitostného kolemjdoucího pomocníka jsem využil k tréninkové průpravě, která spočívala ve výdrži co nejdelšího a nejméně se třesoucího polostoje-polodřepu na jedné noze a když o tom tak zpětně přemýšlím, jedině dobře, že mě v této ekvilibristické levonožné poloze nikdo neviděl.

Po procvičení si ke zklidnění kupuji další kafe, odfrknu si jako koník před náročnou překážkou a jdu na to – hlavně neupadnout. Můj následný a už ostrý artistický výkon v čapím stoji na jedné noze společně s ručním kapsářským, by byl jednoznačným adeptem na vítězství v televizní talentové soutěži. Pod hrozbou desetivteřinového limitu ruka v kastlíku hrabala jako o závod, aby pak automatové výdobytky vyhazovala jako když hrabe pes. Jo, podařilo se! A s jakou chutí já se do tolik zasloužené potravinové záchrany zakousnul!

Ne tak jako do večeře v sedm hodin, když se přede mnou objevily nudle mákem. No konečně, to bych se načekal! Tvářily se přede mnou důležitě jak žákovská knížka před diktátem, ale já si o nich myslel své. Nad poloviční  dětskou porcí, na níž bylo máku jako šafránu, jsem se jenom pousmál a měl ji jako zákusek pro zpestření. Nic proti špatné večeři, ale toho dne jsem měl přece jenom větší požitek z jídla, které mě zasytilo a hlavně, o které jsem se i přes svůj momentální zdravotní handicap opravdu tvrdě zasloužil.      

Autor: Martin Hatala | pátek 16.11.2012 12:41 | karma článku: 18,44 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

3. července 2024  15:04

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

3. července 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující...

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy